Jump to content

Jaka Kolejność


wojti

Recommended Posts

Witam

 

Potrzebuję waszej pomocy - ludzi doświadczonych

 

Mam taki problem

 

Mam zestawy surowców na 3 piwa

Koelsh, IPA i IRA

 

ostatnie butelkowanie mogę najpóźniej wykonać w pierwszym tygodniu lutego

mam po jednym fermentatorze z kranikiem i bez

mogę gotować tylko w soboty i w niedziele ( między świętami także )

 

Jak to rozplanować i co najpierw robić

według waszego uznania

liczę na waszą pomoc

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

Nie wiem jakie masz drożdże ale uwarz jak leci.

Mając po jednym tanku i warzeniu z zacieraniem musisz przefiltrować piwo z kranikiem, potem ten sam tank (już sterylny) zadać drożdżami i tam przefermentować. Po fermentacji burzliwej zlej do tanka bez kranu, a rozlew ponownie w tanku z kranem.

Fermentacja w 18-20°C.

Mając tylko te dwa tanki nic więcej nie wymyślisz.

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie, mając tyle czasu pewnie zdążyłbyś zrobić trzy dolniaki. Twoje zestawy będą fermentować podobnie, wstępnie możesz założyć że tydzień burzliwej i tydzień cichej.

Link to comment
Share on other sites

wojti, zrób w kolejności dowolnej, ale dokup przynajmniej jedno wiadro z rurką - albo używaj balona szklanego do cichej. To nie jest problem z czasem, tylko z "infrastrukturą", nie masz w czym fermentować. :monster:

 

U mnie w gorącym okresie było tak, że miałem 3 wiadra zapełnione i w ciągłej rotacji, więc potrzebowałem 4 do fermentowania. Przy Twoim przerobie wystarczą 2, w jednym się fermentuje, w drugie przelejesz na cichą albo zapełnisz do fermentowania. Na upartego możesz fermentować w wiadrze z kranem, ale to ryzykowne, więc odstaw je tylko do filtrowania i rozlewu.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym powiedział że bardzo ryzykowne i osobno do filtrowania i osobno do rozlewu, a fermentacja czy to burzliwa czy to cicha bez kranu.

Ale myślę, że jeśli dobrze wyczyści i zdezynfekuje będzie wszystko ok, a później już tylko sprzęt dokupi.

Edited by pieron
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Ile powinno być wolnej przestrzeni żeby w czasie burzliwej fermentacji nic się nie przelewało.

Nie ma reguły. THG to nawet 30% nie wystarczy czasami.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.