Skocz do zawartości

[Docent]10 lat Browaru Maryensztadt


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Do trzech razy sztuka. Po dwóch wizytach w nowym browarze Maryensztadt w Sycynie w końcu doczekałem się momentu próbowania piwa z tanku. Zatem nareszcie można ogłosić, że browar w Sycynie warzy! Ale prócz tej kwestii istotne było zobaczyć mnóstwo nowego sprzętu. Jest miniwędzarka do słodów, wirówka, maszyna do wymiarowania pojemności tanków na potrzeby utworzenia składu podatkowego, tablica dystrybucyjna zaprojektowana i wykonana przez szefa działu beczkowego, Piotra. Skoro o beczkach mowa, to zobaczyliśmy wydzieloną linię rozlewu piw dzikich do butelek i puszek, cztery foedery oraz dwa stalowe tanki w których piwa fermentują. Jeden z nich wypełniony był niedawno uwarzonym Grand Championem MPPD w stylu Flanders Red Ale a drugi…brzeczką fermentowaną drożdżami z powietrza! Według zapowiedzi, piwo fermentacji spontanicznej pojawi się w wersji czystej!

Hala rozlewu tym razem zapełniła się sprzętem, i to jakim! Po pierwsze pozyskana z lubelskiej Perły maszyną do butelkowania o zawrotnej liczbie 45 dysz. Do tego puszkarka z dwunastoma dyszami. Te piwa, które nie przeszły przez pasteryzację przepływową, trafiać będą do potężnego pasteryzatora tunelowego. W końcu maszyna do obklejania puszek folią termokurczliwą. Odwiedzając Sycynę, życzyliśmy sobie, by kolejnym razem całość produkcji odbywała się już tutaj, w naprawdę komfortowych warunkach.

Wizyta jak zawsze miała miejsce przy okazji warzenia Grand Prix Warszawskiego Konkursu Piw Domowych im. Wojtka Trześniowskiego. Tym razem laureatem był Leszek Nitschke, którego oryginalny, przeszło półroczny Weissbier mocno zaskoczył swoją świetną formą. Maryensztadt uwarzy też piwo AIPA Marcina Jochimczyka, które otrzymało nagrodę specjalną. Piwa oczywiście będą miały premierę na najbliżej edycji WFP.

A z Kamilą Asztemborską i Jakubem Piesio udało mi się porozmawiać o mijającej właśnie dekadzie Browaru Maryensztadt. Co się zmieniło przez te lata a co jest stabilne? W jaki sposób dywersyfikować produkcję i czy jest szansa na mniej popularne style? Zapraszam na wideo i tradycyjnie dziękuję całej ekipie browaru za gościnę plus specjalne podziękowania dla Ani Krzesińskiej!

20250218_111418.jpg?w=150 20250218_111515.jpg?w=84 20250218_114334.jpg?w=150 20250218_114617.jpg?w=150 20250218_114817.jpg?w=150 20250218_115117.jpg?w=150 20250218_115348.jpg?w=150 20250218_115733.jpg?w=150 20250218_115905.jpg?w=150 20250218_120412.jpg?w=150 20250218_120458.jpg?w=84 20250218_120518.jpg?w=150 20250218_120704.jpg?w=150 20250218_120755.jpg?w=150 20250218_120818.jpg?w=150 20250218_120906.jpg?w=150 20250218_121016.jpg?w=150 20250218_121218.jpg?w=150 20250218_121231.jpg?w=150 20250218_121242.jpg?w=150 20250218_121253.jpg?w=150 20250218_121314.jpg?w=150 20250218_121331.jpg?w=150 20250218_121546.jpg?w=150 20250218_121638.jpg?w=150 20250218_121746.jpg?w=150 20250218_121936.jpg?w=150 20250218_121942.jpg?w=150 20250218_122144.jpg?w=150 20250218_122456.jpg?w=150 20250218_122659.jpg?w=150 20250218_122711.jpg?w=150 20250218_123000.jpg?w=150 20250218_123809.jpg?w=150 20250218_125610.jpg?w=150 20250218_135726.jpg?w=150 20250218_145310.jpg?w=150 20250218_150201_01.jpg?w=150

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.