coder Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Rozlej gryczane w butelki, przecież ma już 2 tygodnie; to zwolnisz fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Wiaderka wreszcie dotarły. Niestety trochę capią rybami więc trzeba je porządnie zdezynfekować. Na razie zalałem je kretem i poczekam jak się sprawi. I tak w tygodniu raczej nie będzie czasu na warzenie. Do Portera zaplanowałem taki zasyp: Pilzneński (Optima) 3,50 Monachijski I 2,00 Carahell 0,30 Caraaroma 0,25 Special B 350 0,50 Czekoladowy 900 0,10 Carafa III (barwiący) 0,05 płatki jęczmienne 0,80 to chyba maximum jakie wejdzie do mojego gara warzelnego a później da się przefiltrować. Planuję otrzymać z tego ok. 20 l brzeczki 20,5°Blg. Zastanawiam się jeszcze czym to chmielić? Do dyspozycji mam: Marynka, Lubelski, Perle, Northern Brewer, Spalt Select. Lubię raczej mocno chmielone piwa ale z porterem nie mam jeszcze żadnych doświadczeń. Podpowiedzcie coś proszę. Drożdże to Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 #12 przelane na cichą - w zasadzie nadaje się do butelkowania (odfermentowane, klarowne) ale fermentor z kranikiem jeszcze zajęty więc postoi jeszcze tydzień w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Warzenie w weekend niepewne więc zabrałem się do roboty dzisiaj (wczoraj 2011-02-08) Warka 15: Porter Bałtycki "Fourfeeter" Pilzneński (Optima) 3,50 kg Monachijski 2,00 kg Carahell 0,30 kg Caraaroma 0,25 kg Special B 350 0,50 kg Czekoladowy 900 0,10 kg Carafa III 0,05 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,80 kg Marynka 40g Lubelski 20g drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 3 zbiór Zacieranie infuzyjne: 53°C -> 10min 63°C -> 50min 72°C -> 30min 76°C -> filtracja Chmielenie 40g Marynka - 60min 20g Lubelski - 10min Wyszło 18l 20°Blg i ok. 14l popłuczyn, do których dodałem 150g cukru żeby wyszło 10°Blg. Po takiej ekwilibrystyce nie mam pojęcia jaka jest wydajność? Jak ostygnie rozleję do fermentorów z gęstwą po gryczanym. Wg ProMash: IBU 49; SRM 34 Zasyp mógł być o 1-2 kg większy - zmieściło by się do gara i filtratora. Edytowane 9 Lutego 2011 przez Stonerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 #12 zabutelkowane z 1,2l rezerwy + 50g glukozy na 24l #13 przelane na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Dzisiaj postanowiłem popracować nad wydajnością, która do tej pory rewelacyjna nie była (62-67% dla pełnych piw). Wyszedłem z założenia, że trzeba uderzyć z trzech stron: drobne śrutowanie, dekokcja i cyrkulacja brzeczki w garze zaciernym - czyli solidne machanie łychą Na warsztat poszedł lager wiedeński, którego już w tym sezonie warzyłem - również dekokcyjnie (warka #9). Zasyp był ciut mniejszy, słody śrutowane w sklepie a wydajność wyszła 62%. Zmodyfikowałem nieco skład, żeby troszkę go przyciemnić i zdecydowanie zmniejszyłem goryczkę, żeby zmieścić się w ramach stylu (może się odważę i wyślę na konkurs :rolleyes: ) Warka 16: Lager Wiedeński "Vanderlyle" Wiedeński 4 kg Monachijski I 0.50 kg Carahell 0.25 kg Special B 350 0.25 kg Zakwaszający 0.10 kg Northern Brewer 20g Perle 30g drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 3 zbiór Zacieranie: 53°C - wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji Dekokt 1: -> 62°C - 15min, 72°C - 15min, gotowanie 10min zawrócenie dekoktu i mam 62°C po 20min kolejna dekokcja Dekokt 2: -> 72°C - 10min, gotowanie 20min, zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73°C 73°C -> 71°C - 30min 71°C -> 76°C 76°C - 15min Wysładzanie do 31,5l (12°Blg ) 2l odebrałem na rezerwę. Brzeczka pomimo sporej ilości mąki w zasypie bardzo klarowna - z filtracją też kłopotów nie było (używam sralnej rurki) Chmielenie 20g Northern Brewer - 60min 30g Perle - 10min mech irlandzki 4g - 15min Wybicie 28l 13°Blg co daje jeżeli dobrze liczę 75% (nie licząc rezerwy). Wnioski: drobno śrutować bo warto i zbudować mieszadło bo machanie łychą męczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Warka 17: Tmave "Night with PJ" Pilzneński (Optima) 1,80 kg Monachijski II 1.80 kg Melanoidynowy 80 0.50 kg Coffee Light 0.20 kg Czekoladowy 900 0.10 kg Carafa III 0.10 kg Zakwaszający 0.10 kg Northern Brewer 20g Spalt Select 15g Perle 5g drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 3 zbiór Zacieranie infuzyjne: 53°C -> 10min 63°C -> 20min 72°C -> 50min 76°C -> filtracja Filtracja i wysładzanie bardzo oporne - chyba przegiąłem ze śrutowaniem na na mąkę. Chmielenie 20g Northern Brewer - 50min 15g Spalt - 10min 5g Perle - 0min mech irlandzki 4g - 15min Wybicie 25l 12°Blg co daje 68% wydajności. Jednak brak dekokcji to niższa wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 #13 zabutelkowane z 150g glukozy na 24l #14 zabutelkowane z 150g cukru na 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 #15 - Porter - odfermentował z 20.5 do 5°Blg. Przeniosłem do 15°C i jutro przeleję na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 #16 - Vienna - zeszło do 3°Blg. Przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Wczorajszy (2011-03-07) urobek na zakończenie sezonu lagerowego: Warka 18: 8 zbóż "Octopus" Pilzneński (Optima) 4,00 kg Monachijski I 0,50 kg Monachijski II 0,20 kg Carapils 0,10 kg Pszeniczny jasny 0,60 kg Zakwaszający 0,10 kg płatki owsiane 0,40 kg płatki ryżowe 0,40 kg płatki żytnie 0,40 kg kaszka kukurydziana 0,40 kg kaszka jaglana 0,35 kg kasza gryczana 0,35 kg Marynka szyszki 50g Spalt Select 50g Wg ProMash: IBU 33; SRM 4,5 Zacieranie infuzyjne: 100°C -> 40min - kleikowanie kasz 53°C -> 10min 63°C -> 25min 72°C -> 60min 76°C -> filtracja Chmielenie 50g Marynka - 60min 50g Spalt Select - 10min mech irlandzki 8g - 15min Wybicie 37l 12,5°Blg. Rozlałem do dwóch fermentorów. Do jednego zadałem Munich Lager a do drugiego Bohemian - jest okazja porównania różnic smakowych (jeżeli takie wystąpią). #17 - Tmave - zeszło do 3°Blg. Przelane na cichą. Do rozlania ok. 120l piwa a butelki wyszły I co tu robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 #15 - Porter - zabutelkowane z 110g glukozy na 16,5l poPorter też zabutelkowany i zapetowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 #16 - Vienna - zabutelkowane z 1.75l rezerwy na 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 #18 - Octopus - przelane na cichą. Na Bohemianach zeszło do 3°Blg a na Munich do 2.5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 2011-03-19 Warka 19: Premium American Lager "Jelonek" Pilzneński (Optima) 5 kg Monachijski 1 kg Carahell 0,50 kg Zakwaszający 0,10 kg kasza jaglana 0,70 kg kaszka kukurydziana 0,40 kg Marynka szyszki 60g na 60 min Citra 50g na 10min mech irlandzki 8g Zacieranie infuzyjne: 100°C -> 45min - kleikowanie kaszki 53°C -> 10min 63°C -> 45min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja Wybicie 42l 12,5°Blg. Rozlałem do dwóch fermentorów. Do jednego zadałem Munich a do drugiego Bohemian Lager. Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego Po wysłodzeniu a przed chmieleniem zrobiłem sobie przerwę i udałem się na koncert i stąd nazwa... Pogo przy Paganinim - bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 #17 - Tmave - zabutelkowane z 150g glukozy na 23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 #19 - Jelonek - przelane na cichą. (2011-04-03) #18 - Octopus - zabutelkowane. Zapowiada się bardzo ciekawe piwo - szczególnie część fermentowana na Bohemian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ostatni lager w sezonie zabutelkowany. #19 - Jelonek - 300g glukozy na 40l Teraz trzeba zrobić plany na lato... i zamówić surowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) No to koniec tego lenistwa... Sezon lagerowy był na tyle udany, że piwniczka pustoszeje błyskawicznie - znaczy się chyba gościom smakuje Aby nie obudzić się z ręką w nocniku (suchym...) trzeba się do roboty zabrać. Surowce dojechały, plany porobione, butelki przyszykowane, zapał jest. Na początek pszenica: 2011-06-10 Warka 20: Hefe-Weizen "Męskie granie" Pilzneński (Optima) 1,8 kg Pszeniczny jasny 2,1 kg Carawheat 0,1 kg Zakwaszający 0,1 kg Marynka szyszki 35g na 60 min Zacieranie: 45°C -> 15min 53°C -> 15min 63°C -> 40min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja Wybicie 24l 12,5°Blg. (1,5l jako rezerwa) Napowietrzone i zadane starterem Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez Stonerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 2011-06-12 Warka 21: Hefe-Weizen "Replay" Powtórka z warki #20. Zmniejszyłem tylko ilość chmielu - Marynka szyszki 30g Wybicie 21l 13,5°Blg. (1,5l jako rezerwa) Zebrałem sporo piany i zrobiłem szybki starter. Fermentacja będzie w temp ok.19-20°C, poprzednia fermentuje ok. 24°C. Zobaczymy jaka będzie różnica w aromatach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) 2011-06-13 Warka 22: Dunkelweizen "Pomroczność jasna" Pilzneński (Optima) 1 kg Monachijski II 1 kg Pszeniczny jasny 1,2 kg Pszeniczny ciemny 1 kg Carawheat 0,2 kg Pszeniczny czekoladowy 0,1 kg Perle 20g na 60 min Zacieranie: 45°C -> 15min 53°C -> 15min 63°C -> 30min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja Wybicie 22l 13,5°Blg. (1,5l jako rezerwa) Napowietrzone i zadane pianą z warki #21. Edytowane 14 Czerwca 2011 przez Stonerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 #20 - Męskie granie - przelane na cichą. (2011-06-16) #21 - Replay - przelane na cichą. (2011-06-19) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 2011-06-21 Warka 23: Gryczane Ale Ciemne "Ponury kosiarz" Pilzneński (Optima) 4 kg Special B 400 0,3kg Carafa III 0,15 kg Zakwaszający 0,05 kg kasza gryczana prażona 1 kg Simcoe 20g na 60 min Simcoe 20g na 30 min Cascade 25g na 10 min mech irlandzki 10g na 15 min Zacieranie: 100°C -> 40min - kleikowanie kaszy 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 45min 76°C -> filtracja Wybicie 25l 14°Blg. (1,5l jako rezerwa) Napowietrzone i zadane starterem 1318 London Ale III (dzięki bimbelt ). #20 zabutelkowane - 1,4l rezerwy i 40g cukru #22 przelane na cichą - zeszło do 3.5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 #21 zabutelkowane - 1,5l rezerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stonerek Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 #22 zabutelkowane - 1,5l rezerwy #23 przelane na cichą - zeszło do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się