Pyjotrek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No to już nic więcej nie wymyślę, ale życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Dzisiaj po 3 tyg spadło do 4 blg. No można powiedzieć że jest nieco ponad 3,5 blg bo pomiar był w około 13 stopniach. W sobotę przeleję na cichą. Mam 2 pytania: 1. Czy po tak dlugiej burzliwej (25 dni) mogę zebrać gęstwę ? 2. Cicha fermentacja 1 czy 2 tygodnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dzisiaj po 3 tyg spadło do 4 blg. No można powiedzieć że jest nieco ponad 3,5 blg bo pomiar był w około 13 stopniach. W sobotę przeleję na cichą. Mam 2 pytania: 1. Czy po tak dlugiej burzliwej (25 dni) mogę zebrać gęstwę ? 2. Cicha fermentacja 1 czy 2 tygodnie ? 1. Jak gęstwa nie wykazuje oznak zakażenia to zbieraj. Drożdże nadal będą żywotne, pewnie trochę mniej niż zebrane po tygodniu fermentacji, ale nie powinno być z nimi problemu. Jeśli nie chmielę na zimno to zazwyczaj piwo trzymam na drożdżach 3 tygodnie i dopiero wtedy zbieram gęstwę. 2. A jaki ma być cel tej "cichej"? Może olej zlewanie znad osadu? Zmierz gęstość po ok. 3 dniach, jak nie spada to w butelki, ewentualnie wstaw na jeden dzień w chłodne miejsce, aby piwo bardziej się sklarowało. Jeśli piszesz, że piwo fermentowało 23 dni, to fermentacja burzliwa miała pewnie miejsce w ciągu pierwszych kilku dni, a przez tyle czasu piwo powinno już spokojnie dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Po 2 tyg zeszło z 13,5 do 7 BLG. Po podniesieniu temp o 1 stopień i kolejnych 4 dniach było niecałe 5 BLG a pojeszcze kolejnych 4 dniach i podniesieniu o kolejny stopień temperatury było już nieco powyżej 3,5 BLG (po 3 tyg od butelkowania). Myślę że w sobotę przeleję na cichą, zbiorę gęstwę i wsadzę piwo to na tydzień do temp 3-5 stopni i po tygodniu zabutelkuję. Piwo ładnie pachnie nic nie śmierdzi na powierzchni utrzymuje się ładna pianka ale za każdym pomiarem coraz mniej obfita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się