andy Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Witam Napiszę od początku co i jak zrobiłem. No więc 8 dni temu nastawiłem piwo brown nut ale z brew-kita Black Rock. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika. Po wymieszaniu wlałem do fermentatora, uzupełniłem mineralką z biedronki. Jak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem. Następnie zamknąłem fermentator wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem. Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora ) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Czekaj. Piwowarstwo uczy cierpliwości. Ja wiem, że przy pierwszym piwie trudno o cierpliwość, ale opłaci się. Zostaw fermentor w spokoju jeszcze przez parę dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 No cóż chyba zostało tylko czekać....to moja trzecia warka, pierwsza była gotowa po 5 dniach druga już po 4. Fakt że dwie pierwsze to były coopersy z oryginalnymi drożdżami... może poprostu black rocki potrzebują więcej czasu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 (edited) WitamJak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem. Może być pól, ale należy zrobić rehydratację. No ale ruszyły, więc powiedzmy że ok. Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora ) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki... Nie mierz co chwilę, bo nie ma sensu, jak widzisz że pracuje to ok. Na burzliwej niech stoi aż przestanie bulgotać, choćby i dwa tygodnie. Wtedy zmierz blg. Fermentatorem też nie kręć, skoro pracuje to daj mu czas. Edited November 24, 2010 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Witam. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika. W jakim celu gotuje się cukier z kwaskiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 żeby był inwertowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 Gotowanie tego cukru to był taki mój mały eksperyment. Podobno przy tym gotowaniu sacharoza rozkłada się na fruktozę i glukozę Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted December 1, 2010 Author Share Posted December 1, 2010 po 11 dniach w fermentatorze spadło do 3,5 BLG i zostało zabutelkowane. Po 2 dniach piwo w butelkach jest już klarowne. Zobaczymy co z tego wyjdzie, w smaku zapowiada się dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now