pepek84 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Nowy sezon czas zacząć. #12 Belgian Blonde Pilzneński - 3 kg Monachijski - 1 kg Carared - 0,2 kg Caramunich I - 0,1 kg Cukier karmel. - 0,45 kg Zacieranie 64°C - zasyp w 15 litrach. 62°C - 40 min. 72°C - 20 min. 78°C - 10 min. mashout Chmielenie : 60 min. Marynka 20g 10 min. East Kent Goldings 20g Zadane starterem po aktywacji Wyeast THG przy 24°C Wybicie 22l. 15 Blg temp fermentacji 20°C 6.09.2011 , #12 przelana na cichą , przy 3 Blg. 22.09.2011 Zabutelkowane ze 130 g cukru ( 42 butelki ) Pierwsza warka na nowym sprzęcie. Czyli taboret i keg 50l jako kadź warzelna. Mam nareszcie swoje pomieszczenie.Blat roboczy i całkiem sporo miejsca. Niestety jeszcze nie zmontowałem wody do chłodnicy , więc muszę tachać do garażu ( a różnica pomiędzy garem emaliowanym a kegiem jest dosyć spora. ). Trochę mnie martwi długość podgrzewania do wrzenia w tym kegu. Dobrze że nie przerzuciłem się na warki 40 litrów ( za poradą Elroya - dzięki ) bo już widzę , że nie byłoby szans bez dodatkowego grzania. Mam kega z całkowicie obciętą górą , a za to z dospawanymi uszami i trzeba będzie zmontować jakąś pokrywkę. PS. Jeśli ktoś będzie reflektował na gęstwę - PW. We wtorek warzę Bitttera , więc będzie także dostępna gęstwa Wyeast London Ale III. PS2. Udało mi się wreszcie zdobyć Koelsha komercyjnego. Czy to dobry przykład tego stylu piwa ? http://www.jamesclay.co.uk/beer-suppliers/images/stories/product_pics/fruh_main.jpg Edytowane 22 Września 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 (edytowane) #13 Bitter Pilzneński - 4 kg Carared - 0,35 kg Carafa I - 0,05 kg Zacieranie : 69°C - Zasyp w 15 litrach wody 67°C - 70 min. 78°C - 10 min. ( + Carafa I 50 g. ) Chmielenie : 60 min. - Marynka 50 g 15 min. - East Kent Goldings 15g 5 min. - East kent Goldings 15g ( + mech irlandzki 5 g ) Zadane starterem 1 l London Ale III przy 25°C Wybicie : 23l 11 Blg temp fermentacji 18 °C PS. Nie wiem czy nie przesadziłem z IBU. PS2. Zdecydowanie nie , po 5 dniach zeszło do 3,5. Aromat chmielu mocny ( chociaż mógłby być mocniejszy ) natomiast goryczka potężna , ale jak dla mnie idealna Chyba pokuszę się na IPA z chmieleniem na zimno. 18 Września , zlane na cichą przy 3°Blg 24 październik zabutelkowane z 90g cukru Edytowane 4 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) #14 Dubbel Pilzneński - 4 kg Monachijski - 1 kg Caramunich - 0,4 kg Caraamber - 0,2 kg Carafa I - 0,06 kg Cukier - 0,5 kg Zacieranie : 66°C - zasyp w 15l 62°C - 40 min. 72°C - 30 min. + Carafa I 78°C - 10 min. mashout Chmielenie : 60 min. - marynka 20g 5 min. - lubelski 10g + mech 5g + cukier 0,5 kg w 0,5l wody. Zadane starterem 1l Wyeast THG przy 22°C Wybicie : 21l 16 Blg Troszkę zbyt ciemne wyszło. Start ferm po 3 godzinach. 22.09.2011 Przelana na cichą 4.11.2011 Zabutelkowane z 150 g cukru. Edytowane 4 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Browar zamknięty do odwołania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) A jednak zmiana planów i sezon nadal trwa ! Jedziemy #15 Dry Stout Zainspirowany recepturą Makarona , z małymi zmianami Pilzneński - 3,5 kg Caraaroma - 0,2 kg Carafa I - 0,35 kg Płatki - 0,8 kg jęczmienne błyskawiczne Zacieranie : 69°C - zasyp w 15l 67°C - trudno powiedzieć , ale na pewno powyżej 2 godzin , mpo mniej więcej 75 min dodana Carafa I i zacier sobie stał nie podgrzewany. Jak wróciłęm temp spadła do 50°C 78°C - 10 min Chmielenie : 60 min - marynka 30g 10 min - lubelski 30g + mech Zadane całością gęstwy London Ale III Wybicie : 20 l 13,5°Blg Po ok 7 godzinach fermentacja w pełni burzliwa 6.11.2011 Zabutelkowane bez cichej z 110 g cukru. Edytowane 6 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 (edytowane) #16 Belgian Tripel Pilzneński - 5,2 kg Monachisjki - 0,5 kg cukier - 1 kg miód lipowy - 0,25 kg rodzynki - 0,25 kg Zacieranie : 65°C - zasyp w 20l 62°C - 50 min. 72°C - 30 min. 78°C - 10 min. Chmielenie : Gotowanie 20 min. 70 min - 25 g marynka 5 min - 15g lubelski Zadane gęstwą po dubblu WYEAST THG dodane do fermentującej brzeczki 2 litry brzeczki zagotowanej z rodzynkami i miodem w celu podniesienia ekstraktu. Wybicie 21l 20 °Blg Zabutelkowane 20.04.2012 ze 150g cukru , zeszło do 2 Blg. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) #17 Jasne styczniowe pilzneński - 4 kg monachisjki - 0,5 kg Zacieranie : 30 min 62C 30 min 72C 5 min 78C Chmielenie : Gotowanie 10 min 60 min - 30g lubelski 30 min - 10g EKG 10 min - 5g lubelski 0 min - 5g lubelski Zadane starterem Budvar Lager ( 1 litr ) Wybicie 20l 13 Blg Zabutelkowane 13.04.2012 ze 140g cukru. Zeszło do 1,5 Blg. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) #18 Pszeniczne Pilzneński - 1,8 kg Pszczeniczny - 2,5 kg Zacieranie : 15 min 45C 15 min 55C 40 min 62C 40 min 72C 5 min 78C mashout Chmielenie : Gotowanie 5 min 60 min - 20g marynka 15 min - 10g lubelski 5 min - 5g lubelski Zadanie szybkim starterem z brzeczki przedniej na saszetce WB06 Wybicie 20l. Blg nie mierzyłem Zabutelkowane ze 170g cukru. Edytowane 2 Maja 2012 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) #19 Jasne Lekko Wędzone - eksperyment Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 1 kg Wędzony -1 kg Zacieranie : 10 min 44C 40 min 62C 30 min 72C 5 min 78C mashout Chmielenie : Gotowanie 10 minut 60 min - 40g marynka 15 min - 20g lubelski 5 min - 10 g lubelski Zadanie szybkim starterem z brzeczki przedniej na US05 - saszetka Wybicie 24l . Blg nie mierzyłem . Brak napowietrzenia , niska temp poczatkowa ( poniżej 15 stopni ) i efekt : 12 godzin bez oznak fermentacji. Zabutelkowane ze 160g cukru. Edytowane 17 Maja 2012 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) #20 Ale bursztynowe Pilzneński - 3,3 kg Monachijski - 1 kg Carared - 0,1 kg Caraaroma - 0,1 kg Zacieranie : 40 min 62C 30 min 72C 10 min 78C mashout Chmielenie: Gotowanie 10 minut 60 min - 30g marynka 10 min - 10g lubelski 5 min - 5g lubelski Zadane gęstwą US05 po #19. Wybicie 25l , Blg nie mierzyłem. Po 2 godzinach wystartowało. Edytowane 17 Maja 2012 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 #21 Pszeniczne v.2 Wg zmodyfikowanej receptury od mcpol1 , dzięki ! Pilzneński - 1,7 kg Pszeniczny - 2,6 kg Caramunich - 0,1 kg Zacieranie : 44C - 40 min 62C - 20 min 72C - 40 min Chmielenie : Gotowanie 10 min 60 min - 20 g marynka 10 min - 10g lubelski Zadane starterem WB06. Wybicie 23 l. Mam obawy co drożdży. Mogły coś złapać. Zapach ze startera jest na granicy akceptowalności a innych drożdżaków do pszenicy nie mam. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Po dłuuugiej przerwie...browar rusza na nowo Dziś na tapecie powtórka #20 z lekkimi modyfikacjami. #22 Ale bursztynowe v.2 pilzneński 3,3 kg monachijski 0,9 kg caraaroma 0,1 kg caramunich 0,1 kg Zacieranie 62C - 50 min. 72C - 30 min 78C - mashout Chmielenie : Gotowanie 10 min 60 min - 50g marynka 10 min - 10g lubelski 0 min - 10g lubelski + 10g EKG Zadane starterem US05 , wybicie 21 l 13 Blg 27.01.2013 Zabutelkowane ze 130g cukru , 21 l , Edytowane 27 Stycznia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) #23 ciemny lager wg receptury Joanna Tumanów-Tumańska , Maciej Moczyński , z "Znakomite Piwa" str 60 lekko zmodyfikowane pilzneński 4 kg caramunich 0,5 kg Zaciernanie : dekokcyjnie 50C zasyp i odebrane 1/3 dekoktu dekokt 62C 10 min i 15 min 100C , zawrócenie dekoktu 62C 30 min i odebranie 1/3 dekokt 72C 10 min i 15 min 100C , zawrócenie dekoktu 72C 30 min 79 10 min Chmielenie : 10 min gotowanie 60 min 50g marynka 10 min 20 g lubelski 5 min mech irlandzki 5 g 0 min 10g lubelski Zadane uwodnionymi W34/70 w 16C Wybicie 23l 13,5 Blg Dziwnie wysoka wydajność , nowy sposób zacierania , czy świeże słody ? 5.02.2013 Zabutelkowane ze 150g cukru Edytowane 16 Lutego 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) #24 Stout owsiany pilzneński 3,5 kg caraaroma 0,35 kg karmelowy ciemny strzegom 300 EBC 0,2 kg jęczmień palony 0,2 kg carafa I 0,05 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg Zacieranie 120 min ~67C Chmielenie gotowanie 10 min 60 min 40g marynka 5 min 20g EKG Zadane uwodnionymi US-04 w 23C Wybicie 26l 13,5 Blg 5.02.2013 Zabutelkowane ze 110 g cukru Edytowane 6 Lutego 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) #25 jasne mocno chmielone pilzneński 4 kg monachisjki 0,5 kg Zacieranie : 45C zasyp w 15 litrach dekokt 62C 10 min , 15 min 100C zawrócenie dekoktu 62C 30 min dekokt 72C 10 min , 15 min 100C zawrócenie dekoktu 72C około 1 godzina spadające do 58C ( poszukiwanie butli z gazem ) 79C mashout 10 min Chmielenie : 65g marynka 60 min 10g lubelski 15 min 20g lubelski 0 min Zadane starterem w34/70 w 18C Wybicie 23l 13 Blg 23.04.2013 zabutelkowane ze 180 g Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) #26 Emit Remmus - AIPA pilzneński 4 kg monachijski 0,5 kg karmelowy jasny strzegom 0,5 kg Zacieranie 45C zasyp w 18 litrach 67 - 64 90 min 78 mashout Chmielenie 50g marynka 60 min 20 g amarillo 10 min 10 g amarillo 0 min 30 g amarillo na zimno 5 g mech irlandzki 5 min Zadane starterem US-05 Wybicie 22l , 14 Blg 16.04.2013 , 30 g amarillo , 20g citra na zimno 23.04.2013 zabutelkowane ze 140 g Edytowane 1 Maja 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) #27 Pszeniczniak 2,5 kg pilzneński 2,5 kg pszeniczny Zacieranie 48 C zasyp w 18 litrach 44C 50 min 62C 40 min 72C 30 min 78C mashout Chmielenie 30g marynka 60 min 20g lubelski 10 min Zadane starterem 3068 Wiehenstephan , zebrane z deki przez kolegę Dragonfair , dzięki Wybicie 24l 13,5 Blg 24.04.2013 zabutelkowane ze 180 g Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #28 D-Day , Witbier z chinookiem , warzone 30.04.2013 Pilzneński 2,5 kg pszeniczny 1 kg płatki pszenne 1 kg Zacieranie 50C 60 min płatki kleikowane w 66C 30 min , 100C 30 min Dodanie płatków do zacieru , 62C 60 min 72C 30 min 78C mashout Chmielenie 10g lubelski , 10g chinook 60 min 10g lubelski , 10g chinook 15 min 10g lubelski , 10g chinook 5 min 25g skórek z pomarańczy i 10g z grejfruta , 7g rozgniecionej kolendry 10 min 25g skórek z pomarańczy i 10g z grejfruta , 7g rozgniecionej kolendry 3 min Wybicie 25 l 13 Blg Zadane uwodnionymi i starterem z brzeczki przedniej Brewferm Blanche 7.06.2013 Zabutelkowane 24,5 l ze 140 g cukru przy 3,5 Blg Edytowane 11 Czerwca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) #29 Californication - APA Pilzneński 4 kg monachijski 0,5 kg karmelowy jasny strzegom 30 EBC , 0,25 kg Zacieranie 60 min 67-64 C 10 min 78C mashout Chmielenie 20g chinook 60 min 15g chinook , 10g cascade 30 min 20g cascade 15 min 20g centennial 10 min 10g cascade 5 min 10g cascade , 10g centennial 0 min 11.06 na zimno 20g amarillo 20g centennial 20 g mosaic Wybicie 27 l , 12 Blg Zadane starterem US05. 15.06.2013 Zabutelkowane ze 130 g cukru przy 3 Blg Edytowane 4 Września 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) #30 ? Dry Stout pilzneński 4 kg monachijski 0,2 kg płatki jęczmienne 0,2 kg kasza manna 0,2 kg carafa I 0,2 kg palony jęczmień 0,2 kg Zacieranie kleikowanie kaszy manny i płatków 66C 30 min , 100 C 10 min 45 min 65C 30 min 72C mashut Chmielenie : 50g marynka 60 min 30g lubelski 10 min Wybicie 26l 13 Blg. Zadane starterem S04. 12.06 20g Fuggles na zimno , sypane luzem do fermentora , zobaczymy jak się to zachowa 15.06 Zabutelkowane ze 110 g cukru przy 5 Blg Edytowane 15 Czerwca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) #31 Porter Wędzony pilzneński 4 kg monachijski 0,5 kg wędzony Weyermann 1 kg carafa I 0,4 kg palony jęczmień 0,3 kg karmelowy ciemny Strzegom 300 EBC 0,3 kg Zacieranie 10 min 50C 50 min 62C 30 min 72C - dodanie słodów palonych i karmelowych po próbie jodowej mashout Chmielenie 30g marynka 60 min 20 g Fuggles 30 min 15 g Fuggles 10 min 15 g Fuggles 0 min Wybicie 27l 16 Blg , zadane starterem z saszetki s04 14.06 Przelane na cichą fermentacje ( pęknięta pokrywa , S04 wyszły na spacer ) 24.07, zabutelkowane ze 140g cukru. 5 Blg Edytowane 24 Lipca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) # 32 Tropical Thunder - Amarillo Citra IPA pilzneński 5 kg monachisjki 0.5 kg karmelowy Strzegom 150 EBC 0.12 kg Zacieranie : 50C zasyp w 16 litrach 50 min 62C 20 min 72C mashout Chmielenie 20g Amarillo , 20g Citra 60 min 20g Amarillo , 20g Citra 30 min 10g Citra 15 min 10g Amarillo 10 min 10g Citra 5 min 10g Amarillo 0 min mech irlandzki 5g 15 min Planowane chmielenie na zimno 40g Amarillo , 40g Citra 24.07 Przelane na cichą z 40g Amarillo i 40g Citra. Wybicie 23l 16 Blg , zadane starterem z saszetki US05 30.07 Zabutelkowane ze 120g cukru , 19,5. Edytowane 30 Lipca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) # 33 Coffee Shop - Espresso Stout pilzneński 3 kg pszeniczny 0.5 kg płatki owsiane 0.4 kg palony jęczmień 0.3 kg karmelowy strzegom 300 EBC 0.2 kg Zacieranie 50C zasyp w 16 litrach 66C - 60 min mashout ( dodanie słodów palonych i karmelowych ) Chmielenie 20g Marynka , 20g Fuggles 60 min 10g Marynka , 10g Fuggles 10 min 100 g kawa mielona Kimbo 1 min Wybicie 24l , 11,5 Blg , zadane starterem S04 , po #31 . 29.07.2013 Zabutelkowane ze 120g cukru , 3,5 Blg Edytowane 30 Lipca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) #34 Sunny Wheat - American Wheat, piwo inspirowane recepturą Scooby'ego : http://www.piwo.org/...eat/#entry63874 pale ale 3 kg pszeniczny 2 kg monachijski 0,2 kg karmelowy 120EBC 0,1 kg Zacieranie 68C zasyp w 16 litrach 67-64C 60 min mashout Chmielenie : Lubelski 30g 60 min Citra 10g 20 min Citra 10g 10 min Citra 10g 5 min Wybicie 23 litry , 13,5 Blg zadane starterem US05 ( podzielony na drugą warkę ) Edytowane 30 Lipca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) #35 Simcoe IPA pale 3,5 kg pszeniczny 0,5 kg monachijski 0,5 kg karmelowy jasny 120 EBC 0,15 kg Zacieranie : 69C zasyp w 16 litrach 66 C 60 min mashout Chmielenie : Marynka 50g , Simcoe 15g 60 min marynka 20g , Simcoe 15g 30 min Simcoe 10g 20 min Simcoe 10g 10 min Simcoe 10g 5 min Simcoe 10g 0 min Na zimno : 30g Simcoe dni Wybicie : 25 litrów , 13 Blg . Zadane starterem US05 ( druga część z #34 ) Zabutelkowane ze 120 g cukru , 22litry Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się