profik Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Na chinooku to ja chcę spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Nie ma problemu. Ale to raczej z braku laku niż celowo ten Chinook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Chinooka zawsze dobrze wspominam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) #99 Saison 13,5 blg , 31 ibu , 25 ebc Zasyp : 7,55 pilzneński DMG 0,3 kg Abbey WY 0,3 Caraaroma WY 0,1 Special B CM 0,3 kg cukier biały Zacieranie ; Zasyp w 50C w 33 litry wody ( 8 ml kwasu mlekowego ) 62C 60 min 72C 10 min 78C 5 min Chmielenie : 60 min 60g Magnum 10,6% 15 min 20g Aramis 5,9% 5 min 30g Aramis 5,9% Wybicie : 44 litry, 13,5 blg , wydajność 90% 1: Fermentis Abbaye 2: Fm21 Odkrycie Sezonu , temp zadania 22C , temp fermentacji 19 ( będzie podnoszona ) Dodać cukier , zapomniałem dodać do gotowania. Zabutelkowane z 1: 130g cukru ( 2,4 ) 2: 120g cukru ( 2,4). Edytowane 6 Lutego 2016 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) #100 Pils 11 blg , 38 ibu, 8 ebc Zasyp : 7 kg pilzneński DMG 1 kg monachijski I DMG Zacieranie : 67C 60 min Chmielenie : 60 min 60g Magnum 15 min 10g Centennial , 10g Premiant 5 min 10g Centennial, 10g Premiant 0 min 10g Centennial, 30g Premiant Wybicie : 48l , 11 blg , 1: zadane 2 saszetki W34/70, 2: zadane 20g Brewmasters Pilsner No i setna warka pękła. Tradycyjnie na okrągłą warkę nic ciekawego nie uwarzyłem Miało nie być pilsów, ale tak mi posmakował ostatni że jednak coś jeszcze podziałam w tym sezonie z dolniakami. 2016.02.05 Przelane na cichą. Edytowane 6 Lutego 2016 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 #101 AIPA 15,5 blg, 72 ibu, 15 ebc Zasyp : 5 kg pale ale ME 3,8 kg pilzneński BR 1,1 kg monachijski I DMG 0,2 kg karmelowy 150 DMG Zacieranie : Zasyp w 24 litrach 75C ( 8 ml kwasu mlekowego ) 67C 90 min ( 6 ml kwasu mlekowego do wysładzania ) Chmielenie : 60 min 90g Magnum 10,6%, 30g CTZ 12,9% 10 min 20g Pekko 13,6%, 20g Azacca 14% 5 min 20g Pekko 13,6%, 20g Azacca 14% 0 min 15g Pekko 13,6%, 15g Azacca 14% Wybicie : 48l , 15,5 blg, wydajność 95%, zadane gęstwą po #98, temp zdania ? temp fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 #102 Bohemian Pils v.3 12 blg , 44 ibu, ebc 9 Zasyp : 6,5 kg pilzneński BR 1,5 kg monachijski DMG Zacieranie : 60 min 66C ( 8 ml kwasu mlekowego i 6 ml do wysładzania ) Chmielenie : 60 min 80g Magnum 10,6% 10 min 10g Premiant 11,2% 5 min 7g Premiant 11,2% 7g Sladek 4,7% 0 min 12,5g Premiant 11,2% , 12,5g Sladek 4,7% Wybicie : 52l , 12 blg , 1 : gęstwa W34/70 po #100, 2: gęstwa Brewmasters Pilsner po #100. Brzeczka schłodzona do 18, na noc do 10 C, rano zadane drożdże. Temp fermentacji 10C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) #103 Pszenica 11 blg, ibu 21, ebc Zasyp : 3,5 kg pilzneński DMG 4 kg pszeniczny DMG Zacieranie : 44C 30 min 64 - 69 C 90 min ( stopniowo podnoszone , nie chciało się zatrzeć) Chmielenie : 20g Magnum 10,6% 10g Perle 4,6% 60 min 20g Perle 4,6% 15 min 10g Perle 4,6% 5 min Wybicie : 44l , 12,5blg ( do poprawy na 11 ) , zadane w 20C 1: FM41 Gwoździe i banany , 2: FM21 Odkrycie Sezonu Coś dzisiaj nie szło. Zatrzeć się nie chciało , utrafić w temperatury nie mogłem ( się zachciało przerw w zacieraniu w piance bez grzania ) , filtracja prawie 2 godziny ( ciągle się betonowało ) ... 7 godzin Edytowane 14 Lutego 2016 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) #104 American Wheat 11,5 blg ,IBU 29 8,4 ebc, Zasyp : 3,5 kg Pilzneński BR 3,5 kg Pszeniczny Strzegom 0,03 kg Brown FM Zacieranie : Zasyp w 21l 73C 66C 60 min Chmielenie : 45 min Premiant 55g 8,2% 15 min 5g Citra, 5g Amarillo 5 min 10g Citra, 10g Amarillo 0 min 25g Citra, 25g Amarillo Wybicie : 44 litry, 11,5 blg, 93% wydajność 1: FM50 Kłosy Kansas , 2: US05 . Brown dla lekkiego podbicia koloru ( był pod ręką , dodany do wysładzania ). 2016.05/08 Zabutelkowane ze 130g cukru. Edytowane 8 Maja 2016 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 3,5 kg Pilzneński BR 3,5 kg Pszeniczny Strzegom 0,03 kg Brown FM jednak nie wiedeń ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Nie Ale tylko dlatego, że zapomniałem go sobie przygotować i szło co było pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 #105 Californication v.9 12 blg, ibu 36, ebc 10 Zasyp : 7 kg pilzneński BR 0,2 karmelowy 30 DMG 0,1 karmelowy 150 DMG Zacieranie : Zasyp w 22 litrach 73C 66C 60 min Chmielenie : 60 min 30g Magnum 10,6% 20 min 10g Citra 13,6% 15 min 20g Citra 13,6% 5 min 30g Citra 13,6% 0 min 40g Citra 13,6% Wybicie 44 litry, 12 blg , wydajnośc 93% , 1: FM50 Kłosy Kansas ( z piany po #104 ) 2: US05 saszetka. Zadane przy 17C , fermentacja 16C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Czemu nie kontynuujesz zapisków? Jak ja mam pić twoje piwo bez info o nim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 No nie powiem... czuje się jak Indiana Jones otwierając jakąś pełną pajęczyn kryptę Brak czasu ... zbieram się żeby w końcu pouzupełniać zapiski. Aktualnie pauza ze względu na lato, ale warzę warzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Dobra, czas odkurzyć temat. Od warki 105 powstało jeszcze 5 warek. Same powtarzane receptury, lekkie letnie piwa, więc nie będę się rozwodził nad uzupełnianiem dokładnych receptur. Sezon zaczynam od uzupełniania zapasów, więc na start APA - z dodatkiem na aromat i zimno nowozelandzkiego Rakau. Przy okazji porównanie drożdży Danstar , Nottingham i BRY-97. Testuje również późne dodawaniem chmielu na gotowanie, zobaczymy czy jakaś różnica będzie wyczuwalna. Na 60 minut poszło około 5 gram dla przełomu. Reszta na ostatnie 20 min. W tym sezonie przesiadka na słód podstawowy IREKS, póki co połowa worka za mną. #111 Californication v. 10 Citra / Rakau Zasyp : 6,5 kg pilzneński IREKS 0,2 karmelowy 150 DMG Zacieranie : Zasyp w 30 litrach 50C podgrzanie do 66C 66C 60 min 78C 10 min Chmielenie : 60 min 5g Magnum 10,6% 20 min 55g Magnum 10,6% 10 min 10g Citra 13,6%, 10g Rakau 9,5% 5 min 15g Citra 13,6%, 15g Rakau 9,5% 0 min 60g Citra 13,6%, 25g Rakau 9,5% Wybicie 43 litry, blg 11? - nie mierzyłem , 1: saszetka Danstar Nottingham, 2: saszetka Danstar BRY-97 West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 #112 AIPA , blg znów nieznane, nie mam spławika Zasyp : 10 kg pilzneński IREKS 0,5 monachijki OPTIMA 0,2 kg karmelowy 150 DMG Zacieranie : Zasyp w 32 litrach 64C podgrzanie do 64 64C 60 min 78C 10 min Chmielenie : 60 min 100g Magnum 10,6% 15 min 10g Chinook 13%, 10g CTZ 15,5% 10 min 20g Chinook 13%, 20g CTZ 15,5% 5 min 25g Chinook 13%, 25g CTZ 15,5% 0 min 25g Chinook 13%, 25g CTZ 15,5% whirlpool 25g Chinook 13%, 25g CTZ 15,5% Wybicie 43 litry, blg 11? - nie mierzyłem , 1 i 2, zadane gęstwą po #111 Lallemand Danstar BRY-97 West Coast. Na zimno planowane 100g Chinook, 100g Columbus w kilku porcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Bylo takie przysłowie o szewcu i dziurawych butach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 No niestety plany były, ale doba ma jednak tylko 24h. Uzupełniam co tam się w międzyczasie działo #113 Wędzone - 100% wędzony czereśnia Viking Szczegółów nie podam, problem z mętnością, wędzonka mało intensywna, bardzo owocowa. #114 Californiacation v.11 - klasyka, nie ma co się rozpisywać #115 Milk stout - klasyka, słody fawcett, 1 kg 1 kg laktoza #116 AIPA - tutaj już na świeżych chmielach USA, Mosaic + Citra , 14 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #117 Rice IPA , 42 litry, 14,5 blg , 52 ibu Zasyp : 6 kg Pale Ale Viking 2 kg płatki ryżowe 1 kg torrefied wheat Zacieranie : 66C 60 min 78C 10 min Chmielenie : 60 min 60 Magnum 10,6% 10 min 25g Citra , 25g Galaxy 5 min 25g Citra , 25g Galaxy whirlpool min 50 g Citra, 50g Galaxy Wybicie 43 litry, blg 14,5 - 1 i 2, zadane gęstwą po #111 Lallemand Danstar Nottingham po #116 FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Małe uzupełnienia : od kwietnia do teraz : #118 Saison #119 PA Puławski #120 Californication v.11 #121 Black witbier - ekstrakty #122 APA trawa cytrynowa #123 cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 #124 Vermont Ale Zasyp : 7 kg Maris Otter Fawcett 1 kg płatki owsiane 1 kg torrefied wheat Fawcett Zacieranie : 68C 60 min 72C 10 min 76 C 5 min Chmielenie : 60 min 50g Magnum 10,6% 15 min 15g Comet , 15g Idaho 7 5 min 20g Comet , 20g Idaho 7 0 min 30g Comet , 30g Idaho 7 Wybicie 47 litrów w 14 blg , wiadro 1 : S04 ( suche ) , wiadro 2: Yeast Bay Vermont Ale - starter 24h Plan mam na potestowanie chmielenia podczas fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 #125 IIPA Zasyp : 12,5 kg Pale Ale Viking Zacieranie : 64C 60 min 72C 10 min 76 C 5 min Chmielenie : 60 min 110g Columbus 10 min 30g Amarillo , 30g Citra 5 min 50g Amarillo , 50g Citra 0 min 50g Amarillo , 50g Citra 5 dni 100g Amarillo (#1) 5 dni 100g Citra (#2) Wybicie 38l 17blg. Zadane gęstwą po #124 Vermont Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 #126 Coffee FES Zasyp : 10 kg Pale Ale Viking 1 kg Roasted Barley Fawcett 0,5 kg Pale Chocolate Fawcett 1 kg Caramel Aromatic Viking Zacieranie : 66C 75 min 72C 15 min 78 C 10 min Chmielenie : 60 min 80g Marynka 10 min 50g Marynka 5 min 50g Marynka 1 min kawa Etiopia Sidamo 100g grubo zmielona 1 min skórki pomarańczy ( jedna duża pomarańcza ) Wybicie 40l 17blg. Zadane gęstwą po #125 Vermont Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 jak czasowo dodajesz tą kawę ?? na ostatnią minute gotowania i zostawiasz do whirpoola czy na minute na samego whirpoola ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 I kolejna mała aktualizacja. W międzyczasie kilkadziesiąt warek, raczej nic odkrywczego, powtarzanie starych receptur, pomijam w notatkach je zatem. Głównie lekkie pijalne piwa pod kran. Zmieniłem sprzęt na kociołek Brewster Beacon+FD+hopstopper. Pierwsze kilka warek traktuję jako testowe, żeby wyczuć sprzęt i przestawić się na kompletnie inną wydajność i w sumie też tryb warzenia. Albo raczej rozpocząć ten tryb na nowo po dłuuugim czasie warzenia "kiedy tylko to możliwe" na w miarę planowane warzenie. #127 APA Zasyp : 5 kg Pale Ale Castle Malting 0,2 kg Cara Clair Castle Malting 3ml kwas mlekowy, 2g gips Zacieranie : 66C 45 min 72C 15 min 78 C 10 min Chmielenie : 60 min 20g Amarillo 5 min po 15g Centennial i Citra Wybicie l 26blg. BRY97 Lallemand , saszetka, bez uwadniania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się