seler Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Taki mi przyszedł pomysł na eksperyment. W tej chwili burzy się na burzliwej mój Kolsch na us-05 w temperaturce ok 16°C. Tak się zastanawiam czy po burzliwej nie wystawić go na balkon gdzie będzie jakieś 0-3°C i zadać trochę drożdży lagerowych, i zostawić na balkonie na miesiąc. Zakładam że uzyskałbym coś w rodzaju aromatycznego ale, mocno wysyconego i klarownego. Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Tak się robi Kolońskie - fermentacja na ciepło (w browarach komercyjnych nawet do 22°C) i potem krótkie (7-10 dni) lagerowanie w temperaturze ~1-2°C. W tym momencie już nic nie fermentuje, tylko piwo się klaruje. A drożdży trzeba dodać przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Mi chodzi bardziej o to by była cicha fermentacja w niskiej temp bo wtedy piwo powinno się bardzo ładnie wysycić CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Przecież piwo się "ładnie wysyci" podczas refermentacji. A w temp. 3°C drożdże raczej i tak pójdą spać, obojętnie czy lagerowe czy do górniaków. Dodatkowo, nawet jeżeli jakieś by pracowały, to po przeniesieniu pojemnika do cieplejszego pomieszczenia (np. do rozlewu) w miarę ocieplania sie piwa CO2 będzie z niego uciekać, bo rozpuszczalność maleje ze wzrostem temperatury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Tak się zastanawiam czy po burzliwej nie wystawić go na balkon gdzie będzie jakieś 0-3°C i zadać trochę drożdży lagerowych, i zostawić na balkonie na miesiąc. Po burzliwej lagerowe drożdże chyba nie będą miały co żreć skoro burzliwa się zakończy. Klarowanie to już inna sprawa, tu niska temperatura będzie na pewno na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Miejmy, selerze, nadzieję, że piwko wyjdzie wartościowsze, niż przejście z dolno-górną asekuracją...:P Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się