Skocz do zawartości

Zacieranie na kuchni elektrycznej na dwa gary


Przemyss

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam taki gar 30l:

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,786523,product.html

Podczas zacierania na płycie elektrycznej w miejscu styku z garem temperatura zawsze będzie wysoka.

Pomyślałem sobie że kupie większy gar:

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-40-litrow-z-pokrywa/pid,594,cid,786523,product.html

Włożę jeden w drugi, przestrzeń uzupełnię wodą.

Temperaturę wody znacznie łatwiej kontrolować, przez co nie będę miał problemu z przegrzaniem słodu.

Brzeczka będzie podgrzewana bardziej równomiernie - również z boku.

Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o utrzymanie temperatury, straty ciepła będą znacznie mniejsze w czasie przerw niż w normalnym garze. Jednak podgrzewanie zacieru potrwa dużo dłużej. (woda nie może mieć więcej niż 100°C )Przewodzenie ciepła będzie mocno odgraniczone. Jednak dla jednotemperaturoewgo zacierania takie rozwiązanie wydaje się b. dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.