rambo_3m Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 (edytowane) i tu szybkie pytanie bo brzeczka już się chodzi - uzupełnić wodą przegotowaną tak aby docelowo uzyskać 12 st Blg ? To moja pierwsza warka Dużo odparowało podczas gotowania - w fermentatorze mam jakieś 15-16 l. Edytowane 30 Listopada 2010 przez rambo_3m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Zależy co chcesz uzyskać Można rozcieńczyć przegotowaną wodą, ale taki mocny stout też będzie bardzo smaczny. Ile litrów brzeczki otrzymałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo_3m Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Zależy co chcesz uzyskać Można rozcieńczyć przegotowaną wodą, ale taki mocny stout też będzie bardzo smaczny. Ile litrów brzeczki otrzymałeś? W fermentatorze jakieś 15-16l - trochę dużo mi odparowało podczas chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Ja bym uzupełnił do 20 litrów,ze względu na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Ja bym też uzupełnił wodą do 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo_3m Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Dzięki - trochę mi to nie w smak bo studzenie będzie trwało dłużej a chciałem już iść spać ale zrobię tak jak radzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Trochę już "po ptokach", ale trzeba było iść spać i drożdże zadać rano. Dobrze mieć w pogotowiu, na takie wypadki, pięciolitrową butelkę wody z supermarketu, trzymaną w lodówce - to przyśpiesza chłodzenie całej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Ja też robiłem stouta jako jedno z pierwszych piw . Był to zestaw .Coś mi wyszło z wydajnością nie tak i aby piwo nie było zbyt rozwodnione zostawiłem bez dolewania ok 17 l . Efekt jest taki że czuć bardzo, bardzo goryczkę i smak i zapach ziarna palonego . Chyba było lepiej rozwodnić niż zostawić taką esencję chmielowo- paloną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Cos mi tu smierdzi blednym pomiarem. Raczej niemozliwe, zeby az tyle ci odparowalo. Czy pomiar przeprowadzales zawsze w temp. 20C? Czy sprawdziles swoj ballingometr przed pierwszym uzyciem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Cos mi tu smierdzi blednym pomiarem. Raczej niemozliwe, zeby az tyle ci odparowalo. Wychodzi na to, że odparowało jakieś 5 l, a to jest możliwe. Zresztą balingomierzem nie mierzy ile mu wyparowało, widzi przecież ile ubyło. Jak nie wypił to odparowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Ja też robiłem stouta jako jedno z pierwszych piw . Był to zestaw .Coś mi wyszło z wydajnością nie tak i aby piwo nie było zbyt rozwodnione zostawiłem bez dolewania ok 17 l . Efekt jest taki że czuć bardzo, bardzo goryczkę i smak i zapach ziarna palonego . Chyba było lepiej rozwodnić niż zostawić taką esencję chmielowo- paloną Rozcieńczaj w szklance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 w szklance to chyba wodą gazowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambo_3m Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Odparowało 5l jak nic- zagotowałem przefiltrowanej wody i uzupełniłem do 20l ale i tak w brzeczce 14stBlg - może za dużo słodu? Tak czy siak drożdże dodane, brzeczka 3 dzień na burzliwej - już nic nie będę robił. Co będzie to będzie. To trochę nieprawda że pierwsze piwo - robiłem już kiedyś ALE i pszeniczniaka ale to było lata temu Przy okazji porządków w domu odkurzyłem sprzęt i trzeba było sobie przypomnieć jak się robi piwo Edytowane 3 Grudnia 2010 przez rambo_3m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się