Jump to content

Browar "Pod Marmurową Warzelnią"


Recommended Posts

Warka nr 1- Pale Ale 20.11.2010 r.

 

Warka wykonana z gotowego zestawu surowców dołączonego do sprzętu startowego.

 

Słody:

  • Słód pilzneński 2,5 kg
  • Słód monachijski 1,3 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Chmiel:

  • Marynka, granulat, 35 g
  • Lubelski, granulat, 40 g

Drożdże:

  • Safale US 05

Zacieranie:

  • H2O- 12 l + 12 l do wysładzania
  • 62°C - 30 min
  • 73°C - 30 min

Chmielenie:

  • Marynka -60 min
  • Lubelski -10 min

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka ok 13°Blg (zapomniałem zmierzyć :beer: przed chmieleniem miała 11°Blg )

Fermentacja burzliwa: 8 dni odfermentowało do 3°Blg

Fermentacja cicha: w toku

 

Młode piwo w smaku ma silne nuty owocowe po czym następuje mocny smak chmielu.

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Piwko wylądowało w butelkach. Wyszło 27 piw i szklaneczka na coca-cole z której własne pije. W smaku pomijając oczywiście to że jest dość ciepłe i nie ma co2 to całkiem niezłe choć na bank mocniejsze jest niż powinno ale cóż na pierwszy raz myślę że ok. Myślę o popełnieniu Weizenbocka jako następne piwko, ale zamówienie musi poczekać niestety do wypłaty ;). A co do degustacji to z chętnie zorganizuje jakąś małą wymianę produktów rybnickich piwowarów ;)

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 2- Weizenbock 16°Blg - planowana na 18.12.2010 r.

 

Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z CP.

 

Słody:

  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód monachijski 1,2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,5 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

Chmiel:

  • Lubelski, granulat, 25 g

Drożdże:

  • Safale WB-06

 

Chcę uzyskać z 20 l. Prosił bym o rady co do zacierania i chmielenia bo w instrukcji z CP zalecają dekokcję a niestety na kuchence w bloku nie zmieszczę 40 l gara + 10 l na dekokt..i poza tym i tak nie posiadam 10 l gara ;) największy poza tym 40 l ma 3 l. Więc jestem skazany na infuzyjne.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za szybką pomoc, zasyp jak wyżej, drożdże też

 

Zacieranie:

  • 45°C- Wrzucenie słodu do 18l wody
  • 42°C - 10 min
  • 53°C - 10 min
  • 64°C - 30 min
  • 73°C - 30 min

Chmielenie:

  • Lubelski -60min

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka ok. 17°Blg

Fermentacja burzliwa:Ładnie wystartowała po 10 h od zadania drożdży jest już piana i bananowy aromat.

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Dziś piwko nr 2 zostało przelane na cichą po 8 dniach zeszło z 16,5 do 3 blg. Widać bardzo drożdżom smakowało albo co bardziej prawdopodobne w pokoju mam za ciepło :beer: W smaku próbek całkiem ok. więc zobaczymy co wyjdzie. Przez święta browar nr 1 przeżył pogrom i zostały mi 4 butelki z 27...cóż uznam to za komplement od rodziny :D

Link to comment
Share on other sites

Użyłem tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html i wyszło mi że do mojego piwa nr 2 powinienem dodać ponad 250 g do refermentacji wydaje mi się to dość sporo. Proszę o potwierdzenie wyniku. Dodam że przed zlaniem na cichą piwo miało 3 blg jak już pisałem wyżej.

Link to comment
Share on other sites

Użyłem tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html i wyszło mi że do mojego piwa nr 2 powinienem dodać ponad 250 g do refermentacji wydaje mi się to dość sporo. Proszę o potwierdzenie wyniku. Dodam że przed zlaniem na cichą piwo miało 3 blg jak już pisałem wyżej.

Ten kalkulator ma błędne sugestie co do wszystkich pszenic. Gazuj na 2.9 vol. CO2, no maksymalnie 3 - wszystkie mocno nagazowane mętne piwa od Codera (berlinerwajsy i coś jeszcze, co miało ~3.2 vol. CO2) natychmiast po odszpuntowaniu i zmniejszeniu ciśnienia w butelce chciały się wypienić. 2.9 to spoko ilość, będzie mocno nagazowane.

Link to comment
Share on other sites

Ten kalkulator wydaje mi się sensowniejszy. Używam go od jakiegoś czasu i jestem zadowolony. Jedynie w zimowej porze nie mogę nagazować piwa górnej fermentacji bo w piwnicy mam 10°C a nie mam pomieszczenia, w którym mogę trzymać piwo w temp. pokojowej. Przez pierwszy tydzień po butelkowaniu piwo jest w około 20°C a potem idzie do butelek. Minął miesiąc a tu delikatne psyk, pojedyncze pęcherzyki unoszącego się CO2, zero piany i to wszystko.

Link to comment
Share on other sites

Po 7 dniach burzliwej i 12 cichej piwko wylądowało w 39 butelkach i szklance 0,3 do degustacji :) Puki co smak piwa bardzo mi pasuje zobaczymy jak wyjdzie finalny produkt :)

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3- Witbier 08.01.2011 r.

 

Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z CP.

 

Słody:

  • Słód pilzneński 2 kg
  • Pszenica niesłodowana 1,3 kg
  • Płatki owsiane 0,4 kg

Chmiel i przyprawy:

  • Lubelski, granulat, 25 g
  • Kolendra 15 g
  • Skórka pomarańczy Curaçao 20 g

Drożdże:

  • Safbrew T-58

Zacieranie:

  • Kleikowanie pszenicy i płatków w 11 l wody później dodane jeszcze 3 l
  • 65°C - 100 min
  • 73°C - 45 min (po 30 próba jodowa pozytywna zostawiłem jeszcze na 15 min i negatywna

Chmielenie:

  • Lubelski -60 min
  • Kolendra -połowa 10 min, druga połowa 5 min
  • Skórka pomarańczy Curaçao połowa 10 min, druga połowa 5 min

 

Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg.

 

Z dodatkowych przygód to strzeliła mi probówka z areometru więc mierzyłem zatykając powstałą dziurę kciukiem :) cóż trzeba załatwić nową menzurkę. Po całym dniu przy garach jestem padnięty ale cóż taka chyba specyfika tego hobby :) Co do dalszych planów to zakup śrutownika myślę że w poniedziałek złożę zamówienie i myślę o zrobieniu jeszcze 2 piw z zestawów tylko nie mam pomysłu co by zrobić :)

Chętnie przyjmę sugestie.

 

Po 12 h od zadania drożdże pracują pełną parom.

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Nie przejmuj się probówką bo aerometr ociera się trochę o ścianki i przez to masz trochę sfałszowany pomiar. Pomyśl może o czymś takim: http://www.piwodziej.pl/index.html?search=ok&prod_name=menzurka. Co do następnego piwka to może Pils, Bitter, India Pale Ale,Irish Red Ale, Stout. Jak widzisz wybór masz ogromny, zależy jakie piwo lubisz. Mnie bardzo podchodzą piwa brytyjskie.

Link to comment
Share on other sites

250 ml to trochę spora menzurka myślę że połowa z tej pojemności spokojnie starczy :), A z piw chętnie zrobił bym coś dolnej fermentacji ale niestety puki co nie mam gdzie tego fermentować bo nawet w piwnicy w bloku mam coś ponad 15 °C. Po głowie chodził mi Saison z zestawu HB ale niestety sklep przeżywa obecnie mały kryzys zaopatrzeniowy :).

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

250 ml to trochę spora menzurka myślę że połowa z tej pojemności spokojnie starczy :), A z piw chętnie zrobił bym coś dolnej fermentacji ale niestety puki co nie mam gdzie tego fermentować bo nawet w piwnicy w bloku mam coś ponad 15 °C. Po głowie chodził mi Saison z zestawu HB ale niestety sklep przeżywa obecnie mały kryzys zaopatrzeniowy :).

Pojemność menzurki to jedno a jej wymiary to drugie. Aerometr musi luźno "tańczyć" w menzurce a sama menzurka musi być odpowiedniej wysokości. Jak dla mnie jest też za bardzo pojemna, ale wymiary pasują pod aerometr z Biowinu.

Link to comment
Share on other sites

Nie przejmuj się probówką bo aerometr ociera się trochę o ścianki i przez to masz trochę sfałszowany pomiar. Pomyśl może o czymś takim: http://www.piwodziej.pl/index.html?search=ok&prod_name=menzurka. Co do następnego piwka to może Pils, Bitter, India Pale Ale,Irish Red Ale, Stout. Jak widzisz wybór masz ogromny, zależy jakie piwo lubisz. Mnie bardzo podchodzą piwa brytyjskie.

Nie polecam tego cylindra. Jest za duży (aż 250ml), poza tym jest plastikowy, przez co bardzo trudno go schłodzić, np. podczas pomiaru zawartości ekstraktu w brzeczce po filtracji. Zdecydowanie lepszy jest cylinder szklany 100ml - pojemność idealna do aerometra i szybko można schłodzić jego zawartość pod kranem do temp. 20°C. Kupiłem taki w którymś sklepie piwowarskim i ten plastikowy poszedł w odstawkę.

Link to comment
Share on other sites

Nie przejmuj się probówką bo aerometr ociera się trochę o ścianki i przez to masz trochę sfałszowany pomiar. Pomyśl może o czymś takim: http://www.piwodziej.pl/index.html?search=ok&prod_name=menzurka. Co do następnego piwka to może Pils' date=' Bitter, India Pale Ale,Irish Red Ale, Stout. Jak widzisz wybór masz ogromny, zależy jakie piwo lubisz. Mnie bardzo podchodzą piwa brytyjskie.[/quote']

Nie polecam tego cylindra. Jest za duży (aż 250ml), poza tym jest plastikowy, przez co bardzo trudno go schłodzić, np. podczas pomiaru zawartości ekstraktu w brzeczce po filtracji. Zdecydowanie lepszy jest cylinder szklany 100ml - pojemność idealna do aerometra i szybko można schłodzić jego zawartość pod kranem do temp. 20°C. Kupiłem taki w którymś sklepie piwowarskim i ten plastikowy poszedł w odstawkę.

Plastikowy jest o tyle lepszy, że się nie stłucze. Z chłodzeniem próbek nie mam problemu bo robię to w kubku nierdzewnym a następnie przelewam do szklanej probówki. Niestety jest w niej mało miejsca i to mi nie pasuje.

Link to comment
Share on other sites

Ja chłodziłem od razu w probówce wkładając ją do kufla 1 l i działało dobrze ale wczoraj wyślizgneła mi się z ręki i uderzyła o jego dno..efekt wiadomy. W sumie też bym wolał szklany cylinder może uda mi się załatwić od znajomego co ma koneksje w sanepidzie, zawsze 1 mógł im się "stłuc" :)

Link to comment
Share on other sites

Dziś mój browarek wzbogacił się o nową zabawkę a mianowicie śrutownik Porkert S-150. I małe pytanko na co jest ta stalowa kulka i mały też stalowy pierścień. Bo jakoś w instrukcji nie umiem znaleźć (co ciekawe po angielsku,niemiecku,francusku i hiszpańsku a po czesku nie ma ;) ) A co ciekawsze opisują je w części po niemiecku (poznałem po numerkach) ale już w innych nie. A niestety nie szprecham ;)

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Stalowa kulka rozdziela czoło śruby regulacyjnej od czoła wału ślimakowego, zapobiega ich zatarciu, społnia role łożyska. Stalowy pierścień zapobiega wypadnięciu kulki.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź masz u mnie +. Wracając do historii mojego browaru warka nr 3 wylądowała w butelkach. Dziś też po raz pierwszy w życiu ześrutowałem słody i gdzie ten kawał żeliwa marki Porkert był całe moje życie zapach przy tym piękny szczególnie przy palonych słodach. Warką nr 4 będzie Oatmeal Stout z zestawu słodów z BA (jutro warzona sobota :lol: ). A tak nb czy śrutownik poradzi sobie z ziarnami palonej kawy? Bo dostałem 0,5 kg świetnej mieszanki tyle że w ziarnach a innego młynka nie posiadam?

Edited by Marmur
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.