Marmur Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 (edited) Warka nr 1- Pale Ale 20.11.2010 r. Warka wykonana z gotowego zestawu surowców dołączonego do sprzętu startowego. Słody: Słód pilzneński 2,5 kg Słód monachijski 1,3 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel: Marynka, granulat, 35 g Lubelski, granulat, 40 g Drożdże: Safale US 05 Zacieranie: H2O- 12 l + 12 l do wysładzania 62°C - 30 min 73°C - 30 min Chmielenie: Marynka -60 min Lubelski -10 min Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka ok 13°Blg (zapomniałem zmierzyć przed chmieleniem miała 11°Blg ) Fermentacja burzliwa: 8 dni odfermentowało do 3°Blg Fermentacja cicha: w toku Młode piwo w smaku ma silne nuty owocowe po czym następuje mocny smak chmielu. Edited December 2, 2010 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted December 2, 2010 Share Posted December 2, 2010 Jestem pierwszy chętny do degustacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 4, 2010 Author Share Posted December 4, 2010 Piwko wylądowało w butelkach. Wyszło 27 piw i szklaneczka na coca-cole z której własne pije. W smaku pomijając oczywiście to że jest dość ciepłe i nie ma co2 to całkiem niezłe choć na bank mocniejsze jest niż powinno ale cóż na pierwszy raz myślę że ok. Myślę o popełnieniu Weizenbocka jako następne piwko, ale zamówienie musi poczekać niestety do wypłaty . A co do degustacji to z chętnie zorganizuje jakąś małą wymianę produktów rybnickich piwowarów Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted December 4, 2010 Share Posted December 4, 2010 (edited) Jestem za Edited December 4, 2010 by 19Mateusz87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 10, 2010 Author Share Posted December 10, 2010 Zamówienie na surowce poszło, jak tylko przesyłka dojdzie zaczynam Weizenbocka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Warka nr 2- Weizenbock 16°Blg - planowana na 18.12.2010 r. Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z CP. Słody: Słód pszeniczny 3,0 kg Słód pilzneński 1,2 kg Słód monachijski 1,2 kg Słód karmelowy jasny 0,5 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Chmiel: Lubelski, granulat, 25 g Drożdże: Safale WB-06 Chcę uzyskać z 20 l. Prosił bym o rady co do zacierania i chmielenia bo w instrukcji z CP zalecają dekokcję a niestety na kuchence w bloku nie zmieszczę 40 l gara + 10 l na dekokt..i poza tym i tak nie posiadam 10 l gara największy poza tym 40 l ma 3 l. Więc jestem skazany na infuzyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 40* - 10' 52* - 10' 63* - 30' 72* - 30' wygrzew ->76* Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 (edited) Dzięki za szybką pomoc, zasyp jak wyżej, drożdże też Zacieranie: 45°C- Wrzucenie słodu do 18l wody 42°C - 10 min 53°C - 10 min 64°C - 30 min 73°C - 30 min Chmielenie: Lubelski -60min Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka ok. 17°Blg Fermentacja burzliwa:Ładnie wystartowała po 10 h od zadania drożdży jest już piana i bananowy aromat. Edited December 19, 2010 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 Dziś piwko nr 2 zostało przelane na cichą po 8 dniach zeszło z 16,5 do 3 blg. Widać bardzo drożdżom smakowało albo co bardziej prawdopodobne w pokoju mam za ciepło W smaku próbek całkiem ok. więc zobaczymy co wyjdzie. Przez święta browar nr 1 przeżył pogrom i zostały mi 4 butelki z 27...cóż uznam to za komplement od rodziny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 31, 2010 Author Share Posted December 31, 2010 Użyłem tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html i wyszło mi że do mojego piwa nr 2 powinienem dodać ponad 250 g do refermentacji wydaje mi się to dość sporo. Proszę o potwierdzenie wyniku. Dodam że przed zlaniem na cichą piwo miało 3 blg jak już pisałem wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Przelicz to po polsku! Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Użyłem tego kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html i wyszło mi że do mojego piwa nr 2 powinienem dodać ponad 250 g do refermentacji wydaje mi się to dość sporo. Proszę o potwierdzenie wyniku. Dodam że przed zlaniem na cichą piwo miało 3 blg jak już pisałem wyżej. Ten kalkulator ma błędne sugestie co do wszystkich pszenic. Gazuj na 2.9 vol. CO2, no maksymalnie 3 - wszystkie mocno nagazowane mętne piwa od Codera (berlinerwajsy i coś jeszcze, co miało ~3.2 vol. CO2) natychmiast po odszpuntowaniu i zmniejszeniu ciśnienia w butelce chciały się wypienić. 2.9 to spoko ilość, będzie mocno nagazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Przelicz to po polsku! Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Ten kalkulator wydaje mi się sensowniejszy. Używam go od jakiegoś czasu i jestem zadowolony. Jedynie w zimowej porze nie mogę nagazować piwa górnej fermentacji bo w piwnicy mam 10°C a nie mam pomieszczenia, w którym mogę trzymać piwo w temp. pokojowej. Przez pierwszy tydzień po butelkowaniu piwo jest w około 20°C a potem idzie do butelek. Minął miesiąc a tu delikatne psyk, pojedyncze pęcherzyki unoszącego się CO2, zero piany i to wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 6, 2011 Author Share Posted January 6, 2011 Po 7 dniach burzliwej i 12 cichej piwko wylądowało w 39 butelkach i szklance 0,3 do degustacji Puki co smak piwa bardzo mi pasuje zobaczymy jak wyjdzie finalny produkt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 (edited) Warka nr 3- Witbier 08.01.2011 r. Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z CP. Słody: Słód pilzneński 2 kg Pszenica niesłodowana 1,3 kg Płatki owsiane 0,4 kg Chmiel i przyprawy: Lubelski, granulat, 25 g Kolendra 15 g Skórka pomarańczy Curaçao 20 g Drożdże: Safbrew T-58 Zacieranie: Kleikowanie pszenicy i płatków w 11 l wody później dodane jeszcze 3 l 65°C - 100 min 73°C - 45 min (po 30 próba jodowa pozytywna zostawiłem jeszcze na 15 min i negatywna Chmielenie: Lubelski -60 min Kolendra -połowa 10 min, druga połowa 5 min Skórka pomarańczy Curaçao połowa 10 min, druga połowa 5 min Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg. Z dodatkowych przygód to strzeliła mi probówka z areometru więc mierzyłem zatykając powstałą dziurę kciukiem cóż trzeba załatwić nową menzurkę. Po całym dniu przy garach jestem padnięty ale cóż taka chyba specyfika tego hobby Co do dalszych planów to zakup śrutownika myślę że w poniedziałek złożę zamówienie i myślę o zrobieniu jeszcze 2 piw z zestawów tylko nie mam pomysłu co by zrobić Chętnie przyjmę sugestie. Po 12 h od zadania drożdże pracują pełną parom. Edited January 22, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Nie przejmuj się probówką bo aerometr ociera się trochę o ścianki i przez to masz trochę sfałszowany pomiar. Pomyśl może o czymś takim: http://www.piwodziej.pl/index.html?search=ok&prod_name=menzurka. Co do następnego piwka to może Pils, Bitter, India Pale Ale,Irish Red Ale, Stout. Jak widzisz wybór masz ogromny, zależy jakie piwo lubisz. Mnie bardzo podchodzą piwa brytyjskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 (edited) 250 ml to trochę spora menzurka myślę że połowa z tej pojemności spokojnie starczy , A z piw chętnie zrobił bym coś dolnej fermentacji ale niestety puki co nie mam gdzie tego fermentować bo nawet w piwnicy w bloku mam coś ponad 15 °C. Po głowie chodził mi Saison z zestawu HB ale niestety sklep przeżywa obecnie mały kryzys zaopatrzeniowy . Edited January 9, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 250 ml to trochę spora menzurka myślę że połowa z tej pojemności spokojnie starczy , A z piw chętnie zrobił bym coś dolnej fermentacji ale niestety puki co nie mam gdzie tego fermentować bo nawet w piwnicy w bloku mam coś ponad 15 °C. Po głowie chodził mi Saison z zestawu HB ale niestety sklep przeżywa obecnie mały kryzys zaopatrzeniowy . Pojemność menzurki to jedno a jej wymiary to drugie. Aerometr musi luźno "tańczyć" w menzurce a sama menzurka musi być odpowiedniej wysokości. Jak dla mnie jest też za bardzo pojemna, ale wymiary pasują pod aerometr z Biowinu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Nie przejmuj się probówką bo aerometr ociera się trochę o ścianki i przez to masz trochę sfałszowany pomiar. Pomyśl może o czymś takim: http://www.piwodziej.pl/index.html?search=ok&prod_name=menzurka. Co do następnego piwka to może Pils, Bitter, India Pale Ale,Irish Red Ale, Stout. Jak widzisz wybór masz ogromny, zależy jakie piwo lubisz. Mnie bardzo podchodzą piwa brytyjskie. Nie polecam tego cylindra. Jest za duży (aż 250ml), poza tym jest plastikowy, przez co bardzo trudno go schłodzić, np. podczas pomiaru zawartości ekstraktu w brzeczce po filtracji. Zdecydowanie lepszy jest cylinder szklany 100ml - pojemność idealna do aerometra i szybko można schłodzić jego zawartość pod kranem do temp. 20°C. Kupiłem taki w którymś sklepie piwowarskim i ten plastikowy poszedł w odstawkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Nie przejmuj się probówką bo aerometr ociera się trochę o ścianki i przez to masz trochę sfałszowany pomiar. Pomyśl może o czymś takim: http://www.piwodziej.pl/index.html?search=ok&prod_name=menzurka. Co do następnego piwka to może Pils' date=' Bitter, India Pale Ale,Irish Red Ale, Stout. Jak widzisz wybór masz ogromny, zależy jakie piwo lubisz. Mnie bardzo podchodzą piwa brytyjskie.[/quote']Nie polecam tego cylindra. Jest za duży (aż 250ml), poza tym jest plastikowy, przez co bardzo trudno go schłodzić, np. podczas pomiaru zawartości ekstraktu w brzeczce po filtracji. Zdecydowanie lepszy jest cylinder szklany 100ml - pojemność idealna do aerometra i szybko można schłodzić jego zawartość pod kranem do temp. 20°C. Kupiłem taki w którymś sklepie piwowarskim i ten plastikowy poszedł w odstawkę. Plastikowy jest o tyle lepszy, że się nie stłucze. Z chłodzeniem próbek nie mam problemu bo robię to w kubku nierdzewnym a następnie przelewam do szklanej probówki. Niestety jest w niej mało miejsca i to mi nie pasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 Ja chłodziłem od razu w probówce wkładając ją do kufla 1 l i działało dobrze ale wczoraj wyślizgneła mi się z ręki i uderzyła o jego dno..efekt wiadomy. W sumie też bym wolał szklany cylinder może uda mi się załatwić od znajomego co ma koneksje w sanepidzie, zawsze 1 mógł im się "stłuc" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 15, 2011 Author Share Posted January 15, 2011 Po tygodniu Warka nr 3 powędrowała na cichą. Odfermentowało do ok. 3 °Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 (edited) Dziś mój browarek wzbogacił się o nową zabawkę a mianowicie śrutownik Porkert S-150. I małe pytanko na co jest ta stalowa kulka i mały też stalowy pierścień. Bo jakoś w instrukcji nie umiem znaleźć (co ciekawe po angielsku,niemiecku,francusku i hiszpańsku a po czesku nie ma ) A co ciekawsze opisują je w części po niemiecku (poznałem po numerkach) ale już w innych nie. A niestety nie szprecham Edited January 19, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Stalowa kulka rozdziela czoło śruby regulacyjnej od czoła wału ślimakowego, zapobiega ich zatarciu, społnia role łożyska. Stalowy pierścień zapobiega wypadnięciu kulki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted January 22, 2011 Author Share Posted January 22, 2011 (edited) Dzięki za odpowiedź masz u mnie +. Wracając do historii mojego browaru warka nr 3 wylądowała w butelkach. Dziś też po raz pierwszy w życiu ześrutowałem słody i gdzie ten kawał żeliwa marki Porkert był całe moje życie zapach przy tym piękny szczególnie przy palonych słodach. Warką nr 4 będzie Oatmeal Stout z zestawu słodów z BA (jutro warzona sobota ). A tak nb czy śrutownik poradzi sobie z ziarnami palonej kawy? Bo dostałem 0,5 kg świetnej mieszanki tyle że w ziarnach a innego młynka nie posiadam? Edited January 22, 2011 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now