Jump to content

Zacieranie na kuchni elektrycznej na dwa gary


Przemyss

Recommended Posts

Witajcie,

Mam taki gar 30l:

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,product.html

Podczas zacierania na płycie elektrycznej w miejscu styku z garem temperatura zawsze będzie wysoka.

Pomyślałem sobie że kupie większy gar:

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-40-litrow-z-pokrywa/pid,594,cid,786523,product.html

Włożę jeden w drugi, przestrzeń uzupełnię wodą.

Temperaturę wody znacznie łatwiej kontrolować, przez co nie będę miał problemu z przegrzaniem słodu.

Brzeczka będzie podgrzewana bardziej równomiernie - również z boku.

Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie ?

Link to comment
Share on other sites

Jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o utrzymanie temperatury, straty ciepła będą znacznie mniejsze w czasie przerw niż w normalnym garze. Jednak podgrzewanie zacieru potrwa dużo dłużej. (woda nie może mieć więcej niż 100°C )Przewodzenie ciepła będzie mocno odgraniczone. Jednak dla jednotemperaturoewgo zacierania takie rozwiązanie wydaje się b. dobre.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.