wojti Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Witam Potrzebuję waszej pomocy - ludzi doświadczonych Mam taki problem Mam zestawy surowców na 3 piwa Koelsh, IPA i IRA ostatnie butelkowanie mogę najpóźniej wykonać w pierwszym tygodniu lutego mam po jednym fermentatorze z kranikiem i bez mogę gotować tylko w soboty i w niedziele ( między świętami także ) Jak to rozplanować i co najpierw robić według waszego uznania liczę na waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Witaj, Nie wiem jakie masz drożdże ale uwarz jak leci. Mając po jednym tanku i warzeniu z zacieraniem musisz przefiltrować piwo z kranikiem, potem ten sam tank (już sterylny) zadać drożdżami i tam przefermentować. Po fermentacji burzliwej zlej do tanka bez kranu, a rozlew ponownie w tanku z kranem. Fermentacja w 18-20°C. Mając tylko te dwa tanki nic więcej nie wymyślisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 to wiem tylko teraz się tak zastanawiam które może szybciej fermentować a które wolniej - stała temp w piwnicy drożdże mam z zestawów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Spokojnie, mając tyle czasu pewnie zdążyłbyś zrobić trzy dolniaki. Twoje zestawy będą fermentować podobnie, wstępnie możesz założyć że tydzień burzliwej i tydzień cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 wojti, zrób w kolejności dowolnej, ale dokup przynajmniej jedno wiadro z rurką - albo używaj balona szklanego do cichej. To nie jest problem z czasem, tylko z "infrastrukturą", nie masz w czym fermentować. U mnie w gorącym okresie było tak, że miałem 3 wiadra zapełnione i w ciągłej rotacji, więc potrzebowałem 4 do fermentowania. Przy Twoim przerobie wystarczą 2, w jednym się fermentuje, w drugie przelejesz na cichą albo zapełnisz do fermentowania. Na upartego możesz fermentować w wiadrze z kranem, ale to ryzykowne, więc odstaw je tylko do filtrowania i rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Ja bym powiedział że bardzo ryzykowne i osobno do filtrowania i osobno do rozlewu, a fermentacja czy to burzliwa czy to cicha bez kranu. Ale myślę, że jeśli dobrze wyczyści i zdezynfekuje będzie wszystko ok, a później już tylko sprzęt dokupi. Edytowane 1 Grudnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ile powinno być wolnej przestrzeni żeby w czasie burzliwej fermentacji nic się nie przelewało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ile powinno być wolnej przestrzeni żeby w czasie burzliwej fermentacji nic się nie przelewało. Nie ma reguły. THG to nawet 30% nie wystarczy czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się