mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 witam szanownych kolegów. Pierwszy mój wątek i pierwsze piwko . wczoraj zaczełem robić pierwsze piwko . Na początek wybrałem cały zestaw który kupiłem na aukcji , a brzeczka to COOPERS LAGER . Robiłem wszystko jak intrukcja podała i mam pytanko dotyczące fermentacji . Po 24 godzinach od dodania drożdży do brzeczki nic nie "bąbluje" , no powiedzmy poziom wody przesuwa się 1mm na godzine:/ Temp brzeczki aktualnie 24 stopnie , jak dodawałem drożdze było 26 . Drożdzę najpierw rozpusciłem w szklance z wodą i glukozą i "działały" normalnie (była dosyć obfita piana) Pytanie : Czy fermentacja jeszcze ruszy?? Czy może drożdze zgineły? Proszę o odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 witam szanownych kolegów. Pierwszy mój wątek i pierwsze piwko . wczoraj zaczełem robić pierwsze piwko . Na początek wybrałem cały zestaw który kupiłem na aukcji , a brzeczka to COOPERS LAGER . Robiłem wszystko jak intrukcja podała i mam pytanko dotyczące fermentacji . Po 24 godzinach od dodania drożdży do brzeczki nic nie "bąbluje" , no powiedzmy poziom wody przesuwa się 1mm na godzine Temp brzeczki aktualnie 24 stopnie , jak dodawałem drożdze było 26 . Drożdzę najpierw rozpusciłem w szklance z wodą i glukozą i "działały" normalnie (była dosyć obfita piana) Pytanie : Czy fermentacja jeszcze ruszy?? Czy może drożdze zgineły? Proszę o odpowiedź A w którą stronę ? Myślę że do rana będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 W stronę wylotu , tak jak by chciało coś bulgotać a nie mogło a rurce tworzu się para zapomniałem dodać Pozdrawiam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 W stronę wylotu , tak jak by chciało coś bulgotać a nie mogło a rurce tworzu się para zapomniałem dodać Pozdrawiam;) Pisz wolniej Para ? Bulgotanie/ brak bulgotania w rurce nie jest wyznacznikiem fermentacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Wygląda to jakby osadzała się para wodna na ściankach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jeśli drożdże zadałeś w temperaturę poniżej 40°C to się rozkręcą, kiedy nastawiłeś piwo i ile czasu już minęło od dodania drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Zastawiłem je w szklance o temp. 26 stopni dodałem do brzeczki dokłanie 25 godzin temu Pozdrawiam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Dziwnie niemrawe te drożdżaki jeśli masz możliwość pobujaj fermentatorem, aby napowietrzyć brzeczkę, to powinno pomóc tym leniwcom wziąć się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Spokojnie mirosh, jak już cos się zaczęło, to do rana będzie bulgotać na pełen gaz. Następnym razem nie dodawaj glukozy do rehydratacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 No to spokojnie też myślę że już niedługo doczekasz się bardziej widocznych efektów fermentacji. Moje wszystkie brewkity ruszały po 36 godzinach (fakt że wszystkie były na suchych drożdżach i pewnie z tym był związane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Spokojnie mirosh, jak już cos się zaczęło, to do rana będzie bulgotać na pełen gaz.Następnym razem nie dodawaj glukozy do rehydratacji. 25h to już sporo, powinny przynajmniej lekko bulgotać, chyba, że masz nieszczelnie zamkniętą pokrywę Na starter bierz suchy ekstrakt słodowy, mnie ostatnio wystarczyło 50g/500ml wody. Moim drożdżom widocznie było tego za mało bo zaczęły wyłazić z naczynia. Bałem się, że dobiorą mi się do lodówki, więc wlałem je do fermentatora, którego strome ściany uratowały mnie przed Atakiem Drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Lekko ruszyłem brzeczke , ale tylko lekko rozbujałem;) Czyli na starter lepiej dać suchy ekstrakt niż glukozę tak?? Zobaczymy co z tym bd się działo rano:) A czy temp 22 - 23 stopnie jest odpowiednia?? Dziękuję serdecznie za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Pokrywa zamknięta szczelnie , sprawdziłem:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Pokrywa zamknięta szczelnie , sprawdziłem:D w jaki sposób ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Ferementator nowy , sprawdzałem czy jest prosto zamknięty i czy pokrywa szczelnie przylega do fermentatora Nie otwierałem go jeśli o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 To że jest dobrze zamknięta nie znaczy, że szczelna. Po takim czasie, jeżeli dalej nie bulgocze, to powinna być na powierzchni piwa piana. Zobaczysz ją nawet nie otwierając fermentatora, ewentualnie uchyl wieko i zajrzyj czy coś się dzieje. A jeżeli chodzi o drożdże - mając całą saszetkę drożdży górnej fermentacji nie musisz w ogóle robić startera, wystarczy rehydratacja (sama woda). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Dalej nie bulgocze , dopiero byłem przy nim. Ale tak jak zaproponował kolega olo333 uchyliłem wieczko i piany jest z 7 cm:D może jeszcze bd sie coś z tym działo;)Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 może coś się bedzie działo ? Przecież tam pewnie masz ostrą burzliwą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Dalej nie bulgocze , dopiero byłem przy nim. Ale tak jak zaproponował kolega olo333 uchyliłem wieczko i piany jest z 7 cm: 7 cm piany czyli fermentacja na całego Masz nieszczelność w pojemniku - może gumka przy rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Myślałem ,że jak nie bulgocze to można powiedzieć że śpi. No ale po to jest forum żeby rozwiać wszelkie wątpliwości;) Czyli nie mam się czym martwić tak? Dziękuję serdecznie za porady:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Dalej nie bulgocze , dopiero byłem przy nim. Ale tak jak zaproponował kolega olo333 uchyliłem wieczko i piany jest z 7 cm:D może jeszcze bd sie coś z tym działo;)Pzdr Jak chcesz używać rurki usuń z niej część wody, pozostaw możliwie najmniej, tak aby zamykała tylko prześwit rurki. Przy większej ilości wody potrzeba dużego ciśnienia aby CO2 przepchneło się przez nią, często CO2 znajduje sobie "łatwiejszą" drogę w miejscu zamknięcia pokrywy. Edytowane 1 Grudnia 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Odjełem troche wody i .... zaraz zaczeło bulgotać Dzięki wielkie koledzy Edytowane 1 Grudnia 2010 przez mirosh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Fermentacja powoli zwalnia , bo bulgocze coraz wolniej Wydaje mi sie ,że nie chciało bulgotać bo miałem za dużo wody w rurce i gdzieś to cinienie uciekało:/ Pytanko do doświadczonych: Ile najkrócej może trwać burzliwa? Albo ile najkrócej komuś trwała burzliwa?? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zapomnij o bulgotaniu. I nie patrz na rurkę. To nic nie znaczy. Najkrócej: 4 dni. Jak potrzymasz 10 dni, to powinno być odfermentowane jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirosh Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zastawiłem w poniedziałek wieczorem i już zwalnia. Ale wiem że nie mozna się spieszyć więc niech dalej pracuje w spokoju;) A czy zbyt długie przetrzymywanie po zakończonej fermentacji burzliwej piwa w ów pojemniku w którym ta fermantacja przebiegała może zaszkodzić??Wpływac na jakość itp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się