Przemyss Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Witajcie, Mam taki gar 30l: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,product.html Podczas zacierania na płycie elektrycznej w miejscu styku z garem temperatura zawsze będzie wysoka. Pomyślałem sobie że kupie większy gar: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-40-litrow-z-pokrywa/pid,594,cid,786523,product.html Włożę jeden w drugi, przestrzeń uzupełnię wodą. Temperaturę wody znacznie łatwiej kontrolować, przez co nie będę miał problemu z przegrzaniem słodu. Brzeczka będzie podgrzewana bardziej równomiernie - również z boku. Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Myślałem o tym rozwiązanie ale ostatecznie zastosowałem mieszadło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Kombinujesz jak koń pod górkę Jasne, że płaszcz wodny to świetne rozwiązanie, ale dużo taniej chyba Cię wyjdzie zmajstrowanie mieszadła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Zacieram w garnku z kwasiaka i w emaliowanym na plycie elektrycznej i nigdy nic sie nie dzialo, ani przypalania,ani przegrzewania zacieru, wystarczy tylko (zreszta jak w zacieraniu na kazdym zrodle ciepla) dobrze mieszac... Kupowanie 2 garnka jest bez sensu... :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 Jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o utrzymanie temperatury, straty ciepła będą znacznie mniejsze w czasie przerw niż w normalnym garze. Jednak podgrzewanie zacieru potrwa dużo dłużej. (woda nie może mieć więcej niż 100°C )Przewodzenie ciepła będzie mocno odgraniczone. Jednak dla jednotemperaturoewgo zacierania takie rozwiązanie wydaje się b. dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now