Pierre Celis Opublikowano Czwartek o 16:00 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:00 Trochę dziwny jest ten Žatec. To stolica jednego z najbardziej rozpoznawalnej odmiany chmielu na świecie. Jego pełna nazwa brzmi Žatecký poloraný červeňák, używa się też (niestety) niemieckiej nazwy Saaz. Ten chmiel wprowadzający ziołowo-korzenny profil aromatyczny jest wręcz obowiązkowy do chmielenia czeskich pilsów. Co ciekawe, stanowił obiekt wielkiego pożądania dla amerykańskich piwowarów, z którymi rozmawiałem będąc w Waszyngtonie szmat czasu temu, a kiedy my zachłystywaliśmy się tamtejszymi odmianami. Przez wiele lat mieścił się w Žatcu tylko jeden browar, który nie grzeszył marketingowym rozmachem. Co więcej, w historycznej części miasta na próżno szukać jakiegokolwiek lokalu z miejscowym piwem. Zniknął nawet wietnamczyk, który kiedyś lał żateckie i był jedynym przybytkiem tego typu, jaki kiedykolwiek odwiedziłem będąc w Czechach. Sprawa ulega poprawie, gdy przemieścimy się na południową stronę miasta. Znajdują się tu dwie instytucje poświęcone chmielowi – Chmelařské Muzeum Žatec oraz Chrám Chmele a Piva. Przy tym drugim, które zostało otwarte w roku 2010, uruchomiono minibrowar. To poprawiło dotychczasowy, trochę smutny piwny krajobraz. Teraz, podczas mojej kolejnej wizyty, odwiedziłem otwarty w roku 2018 minibrowar warzący nową falę o nazwie Pioneer Beer. Czy jego piwa odmienią, ambiwalentny jak dotąd, odbiór piwnej oferty tego miasta? Žatecký pivovar, Žižkovo náměstí 81 Restaurace a Minipivovar U Orloje, námestí Prokopa Velkého 1951 Pioneer Beer, náměstí Prokopa Velkého 303 Chmelařské muzeum/ Chrám Chmele a Piva, náměstí Prokopa Velkého 1951 Miasto View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi