Skocz do zawartości

Browar "Pod Marmurową Warzelnią"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 4- Oatmeal Stout 22.01.2011 r.

 

Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.

 

Słody:

  • Słód Pale Ale 3,2 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
  • Słód Carafa 0,2 kg
  • Jęczmień palony 0,3 kg
  • Płatki owsiane 0,5 kg

Chmiel:

  • Marynka, granulat, 25 g

Drożdże:

  • Safale S-04

Zacieranie:

  • Słód Pale Ale i karmelowy w 12 l
  • 67°C - 45 min
  • 72°C - 10 min (dodanie słodu Carafa i jęczmienia palonego)
  • 78°C- Mashout

Wysładzanie:

  • 3x 6 l

Gotowanie:

  • Marynka - w 2 ratach pierwsza na początku gotowania druga po 40 min
  • Mech irlandzki- w 45 minucie gotowania

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu zszedł do 4°Blg i został przelany na cichą. Po smaku próbki już poznaję że będę musiał go robić częściej choć pewnie już nie z zestawów.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś po 2 tygodniach cichej Stout wylądował w szkle. Wyszło tym razem 38 butelek rozlanych z dodatkiem mieszanki 105 g glukozy (resztka) i 10 g zwykłego cukru. Teraz sen bo dziś dzień warzenia Irish Red Ale tym razem (z BA)

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5- Irish Red Ale 12.02.2011 r.

 

Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.

 

Słody:

  • Słód Pale Ale 2,7 kg
  • Słód Monachijski typ I 0,8 kg
  • Słód Carared 0,5 kg
  • Jęczmień palony 0,05 kg

Chmiel:

  • Marynka, granulat, 20 g
  • Lubelski, granulat, 30 g

Drożdże:

  • Safale S-04

Zacieranie:

  • W 12 l wody
  • 67°C - 60 min
  • 72°C - 15 min
  • 77°C- Mashout

Wysładzanie:

  • 3x 6 l

Gotowanie:

  • 65 min
  • Marynka - po 5 min gotowania
  • Lubelski po 35 min gotowania
  • Mech irlandzki- w 50 minucie gotowania

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6-A'la Grodziskie 12.02.2011 r.

 

Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.

 

Słody:

  • Słód wędzony 1,5 kg
  • Słód pszeniczny 1,0 kg

Chmiel:

  • Lubelski, granulat, 50 g

Drożdże:

  • Safale S-33

Zacieranie:

  • 5 l wody- 37 °C- 30 min
  • +2l wody 50°C - 20 min
  • +3l wody 70°C - 30 min
  • +2l wody 75°C- 30 min

Wysładzanie:

  • 6-4-3-2 l

Gotowanie:

  • 90 min
  • Lubelski 50g w 2 ratach: Pierwsza 30g- na początku gotowania, Druga 20g - po 20 min gotowania

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 8,5°Blg, 21 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temp. powietrza 19-20 °C piwa nie wiem nie sprawdzałem pewnie na początku burzliwej 2-3°C więcej później pokojowa sam się zdziwiłem i sprawdziłem jeszcze areometr czy w kulki nie gra ale nie,na wodzie przy 16°C (wyskalowany do 60°F z BA) pokazuje 0,0°Blg :smilies:

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6 została wczoraj zlana na cichą zeszła do 2,5°Blg. Poza tym spuściłem mały łomot drożdżom Wyeast 3724 Saison są trochę leciwe (ok. 6 m-cy) ale dziś już spuchło im się trochę :ble: Warka nr 7 planowana na sobotę będzie to jak łatwo się domyśleć Saison :). Z ciekawości czy te drożdże nadają się do czegoś poza Saisonem czy są aż tak specjalistyczne że nie ma dla nich innych ciekawych alternatyw?

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7-Saison 05.03.2011 r.

 

Na podstawie przepisu Dori. Po kilku korektach do posiadanych składników :P. Pierwsza warka nie z zestawu, pierwsza chmielona szyszką i pierwsza na płynnych drożdżach, liczę że w smaku 7mka okaże się szczęśliwa i wyjdzie super.

 

Słody:

  • Słód pilzneński 2,7 kg
  • Słód Wiedeński 0,8 kg
  • Słód pszeniczny 0,7 kg
  • Carahell 0,2 kg
  • Caraaroma 0,2 kg
  • Słód zakwaszający 0,1 kg

Chmiel i dodatki:

  • Marynka, szyszka 30 g
  • Lubelski, szyszka 35 g
  • Curaçao 20g
  • Cukier kandyzowany ciemny- 0,32 kg

Drożdże:

  • Wyeast 3724 Saison

Zacieranie:

  • W 14l wody
  • 64°C - 60 min
  • 72°C -20 min

Wysładzanie:

  • 3x 6 l

Gotowanie:

  • 65 min
  • Marynka 30g - na początku gotowania
  • Lubelski 35g w 2 ratach: Pierwsza 25g- po 45 min gotowania, Druga 10g - po 60 min gotowania
  • Curaçao - po 45 min gotowania
  • Cukier kandyzowany- po 60 min gotowania

 

Zadana drożdżami z 2 dniowego startera w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 15°Blg, 22 l.

 

Poza tym warka nr 5 wylądowała w 43 butelkach po 7 dniach burzliwej i 14 cichej.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tydzień temu po tygodniu burzliwej i 2 cichej A'la Grodziskie wylądowało w butelkach. Poza tym Saison dziś najpewniej wyląduje na cichej (po 16 dniach)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm.. no cóż widocznie Saison smakował drożdżom bo zeżarły do 1.5 °Blg :D. Zebrałem też gęstwę z drożdży i chyba w sobotę zrobię Saison II żeby chłopaki się nie rozleniwiły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8-Saison II 26.03.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 3 kg
  • Słód Wiedeński ok. 0,2 kg (resztka)
  • Słód monachijski -0,7 kg
  • Słód pszeniczny 0,7 kg
  • Carahell 0,2 kg
  • Caraaroma 0,2 kg
  • Słód zakwaszający ok. 0,15 kg (resztka)

Chmiel i dodatki:

  • Marynka, szyszka 30 g
  • Lubelski, szyszka 35 g
  • Curaçao 20g
  • Cukier kandyzowany ciemny- 0,32 kg

Drożdże:

  • Wyeast 3724 Saison

Zacieranie:

  • W 16l wody
  • 64°C - 60 min
  • 72°C -20 min

Wysładzanie:

  • 2x 9 l

Gotowanie:

  • 65 min
  • Marynka 30g - na początku gotowania
  • Lubelski 35g w 2 ratach: Pierwsza 25g- po 45 min gotowania, Druga 10g - po 60 min gotowania
  • Curaçao - po 45 min gotowania
  • Cukier kandyzowany- po 60 min gotowania

 

Zadana gęstwą w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 14,5°Blg, 25 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No więc tak z braku czasu trochę się opuściłem ale wracam do boju :P. Warka nr 7 wylądowała w butelkach po 2 tygodniach burzliwej i 4 tygodniach i 2 dniach cichej (zeszło do 1°Blg ), wyszły 43 butelki i szklanka do degustacji. Warka nr 8 poleciała na cichą po 3 tygodniach i 3 dniach burzliwej (też 1°Blg ). Planuję popełnić jeszcze jednego Saisona na tych drożdżach żeby mieć optymalny zapas na letnie miesiące :P

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 9- Hefeweizen 1.05.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1,3 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Carahell 0,2 kg

Chmiel i dodatki:

  • Lubelski, szyszka 30 g

Drożdże:

  • WB-06

Zacieranie:

  • W 13l wody
  • 45°C - 15 min
  • 55°C -15 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min

Wysładzanie:

  • 2x 9 l

Gotowanie:

  • 60 min
  • Lubelski 30g - na początku gotowania

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C, Brzeczka 12°Blg, 23,5 l.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 23 °C' date=' Brzeczka 12°Blg, 235 l.[/quote']

Szacunek, prawie 2.5hl wybicia z 4.5kg słodu. :okey:

Cud! Do komisji stosownej trzeba! Wyszło więcej blg niż słód miał ekstraktu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj w końcu trochę czasu znalazłem i rozlałem Weizena w 44 butelki po 27 dniach burzliwej (cichej nie robiłem), zeszedł do 1,5°Blg i jest wybitnie bananowy w smaku. Dziś może jutro wleje też warkę nr 8 czyli Saisona II bo też już kisi się przydługawo.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 10-Bożonarodzeniowe 02.07.2011 r.

 

 

Słody:

  • Słód pilzneński 4 kg
  • Słód monachijski -2 kg
  • Słód pszeniczny 0,5 kg
  • Carahell 0,35 kg
  • Caraaroma 0,35 kg
    Chmiel i dodatki:
    • Marynka, szyszka 40 g
    • Lubelski, szyszka 30 g
    • Curaçao 20g
    • Cynamon 2 kawałki kory
    • Wanilia 1 laska
    • Anyż -na oko :smilies:
    • Goździki może z 15-20 szt. na oko
    • Imbir świeży ok. 30g
    • Miód spadziowy 500g

    Drożdże:

    • US-05

    Zacieranie:

    • W 18l wody
    • 64°C - 40 min
    • 72°C -40 min

    Wysładzanie:

    • 2x 9 l+ 3l

    Gotowanie:

    • 60 min
    • Marynka 40g - na początku gotowania
    • Lubelski 30 g w 2 ratach: Pierwsza 15g- po 40 min gotowania, Druga 15g - po 50 min gotowania
    • Przyprawy i miód - po 50 min gotowania

     

    Wyszło 27-28 l (wyszło za skalę na fermentorze więc na oko :) ) o ekstrakcie 18 °Blg, fermentacja ruszyła bez problemów, wbrew moim obawom nie wybrały się na wolność uciekając z prawie pełnego wiadra. Piwo to totalny eksperyment co z tego wyjdzie zobaczymy w grudniu :D

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

I mam mały problem dziś przy okazji testowania areometrem smakowo stwierdziłem że piwo jak na świąteczne jest zbyt wytrawne. Ma super korzenną nutę na której mi zależało ale jednak US-05 bardzo posmakowały cukry z miodu i w smaku nic z niego nie zostało. Zależało by mi by dodać do tego piwa posmak miodu, (jest już prawie 3 tyg. na cichej). Czy dodanie zamiast cukru, miodu do refermentacji może pomóc czy też potrzebne są inne techniki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczoraj w ramach małego eksperymentu smakowego nastawiłem w butli 5l po wodzie napój cydropodobny (sok z kartonu Tymbark 100%, cukier, i pół paczki drożdży FERMIVIN PDM). Soku wlałem 4l, cukru tak z 0,5 kg, zatkałem korkiem z rurką. Bulka aż miło, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś browar w końcu wzbogacił się o skrzynki na piwo. ;) Nie miałem czasu ich szukać więc dałem ogłoszenie na rybnik.com.pl i w ciągu 1 dnia zgłosiło się 3 ludzi chętnych pozbyć się balastu. Udało się za 50 zł dorwać 14 szt. więc na moje potrzeby spokojnie starczy do zniwelowania do 0 totalnego bajzlu jaki panował do tej pory w butelkach. Jak ktoś z Rybnika czy okolicy potrzebuje skrzynek to na PW rzucę namiar na niewykorzystane kontakty. Poza tym, Prawie jak cydr sobie jeszcze bulka, świątecznemu cicha się przedłuża bo nie mam czasu jakoś wpakować go w butelki, może zrobię to w ten weekend jeśli nie uda mi się wyrwać do Cieszyna co bardzo będę się starał zrobić :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.