wojti Posted November 30, 2010 Share Posted November 30, 2010 Witam Potrzebuję waszej pomocy - ludzi doświadczonych Mam taki problem Mam zestawy surowców na 3 piwa Koelsh, IPA i IRA ostatnie butelkowanie mogę najpóźniej wykonać w pierwszym tygodniu lutego mam po jednym fermentatorze z kranikiem i bez mogę gotować tylko w soboty i w niedziele ( między świętami także ) Jak to rozplanować i co najpierw robić według waszego uznania liczę na waszą pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 30, 2010 Share Posted November 30, 2010 Witaj, Nie wiem jakie masz drożdże ale uwarz jak leci. Mając po jednym tanku i warzeniu z zacieraniem musisz przefiltrować piwo z kranikiem, potem ten sam tank (już sterylny) zadać drożdżami i tam przefermentować. Po fermentacji burzliwej zlej do tanka bez kranu, a rozlew ponownie w tanku z kranem. Fermentacja w 18-20°C. Mając tylko te dwa tanki nic więcej nie wymyślisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojti Posted November 30, 2010 Author Share Posted November 30, 2010 to wiem tylko teraz się tak zastanawiam które może szybciej fermentować a które wolniej - stała temp w piwnicy drożdże mam z zestawów Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 1, 2010 Share Posted December 1, 2010 Spokojnie, mając tyle czasu pewnie zdążyłbyś zrobić trzy dolniaki. Twoje zestawy będą fermentować podobnie, wstępnie możesz założyć że tydzień burzliwej i tydzień cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 1, 2010 Share Posted December 1, 2010 wojti, zrób w kolejności dowolnej, ale dokup przynajmniej jedno wiadro z rurką - albo używaj balona szklanego do cichej. To nie jest problem z czasem, tylko z "infrastrukturą", nie masz w czym fermentować. U mnie w gorącym okresie było tak, że miałem 3 wiadra zapełnione i w ciągłej rotacji, więc potrzebowałem 4 do fermentowania. Przy Twoim przerobie wystarczą 2, w jednym się fermentuje, w drugie przelejesz na cichą albo zapełnisz do fermentowania. Na upartego możesz fermentować w wiadrze z kranem, ale to ryzykowne, więc odstaw je tylko do filtrowania i rozlewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted December 1, 2010 Share Posted December 1, 2010 (edited) Ja bym powiedział że bardzo ryzykowne i osobno do filtrowania i osobno do rozlewu, a fermentacja czy to burzliwa czy to cicha bez kranu. Ale myślę, że jeśli dobrze wyczyści i zdezynfekuje będzie wszystko ok, a później już tylko sprzęt dokupi. Edited December 1, 2010 by pieron Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu36100 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Ile powinno być wolnej przestrzeni żeby w czasie burzliwej fermentacji nic się nie przelewało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Ile powinno być wolnej przestrzeni żeby w czasie burzliwej fermentacji nic się nie przelewało. Nie ma reguły. THG to nawet 30% nie wystarczy czasami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now