Jump to content

Długa fermentacja burzliwa brew-kita


andy

Recommended Posts

Witam

Napiszę od początku co i jak zrobiłem. No więc 8 dni temu nastawiłem piwo brown nut ale z brew-kita Black Rock. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika. Po wymieszaniu wlałem do fermentatora, uzupełniłem mineralką z biedronki. Jak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem. Następnie zamknąłem fermentator wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem. Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora :)) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki...

Link to comment
Share on other sites

No cóż chyba zostało tylko czekać....to moja trzecia warka, pierwsza była gotowa po 5 dniach druga już po 4. Fakt że dwie pierwsze to były coopersy z oryginalnymi drożdżami... może poprostu black rocki potrzebują więcej czasu...

Link to comment
Share on other sites

Witam

Jak temperatura była ok 26 stopni wsypałem pół paczki drożdży Safale S-04 (wyczytałem że można dodać pół i będzie ok). I tu być może był mój błąd ponieważ drożdże wsypałem bezpośrednio do brzeczki i po chwili porządnie zamieszałem.

Może być pól, ale należy zrobić rehydratację. No ale ruszyły, więc powiedzmy że ok.

Brzeczka początkowo miała ok 11 blg po 3 dniach było 8 (piwo w smaku słodkie) po 5 dniach 6blg, po 7 dniach 5 blg (słodyczy już prawie nie ma). piwo jeszcze chyba pracuje (co kilka minut 2-4 bulgocze z rurki). Mam w związku z tym pytanie jak długo może to stać na burzliwej (nie posiadam jeszcze drugiego fermentatora :)) i co byście ewentualnie radzili w tej sytuacji zrobić. Temperatura fermentacji ok 22 stopni kręciłem już fermentatorem żeby poderwać drożdżaki...

Nie mierz co chwilę, bo nie ma sensu, jak widzisz że pracuje to ok. Na burzliwej niech stoi aż przestanie bulgotać, choćby i dwa tygodnie. Wtedy zmierz blg. Fermentatorem też nie kręć, skoro pracuje to daj mu czas.

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Witam

. 1kg cukru gotowałem ok 30 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (zrobił się z tego cukier kandyzowany jasno pomarańczowy) dolałem do tego potem wody i dolałem pancernika.

W jakim celu gotuje się cukier z kwaskiem ?

Link to comment
Share on other sites

po 11 dniach w fermentatorze spadło do 3,5 BLG i zostało zabutelkowane. Po 2 dniach piwo w butelkach jest już klarowne. Zobaczymy co z tego wyjdzie, w smaku zapowiada się dobrze

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.