gagarin Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 to w takim razie poczekam aż bąblowanie ustanie.. jak to nastąpi to zmierzę jeszcze raz poziom Blg, może choć trochę opadnie.. i wtedy będę się dalej martwić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Ale o co chodzi - przecież rurka bąbluje, fermentacja trwa. Zostaw ją w spokoju przynajmniej do czasu aż przestanie. Czy aby fermentacja trwa, z postów kolegi wynika, że od 7 dni jest 5 Blg i nie zmienia się, a fermentator jest w temperaturze 23 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Gdyby to się działo u mnie to już miałbym diagnozę: od tych pomiarów załapałem infekcję dzikimi drożdżami, i one sobie będą powolutku pracować, aż odfermentują do zera. edit: Przydatny link http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Edytowane 19 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Gdyby to się działo u mnie to już miałbym diagnozę: od tych pomiarów załapałem infekcję dzikimi drożdżami, i one sobie będą powolutku pracować, aż odfermentują do zera. przeczytałem artykuł.. to co stworzyłem zdecydowanie słodkie nie jest.. czyli za mało fermentowalna brzeczka? więc co z tym zrobić? wylać czy może rozcieńczyć do tych 3°Blg? proszę o jakieś konkrety bo sam nic nie wymyślę.. Dziękuję za pomoc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Jeżeli smak jest OK, to wszystko jest OK. Poczekaj, aż skończy fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 teraz sobie pomyślałem, że może by usunąć z dna baniaka osad, bo zgromadziło się go sporo, i może to by sprawiło ukończenie "niekończącej" się fermentacji cichej.. czy głupi pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Nie grzeb nic , jak pisał Coder , poczekaj aż doferementuje ,jak postoi tydzień dłużej , a smak nie będzie wskazywał na infekcję , to nic się piwku nie stanie . Za dużo kombinowania przy tym nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Osad na dnie to głównie drożdże. Jak je usuniesz to kto Ci te brzeczkę przefermentuje? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Jestem po pierwszej degustacji mojego piwka (Święta to doskonaly ku temu moment) Piwko pięknie nagazowane, z butelki ulotnił się ładny "dymek" a na powierzchni piwa uformowala się ładna korona piany. Smak dosyć wytrawny, szczególnie na finiszu (tak jak pisaliscie, ze bedzie dosc wytrawne). Myślę że jak na pierwszą warkę są powody do zadowolenia a jak jeszcze troche postoi w piwnicy to i jeszcze lepiej dojdzie. W planach weizen bądź witbier choć wiem że z tym drugim latwo nie będzie. Warka planowana na początek stycznia więc pewnie będę sie konsultowal...póki, choć to już półmetek, to życzę wszystkim wesołych świąt a w Nowym Roku wielu udanych warek i zero infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się