Przemyss Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Witajcie, Mam taki gar 30l: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,product.html Podczas zacierania na płycie elektrycznej w miejscu styku z garem temperatura zawsze będzie wysoka. Pomyślałem sobie że kupie większy gar: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-40-litrow-z-pokrywa/pid,594,cid,786523,product.html Włożę jeden w drugi, przestrzeń uzupełnię wodą. Temperaturę wody znacznie łatwiej kontrolować, przez co nie będę miał problemu z przegrzaniem słodu. Brzeczka będzie podgrzewana bardziej równomiernie - również z boku. Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Myślałem o tym rozwiązanie ale ostatecznie zastosowałem mieszadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Kombinujesz jak koń pod górkę Jasne, że płaszcz wodny to świetne rozwiązanie, ale dużo taniej chyba Cię wyjdzie zmajstrowanie mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Zacieram w garnku z kwasiaka i w emaliowanym na plycie elektrycznej i nigdy nic sie nie dzialo, ani przypalania,ani przegrzewania zacieru, wystarczy tylko (zreszta jak w zacieraniu na kazdym zrodle ciepla) dobrze mieszac... Kupowanie 2 garnka jest bez sensu... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o utrzymanie temperatury, straty ciepła będą znacznie mniejsze w czasie przerw niż w normalnym garze. Jednak podgrzewanie zacieru potrwa dużo dłużej. (woda nie może mieć więcej niż 100°C )Przewodzenie ciepła będzie mocno odgraniczone. Jednak dla jednotemperaturoewgo zacierania takie rozwiązanie wydaje się b. dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się