Pierre Celis Opublikowano 14 Listopada Udostępnij Opublikowano 14 Listopada Nadszedł czas na przewodnik po ciekawych miejscach w nieodległym od polskiej granicy Olomoucu (lub jeśli ktoś przywiązany jest do spolszczonych nazw – Ołomuńcu). Wielokrotnie bywałem w tym mieście mogącym pochwalić się najbardziej okazałą „morową kolumną” w całej Czeskiej Republice oraz słynnymi „śmierdziuchami” czyli olomouckimi tvarůžkami. Kto pamięta (lub nie) Piwne Czechy, może zajrzeć do archiwalnych wpisów i zdjęć dokumentujących stan sprzed przeszło dekady. Tym razem planowaliśmy wizytę pod koniec września, jednak powódź i jej skutki wyłączyły ruch kolejowy między naszymi krajami na kilka tygodni. Przyjazd w zimnym i mglistym listopadzie to nie był optymalny termin, ale to w końcu wizytacja minibrowarów i lokali w mieście i okolicy, a nie krajobrazowa wycieczka. Zapraszam na materiał wideo oraz zdjęcia z odwiedzonych miejsc. Najzgrabniejszym podsumowaniem wyjazdu jest stwierdzenie, że miejsca funkcjonujące na piwnej mapie Olomouca działają nadal w niezmienionej formie, a do tego na obrzeżach lub w bliskiej odległości od granic miasta pojawiły się nowofalowe browary. Zatem jest co odwiedzać i próbować! Pierwsza część wideo na samym dole, wkrótce kolejne części i miejsca! Svatováclavský Pivovar, Mariánská 4 Restaurant u Mořice, Opletalova 364/1 Retro pivnice Olomouc, Havlíčkova 11 Hospůdka U Kuděje, Krapkova 20 View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się