Marmur Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Warka nr 4- Oatmeal Stout 22.01.2011 r. Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA. Słody: Słód Pale Ale 3,2 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód Carafa 0,2 kg Jęczmień palony 0,3 kg Płatki owsiane 0,5 kg Chmiel: Marynka, granulat, 25 g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: Słód Pale Ale i karmelowy w 12 l 67°C - 45 min 72°C - 10 min (dodanie słodu Carafa i jęczmienia palonego) 78°C- Mashout Wysładzanie: 3x 6 l Gotowanie: Marynka - w 2 ratach pierwsza na początku gotowania druga po 40 min Mech irlandzki- w 45 minucie gotowania Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Po tygodniu zszedł do 4°Blg i został przelany na cichą. Po smaku próbki już poznaję że będę musiał go robić częściej choć pewnie już nie z zestawów. Edytowane 11 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) Dziś po 2 tygodniach cichej Stout wylądował w szkle. Wyszło tym razem 38 butelek rozlanych z dodatkiem mieszanki 105 g glukozy (resztka) i 10 g zwykłego cukru. Teraz sen bo dziś dzień warzenia Irish Red Ale tym razem (z BA) Edytowane 12 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Warka nr 5- Irish Red Ale 12.02.2011 r. Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA. Słody: Słód Pale Ale 2,7 kg Słód Monachijski typ I 0,8 kg Słód Carared 0,5 kg Jęczmień palony 0,05 kg Chmiel: Marynka, granulat, 20 g Lubelski, granulat, 30 g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: W 12 l wody 67°C - 60 min 72°C - 15 min 77°C- Mashout Wysładzanie: 3x 6 l Gotowanie: 65 min Marynka - po 5 min gotowania Lubelski po 35 min gotowania Mech irlandzki- w 50 minucie gotowania Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) Warka nr 6-A'la Grodziskie 12.02.2011 r. Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA. Słody: Słód wędzony 1,5 kg Słód pszeniczny 1,0 kg Chmiel: Lubelski, granulat, 50 g Drożdże: Safale S-33 Zacieranie: 5 l wody- 37 °C- 30 min +2l wody 50°C - 20 min +3l wody 70°C - 30 min +2l wody 75°C- 30 min Wysładzanie: 6-4-3-2 l Gotowanie: 90 min Lubelski 50g w 2 ratach: Pierwsza 30g- na początku gotowania, Druga 20g - po 20 min gotowania Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 8,5°Blg, 21 l. Edytowane 20 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Wczoraj Irish Red Ale poszło na cichą po 8 dniach. Zeszło do 2 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Wczoraj Irish Red Ale poszło na cichą po 8 dniach. Zeszło do 2 °Blg Dziwne, że te drożdże tak głęboko odfermentowały. W jakiej temp. przebiegała fermentacja ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) Temp. powietrza 19-20 °C piwa nie wiem nie sprawdzałem pewnie na początku burzliwej 2-3°C więcej później pokojowa sam się zdziwiłem i sprawdziłem jeszcze areometr czy w kulki nie gra ale nie,na wodzie przy 16°C (wyskalowany do 60°F z BA) pokazuje 0,0°Blg Edytowane 23 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Warka nr 6 została wczoraj zlana na cichą zeszła do 2,5°Blg. Poza tym spuściłem mały łomot drożdżom Wyeast 3724 Saison są trochę leciwe (ok. 6 m-cy) ale dziś już spuchło im się trochę Warka nr 7 planowana na sobotę będzie to jak łatwo się domyśleć Saison . Z ciekawości czy te drożdże nadają się do czegoś poza Saisonem czy są aż tak specjalistyczne że nie ma dla nich innych ciekawych alternatyw? Edytowane 28 Lutego 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Warka nr 7-Saison 05.03.2011 r. Na podstawie przepisu Dori. Po kilku korektach do posiadanych składników . Pierwsza warka nie z zestawu, pierwsza chmielona szyszką i pierwsza na płynnych drożdżach, liczę że w smaku 7mka okaże się szczęśliwa i wyjdzie super. Słody: Słód pilzneński 2,7 kg Słód Wiedeński 0,8 kg Słód pszeniczny 0,7 kg Carahell 0,2 kg Caraaroma 0,2 kg Słód zakwaszający 0,1 kg Chmiel i dodatki: Marynka, szyszka 30 g Lubelski, szyszka 35 g Curaçao 20g Cukier kandyzowany ciemny- 0,32 kg Drożdże: Wyeast 3724 Saison Zacieranie: W 14l wody 64°C - 60 min 72°C -20 min Wysładzanie: 3x 6 l Gotowanie: 65 min Marynka 30g - na początku gotowania Lubelski 35g w 2 ratach: Pierwsza 25g- po 45 min gotowania, Druga 10g - po 60 min gotowania Curaçao - po 45 min gotowania Cukier kandyzowany- po 60 min gotowania Zadana drożdżami z 2 dniowego startera w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 15°Blg, 22 l. Poza tym warka nr 5 wylądowała w 43 butelkach po 7 dniach burzliwej i 14 cichej. Edytowane 9 Marca 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Tydzień temu po tygodniu burzliwej i 2 cichej A'la Grodziskie wylądowało w butelkach. Poza tym Saison dziś najpewniej wyląduje na cichej (po 16 dniach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Hmm.. no cóż widocznie Saison smakował drożdżom bo zeżarły do 1.5 °Blg . Zebrałem też gęstwę z drożdży i chyba w sobotę zrobię Saison II żeby chłopaki się nie rozleniwiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Warka nr 8-Saison II 26.03.2011 r. Słody: Słód pilzneński 3 kg Słód Wiedeński ok. 0,2 kg (resztka) Słód monachijski -0,7 kg Słód pszeniczny 0,7 kg Carahell 0,2 kg Caraaroma 0,2 kg Słód zakwaszający ok. 0,15 kg (resztka) Chmiel i dodatki: Marynka, szyszka 30 g Lubelski, szyszka 35 g Curaçao 20g Cukier kandyzowany ciemny- 0,32 kg Drożdże: Wyeast 3724 Saison Zacieranie: W 16l wody 64°C - 60 min 72°C -20 min Wysładzanie: 2x 9 l Gotowanie: 65 min Marynka 30g - na początku gotowania Lubelski 35g w 2 ratach: Pierwsza 25g- po 45 min gotowania, Druga 10g - po 60 min gotowania Curaçao - po 45 min gotowania Cukier kandyzowany- po 60 min gotowania Zadana gęstwą w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 14,5°Blg, 25 l. Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) No więc tak z braku czasu trochę się opuściłem ale wracam do boju . Warka nr 7 wylądowała w butelkach po 2 tygodniach burzliwej i 4 tygodniach i 2 dniach cichej (zeszło do 1°Blg ), wyszły 43 butelki i szklanka do degustacji. Warka nr 8 poleciała na cichą po 3 tygodniach i 3 dniach burzliwej (też 1°Blg ). Planuję popełnić jeszcze jednego Saisona na tych drożdżach żeby mieć optymalny zapas na letnie miesiące Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Warka nr 9- Hefeweizen 1.05.2011 r. Słody: Słód pilzneński 1,3 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Carahell 0,2 kg Chmiel i dodatki: Lubelski, szyszka 30 g Drożdże: WB-06 Zacieranie: W 13l wody 45°C - 15 min 55°C -15 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min Wysładzanie: 2x 9 l Gotowanie: 60 min Lubelski 30g - na początku gotowania Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 23,5 l. Edytowane 16 Maja 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 235 l. Szacunek, prawie 2.5hl wybicia z 4.5kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C' date=' Brzeczka 12°Blg, 235 l.[/quote']Szacunek, prawie 2.5hl wybicia z 4.5kg słodu. Cud! Do komisji stosownej trzeba! Wyszło więcej blg niż słód miał ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Oczywiście chodziło o 23,5 l Niestety cudownej zamiany wody w 2,35 hl piwa nie stwierdzono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Wczoraj w końcu trochę czasu znalazłem i rozlałem Weizena w 44 butelki po 27 dniach burzliwej (cichej nie robiłem), zeszedł do 1,5°Blg i jest wybitnie bananowy w smaku. Dziś może jutro wleje też warkę nr 8 czyli Saisona II bo też już kisi się przydługawo. Edytowane 28 Maja 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 10-Bożonarodzeniowe 02.07.2011 r. Słody: Słód pilzneński 4 kg Słód monachijski -2 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Carahell 0,35 kg Caraaroma 0,35 kg Chmiel i dodatki: Marynka, szyszka 40 g Lubelski, szyszka 30 g Curaçao 20g Cynamon 2 kawałki kory Wanilia 1 laska Anyż -na oko Goździki może z 15-20 szt. na oko Imbir świeży ok. 30g Miód spadziowy 500g Drożdże: US-05 Zacieranie: W 18l wody 64°C - 40 min 72°C -40 min Wysładzanie: 2x 9 l+ 3l Gotowanie: 60 min Marynka 40g - na początku gotowania Lubelski 30 g w 2 ratach: Pierwsza 15g- po 40 min gotowania, Druga 15g - po 50 min gotowania Przyprawy i miód - po 50 min gotowania Wyszło 27-28 l (wyszło za skalę na fermentorze więc na oko ) o ekstrakcie 18 °Blg, fermentacja ruszyła bez problemów, wbrew moim obawom nie wybrały się na wolność uciekając z prawie pełnego wiadra. Piwo to totalny eksperyment co z tego wyjdzie zobaczymy w grudniu Edytowane 5 Lipca 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Szkoda , że nie dodałeś parę goździków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 W sumie to dodałem Wiedziałem że coś zapomniałem wpisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 I mam mały problem dziś przy okazji testowania areometrem smakowo stwierdziłem że piwo jak na świąteczne jest zbyt wytrawne. Ma super korzenną nutę na której mi zależało ale jednak US-05 bardzo posmakowały cukry z miodu i w smaku nic z niego nie zostało. Zależało by mi by dodać do tego piwa posmak miodu, (jest już prawie 3 tyg. na cichej). Czy dodanie zamiast cukru, miodu do refermentacji może pomóc czy też potrzebne są inne techniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Wczoraj w ramach małego eksperymentu smakowego nastawiłem w butli 5l po wodzie napój cydropodobny (sok z kartonu Tymbark 100%, cukier, i pół paczki drożdży FERMIVIN PDM). Soku wlałem 4l, cukru tak z 0,5 kg, zatkałem korkiem z rurką. Bulka aż miło, zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dziś browar w końcu wzbogacił się o skrzynki na piwo. Nie miałem czasu ich szukać więc dałem ogłoszenie na rybnik.com.pl i w ciągu 1 dnia zgłosiło się 3 ludzi chętnych pozbyć się balastu. Udało się za 50 zł dorwać 14 szt. więc na moje potrzeby spokojnie starczy do zniwelowania do 0 totalnego bajzlu jaki panował do tej pory w butelkach. Jak ktoś z Rybnika czy okolicy potrzebuje skrzynek to na PW rzucę namiar na niewykorzystane kontakty. Poza tym, Prawie jak cydr sobie jeszcze bulka, świątecznemu cicha się przedłuża bo nie mam czasu jakoś wpakować go w butelki, może zrobię to w ten weekend jeśli nie uda mi się wyrwać do Cieszyna co bardzo będę się starał zrobić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się