andy Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Witam Napiszę od początku co i jak zrobiłem. No więc 8 dni temu nastawiłem piwo brown nut ale z brew-kita Black Rock. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika. Po wymieszaniu wlałem do fermentatora, uzupełniłem mineralką z biedronki. Jak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem. Następnie zamknąłem fermentator wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem. Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora ) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Czekaj. Piwowarstwo uczy cierpliwości. Ja wiem, że przy pierwszym piwie trudno o cierpliwość, ale opłaci się. Zostaw fermentor w spokoju jeszcze przez parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 No cóż chyba zostało tylko czekać....to moja trzecia warka, pierwsza była gotowa po 5 dniach druga już po 4. Fakt że dwie pierwsze to były coopersy z oryginalnymi drożdżami... może poprostu black rocki potrzebują więcej czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 (edytowane) WitamJak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem. Może być pól, ale należy zrobić rehydratację. No ale ruszyły, więc powiedzmy że ok. Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora ) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki... Nie mierz co chwilę, bo nie ma sensu, jak widzisz że pracuje to ok. Na burzliwej niech stoi aż przestanie bulgotać, choćby i dwa tygodnie. Wtedy zmierz blg. Fermentatorem też nie kręć, skoro pracuje to daj mu czas. Edytowane 24 Listopada 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Witam. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika. W jakim celu gotuje się cukier z kwaskiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 żeby był inwertowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Gotowanie tego cukru to był taki mój mały eksperyment. Podobno przy tym gotowaniu sacharoza rozkłada się na fruktozę i glukozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 po 11 dniach w fermentatorze spadło do 3,5 BLG i zostało zabutelkowane. Po 2 dniach piwo w butelkach jest już klarowne. Zobaczymy co z tego wyjdzie, w smaku zapowiada się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się