DeeCann Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Swego czasy był temat odnośnie tego czy piana na powierzchni ma drożdże czy nie. Zrobiłem mała warke ( 0,5l ) z suchego ekstraktu i władowałem do niej "pianę" w Wyeastow 3068. Efekt po godzinie: http://tinypic.com/r/rbm70i/7 pozdrawiam Edytowane 11 Grudnia 2010 przez DeeCann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) No witam Bez wątpienia w tej pianie drożdże były. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 No bez wątpienia też mi się tak wydaje. Od dzisiaj będę zbierał gęstwę z góry i dołu i porównam jak one kondycyjnie stoją przy zadawaniu do kolejnych warek. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 W pianie zawsze przecież są drożdże. Poznać je można po kolorze. Jeśli zdekantujesz brzeczkę po warzeniu i napowietrzysz to masz pianę z tej brzeczki (białko). Po zadaniu drożdzami będziesz miał już z drożdżami. Górniaki po przefermentowaniu pozostają u góry (nie które opadają) a dolniaki zaś opadają na dno. Różne drożdże różnie się do tego mają. Jeśli robisz eksperyment to podlicz również ilość drożdży na ilość brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Jeśli zdekantujesz brzeczkę po warzeniu i napowietrzysz to masz pianę z tej brzeczki (białko). Po zadaniu drożdzami będziesz miał już z drożdżami. Górniaki po przefermentowaniu pozostają u góry (nie które opadają) a dolniaki zaś opadają na dno. Różne drożdże różnie się do tego mają. Piana (bardziej nazwałbym to kożuchem), to w zasadzie to co po niej zostało bo piana opadła jakieś 4 dni temu. Warstwa kożucha to jakiesś 3 cm, 6 dzień burzliwej. No to teraz pytanie teoretyka: czemu przy górniakach zbiera się gęstwę z dna skoro nad brzeczką mamy zdrowe drożdże i nie ma problemu z ich "przemywaniem" bo defacto nie zbieramy ich razem z brzeczką ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wydaje mi się, że drożdże normalnie opadają i znajdują się na dole, a po powierzchni ostaje cieniutki kożuszek. Ja zawsze wpierw przelewam na cichą i wtedy kożuszek ostaje na ściankach i widać że cienki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Coder powinien dużo więcej tu wnieść informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Piana z piw fermentowanych drożdżami górnej fermentacji ma według moich obserwacji potężną moc - zadane nią piwo startuje w kilka godzin. Ciekawy jestem, czy tak samo dobrze sprawiła by sie piana z dolnej fermentacji (nigdy nie warzyłem dolniaków). Może ktoś próbował zaszczepiać dolniaka pianą i opisze rezultaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Myślę, że przy drożdżach S-23, tej piany byłoby za mało żeby zaszczepić całą warkę, bo przecież dla piw dolnej fermentacji drożdży musi być więcej. Z innymi drożdżami lagerowymi nie mam doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Piana lub kożuch (jak zwał tak zwał) to potęga, fermentacja naprawdę szybko startuje po zadaniu brzeczki czymś takim. Używam Wyeastów 1318 i pierwsze bulgotanie w rurce zaczęło się już w 2h po zadaniu. Jak korzystałem z suchych to ten sam efekt następował dopiero po 6-7h od zadania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Drożdże zebrane z piany są młodsze, zdrowsze i lepiej rozruszane. Sam zaszczepiłem w ten sposób parę warek w tym sezonie, zawsze fermentacja przebiegała bardzo dobrze. Obawiam się tylko o czystośc takiego procesu, złapałem chyba ze dwie małe infekcje w ten sposób, ale to było w okresie letnio/jesiennym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Mam podobne odczucia. Parę razy tak robiłem, szczególnie w pszeniczniakach na 3068. Piwa wychodziły ok, ale ostatnie zadanie w taki sposób w połączeniu z długim lagiem spowodowało powstanie apteki w moim Pale Ale... Nie mam dowodów, że to o to chodziło, ale mam podejrzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Nie pozostaje nic innego jak organoleptycznie sprawdzić wyższość i skuteczność tych nad od tych pod Ale to już w 2011. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się