Skocz do zawartości

Browar Siepraw


Rekomendowane odpowiedzi

#99 Saison 13,5 blg , 31 ibu , 25 ebc

 

Zasyp : 

 

7,55 pilzneński DMG

0,3 kg Abbey WY

0,3 Caraaroma WY

0,1 Special B CM

0,3 kg cukier biały

 

Zacieranie ; 

 

Zasyp w 50C w 33 litry wody ( 8 ml kwasu mlekowego ) 

62C 60 min

72C 10 min

78C 5 min

 

Chmielenie : 

 

60 min 60g Magnum 10,6%

15 min 20g Aramis 5,9%

5 min 30g Aramis 5,9%

 

Wybicie : 44 litry, 13,5 blg , wydajność 90% 1: Fermentis Abbaye 2: Fm21 Odkrycie Sezonu , temp zadania 22C , temp fermentacji 19 ( będzie podnoszona ) 

 

Dodać cukier , zapomniałem dodać do gotowania. 

 

Zabutelkowane z 1: 130g cukru ( 2,4 ) 2: 120g cukru ( 2,4). 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#100 Pils 11 blg , 38 ibu, 8 ebc

 

Zasyp : 

 

7 kg pilzneński DMG

1 kg monachijski I DMG

 

Zacieranie : 

 

67C 60 min 

 

Chmielenie : 

 

60 min 60g Magnum 

15 min 10g Centennial , 10g Premiant

5 min 10g Centennial, 10g Premiant

0 min 10g Centennial, 30g Premiant

 

Wybicie : 48l , 11 blg , 1: zadane 2 saszetki W34/70, 2: zadane 20g Brewmasters Pilsner

 

No i setna warka pękła. Tradycyjnie na okrągłą warkę nic ciekawego nie uwarzyłem :) Miało nie być pilsów, ale tak mi posmakował ostatni że jednak coś jeszcze podziałam w tym sezonie z dolniakami. 

 

2016.02.05 Przelane na cichą. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#101 AIPA 15,5 blg, 72 ibu, 15 ebc

 

Zasyp : 

 

5 kg pale ale ME

3,8 kg pilzneński BR

1,1 kg monachijski I DMG

0,2 kg karmelowy 150 DMG

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 24 litrach 75C ( 8 ml kwasu mlekowego ) 

67C 90 min ( 6 ml kwasu mlekowego do wysładzania ) 

 

Chmielenie : 

 

60 min 90g Magnum 10,6%, 30g CTZ 12,9%

10 min 20g Pekko 13,6%, 20g Azacca 14%

5 min 20g Pekko 13,6%, 20g Azacca 14%

0 min 15g Pekko 13,6%, 15g Azacca 14%

 

Wybicie : 48l , 15,5 blg, wydajność 95%, zadane gęstwą po #98, temp zdania ? temp fermentacji ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#102  Bohemian Pils v.3 12 blg , 44 ibu, ebc 9 

 

Zasyp : 

 

6,5 kg pilzneński BR

1,5 kg monachijski DMG

 

Zacieranie : 

 

60 min 66C ( 8 ml kwasu mlekowego i 6 ml do wysładzania ) 

 

Chmielenie : 

 

60 min 80g Magnum 10,6%

10 min 10g Premiant 11,2%

5 min 7g Premiant 11,2% 7g Sladek 4,7%

0 min 12,5g Premiant 11,2% , 12,5g Sladek 4,7%

 

Wybicie : 52l , 12 blg , 1 : gęstwa W34/70 po #100, 2: gęstwa Brewmasters Pilsner po #100. Brzeczka schłodzona do 18, na noc do 10 C, rano zadane drożdże. Temp fermentacji 10C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#103 Pszenica 11 blg, ibu 21, ebc 

 

Zasyp : 

 

3,5 kg pilzneński DMG

4 kg pszeniczny DMG

 

Zacieranie : 

 

44C 30 min

64 - 69 C 90 min ( stopniowo podnoszone , nie chciało się zatrzeć) 

 

Chmielenie : 

 

20g Magnum 10,6% 10g Perle 4,6% 60 min

20g Perle 4,6% 15 min

10g Perle 4,6% 5 min

 

Wybicie : 44l , 12,5blg ( do poprawy na 11 ) , zadane w 20C 1: FM41 Gwoździe i banany , 2: FM21 Odkrycie Sezonu

 

Coś dzisiaj nie szło. Zatrzeć się nie chciało , utrafić w temperatury nie mogłem ( się zachciało przerw w zacieraniu w piance bez grzania ) , filtracja prawie 2 godziny ( ciągle się betonowało ) ... 7 godzin :D

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#104 American Wheat 11,5 blg ,IBU 29 8,4 ebc, 

 

Zasyp : 

 

3,5 kg Pilzneński BR

3,5 kg Pszeniczny Strzegom

0,03 kg Brown FM 

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 21l 73C

66C 60 min

 

Chmielenie : 

 

45 min Premiant 55g 8,2%

15 min 5g Citra, 5g Amarillo 

5 min 10g Citra, 10g Amarillo

0 min 25g Citra, 25g Amarillo

 

Wybicie : 

 

44 litry, 11,5 blg, 93% wydajność  1: FM50 Kłosy Kansas , 2: US05 . Brown dla lekkiego podbicia koloru ( był pod ręką , dodany do wysładzania ). 

 

2016.05/08 Zabutelkowane ze 130g cukru. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#105 Californication v.9 12 blg, ibu 36, ebc 10

 

Zasyp : 

 

7 kg pilzneński BR

0,2 karmelowy 30 DMG

0,1 karmelowy 150  DMG

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 22 litrach 73C

66C 60 min

 

Chmielenie : 

 

60 min 30g Magnum 10,6%

20 min 10g Citra 13,6%

15 min 20g Citra 13,6%

5 min 30g Citra 13,6%

0 min 40g Citra 13,6%

 

Wybicie 44 litry, 12 blg , wydajnośc 93% , 1: FM50 Kłosy Kansas ( z piany po #104 ) 2: US05 saszetka. Zadane przy 17C , fermentacja 16C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

No nie powiem... czuje się jak Indiana Jones otwierając jakąś pełną pajęczyn kryptę :D 

 

Brak czasu ... zbieram się żeby w końcu pouzupełniać zapiski. Aktualnie pauza ze względu na lato, ale warzę warzę :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dobra, czas odkurzyć temat. Od warki 105 powstało jeszcze 5 warek. Same powtarzane receptury, lekkie letnie piwa, więc nie będę się rozwodził nad uzupełnianiem dokładnych receptur. Sezon zaczynam od uzupełniania zapasów, więc na start APA - z dodatkiem na aromat i zimno nowozelandzkiego Rakau. Przy okazji porównanie drożdży Danstar , Nottingham i BRY-97. Testuje również późne dodawaniem chmielu na gotowanie, zobaczymy czy jakaś różnica będzie wyczuwalna. Na 60 minut poszło około 5 gram dla przełomu. Reszta na ostatnie 20 min. 

 

W tym sezonie przesiadka na słód podstawowy IREKS, póki co połowa worka za mną. 

 

#111 Californication v. 10  Citra / Rakau 

 

Zasyp : 

 

6,5 kg pilzneński IREKS

 

0,2 karmelowy 150  DMG

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 30 litrach 50C

podgrzanie do 66C

66C 60 min

78C 10 min

 

 

Chmielenie : 

 

60 min 5g Magnum 10,6%

20 min 55g Magnum 10,6%

10 min 10g Citra 13,6%, 10g Rakau 9,5% 

5 min 15g Citra 13,6%, 15g Rakau 9,5% 

0 min 60g Citra 13,6%, 25g Rakau 9,5% 

 

Wybicie 43 litry, blg 11? -  nie mierzyłem , 1: saszetka Danstar Nottingham, 2: saszetka Danstar BRY-97 West Coast. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#112 AIPA  , blg znów nieznane, nie mam spławika :)

 

Zasyp : 

 

10 kg pilzneński IREKS

0,5 monachijki OPTIMA

0,2 kg karmelowy 150  DMG

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 32 litrach 64C

podgrzanie do 64

64C 60 min

78C 10 min

 

 

Chmielenie : 

 

60 min 100g Magnum 10,6%

15 min 10g Chinook 13%, 10g CTZ 15,5% 

10 min 20g Chinook 13%, 20g CTZ 15,5% 

5 min 25g Chinook 13%, 25g CTZ 15,5% 

0 min 25g Chinook 13%, 25g CTZ 15,5%

whirlpool  25g Chinook 13%, 25g CTZ 15,5%  

 

Wybicie 43 litry, blg 11? -  nie mierzyłem , 1 i 2, zadane gęstwą po #111 Lallemand Danstar BRY-97 West Coast. 

 

Na zimno planowane 100g Chinook, 100g Columbus w kilku porcjach. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

No niestety plany były, ale doba ma jednak tylko 24h. Uzupełniam co tam się w międzyczasie działo

 

#113 Wędzone 

 

- 100% wędzony czereśnia Viking 

 

Szczegółów nie podam, problem z mętnością, wędzonka mało intensywna, bardzo owocowa. 

 

#114 Californiacation v.11 - klasyka, nie ma co się rozpisywać

 

#115 Milk stout - klasyka, słody fawcett, 1 kg 1 kg laktoza 

 

#116 AIPA - tutaj już na świeżych chmielach USA, Mosaic + Citra , 14 blg 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#117 Rice IPA , 42 litry, 14,5 blg , 52 ibu

 

Zasyp : 

 

6 kg Pale Ale Viking

2 kg płatki ryżowe

1 kg torrefied wheat

 

Zacieranie : 

 

66C 60 min

78C 10 min

 

 

Chmielenie : 

 

60 min 60 Magnum 10,6%

10 min 25g Citra , 25g Galaxy

5 min 25g Citra , 25g Galaxy

whirlpool min 50 g Citra, 50g Galaxy

 

 

Wybicie 43 litry, blg 14,5 - 1 i 2, zadane gęstwą po #111 Lallemand Danstar Nottingham po #116

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#124

 

Vermont Ale 

 

Zasyp : 

 

7 kg Maris Otter Fawcett 

1 kg płatki owsiane 

1 kg torrefied wheat Fawcett

 

Zacieranie : 

 

68C 60 min

72C 10 min

76 C 5 min

 

 

Chmielenie : 

 

60 min 50g Magnum 10,6%

15 min 15g Comet  , 15g Idaho 7 

5 min 20g Comet  , 20g Idaho 7 

0 min 30g Comet  , 30g Idaho 7 

 

 

Wybicie 47 litrów w 14 blg , wiadro 1 : S04 ( suche ) , wiadro 2: Yeast  Bay Vermont Ale - starter 24h

Plan mam na potestowanie chmielenia podczas fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#125 IIPA

 

Zasyp : 

 

12,5 kg Pale Ale Viking 

 

Zacieranie : 

 

64C 60 min

72C 10 min

76 C 5 min

 

 

Chmielenie : 

 

60 min 110g Columbus 

10 min 30g Amarillo  , 30g Citra  

5 min 50g Amarillo  , 50g Citra 

0 min 50g Amarillo  , 50g Citra 

5 dni 100g Amarillo (#1)

5 dni 100g Citra  (#2)

 

Wybicie 38l 17blg.  Zadane gęstwą po #124 Vermont Ale 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#126 Coffee FES

 

Zasyp : 

 

10 kg Pale Ale Viking 

1 kg Roasted Barley Fawcett

0,5 kg Pale Chocolate Fawcett

1 kg Caramel Aromatic Viking 

 

Zacieranie : 

 

66C 75 min

72C 15 min

78 C 10 min

 

 

Chmielenie : 

 

60 min 80g Marynka 

10 min 50g Marynka 

5 min 50g Marynka

 

1 min kawa Etiopia Sidamo 100g grubo zmielona

1 min skórki pomarańczy ( jedna duża pomarańcza ) 

 

 

Wybicie 40l 17blg.  Zadane gęstwą po #125 Vermont Ale 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

I kolejna mała aktualizacja. W międzyczasie kilkadziesiąt warek, raczej nic odkrywczego, powtarzanie starych receptur, pomijam w notatkach je zatem. Głównie lekkie pijalne piwa pod kran. Zmieniłem sprzęt na kociołek Brewster Beacon+FD+hopstopper. Pierwsze kilka warek traktuję jako testowe, żeby wyczuć sprzęt i przestawić się na kompletnie inną wydajność i w sumie też tryb warzenia. Albo raczej rozpocząć ten tryb na nowo po dłuuugim czasie warzenia "kiedy tylko to możliwe" na w miarę planowane warzenie. 

 

#127 APA

Zasyp : 

5 kg Pale Ale Castle Malting 

0,2 kg Cara Clair Castle Malting

3ml kwas mlekowy, 2g gips

 

Zacieranie : 

66C 45 min

72C 15 min

78 C 10 min

 

Chmielenie : 

60 min 20g Amarillo 

5 min po 15g Centennial i Citra  

 

Wybicie l 26blg.  BRY97 Lallemand , saszetka, bez uwadniania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.