pedro22 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam, z racji stażu piwowarskiego nie udzielam się zbyt często na tym forum więc w razie jakiegoś faux pas proszę szanownych kolegów o wyrozumiałość. Warzę ponad rok, tylko ze słodów, tylko lagery, ponad 20 warek. W związku z tym stwierdziłem że dojrzałem do porterka. I tu pojawił sie problem. Przeglądałem receptury w kategorii receptury ze słodów i mam poważne wątpliwości czy nie ma tam błędów drukarskich. W recepturze "Porter Bałtycki, Wojciech Piasecki-Wieliczko (woyteck)" jesteśmy w stanie chyba osiągnąć podane parametry brzeczki bez ekstraktu (1,5 kg) - nawet bez rewelacyjnego wysładzania. Dodanie ekstraktu podniosło by blg chyba do poziomu trójniaka. Nie jest chyba tak, że portery źle się wysładzają, bo z drugiej strony są tam receptury zakładające chyba wysłodzenie do spodu. Bardzo prosze o opinie na ten ten temat, chętnie poczytam przed zatarciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Przy dużym zasypie spada wydajność, im większy tym bardziej. Jeżeli przy 4kg masz 75% wydajności, to już przy 5.5kg może spaść do ~70%. Dlatego "na wszelki wypadek" dobrze mieć puchę ekstraktu, żeby w razie czego uratować gęstość brzeczki i żeby z portera nie wyszedł niby-koźlak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Portery to temat dość trudny, ale smakują doskonale, więc szczerze polecam. Do tej pory zrobiłem dwa, więc jakieś tam pojęcie mam. Trudność m.in. polega na dużym zasypie i mieszaniu zacieru (na bank przypali się !), bo siłą rzeczy dodajemy mniej wody do słodu. Z wysładzaniem trzeba uważać, żeby nie wysłodzić za bardzo, bo nie uzyskamy pożądanego poziomu BLG. Jeśli lagery wysładzamy do uzyskania wód wysłodkowych o wartości 2-3 BLG, portery znacznie wyżej (np. 10BLG). Aby nie tracić nawet tego, co pozostało w młócie, często wysładza się dalej i robi się z tego cienkusza o BLG np. 7-10. Problem może być z filtracją, u mnie wężyk z oplotu poległ i musiałem wszystko przełożyć do wiadra BA. Drugi porter natomiast filtrowałem oplotem z prysznica, dodatkowo obciążonym i było całkiem dobrze. Nie musimy też dodawać ekstraktu, uzyskamy wtedy po prostu mniej brzeczki. Zasyp zazwyczaj ma sporo słodów karmelowych, więc polecam zacieranie wytrawne. Z kolei kolor portera pogłębiam przez ekstrakcję carafy special (bez łuski) w zimnej wodzie. Taki ekstrakt dodaję do wody do zacierania. Moczenie carafy (w jakimś woreczku) robię kilkukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Jeśli lagery wysładzamy do uzyskania wód wysłodkowych o wartości 2-3 BLG, portery znacznie wyżej (np. 10BLG). Aby nie tracić nawet tego, co pozostało w młócie, często wysładza się dalej i robi się z tego cienkusza o BLG np. 7-10. Zawsze można cienkusza odparować- gotując odpowiednio dłużej zredukować objętość np o połowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zawsze można cienkusza odparować- gotując odpowiednio dłużej zredukować objętość np o połowę Jasne, ale takie gotowanie może trwać dość długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zdaję sobie sprawę z trudnościami z zacieraniem. Osobiście preferuję piwa 'mastne' więc parę koźlaków już zrobiłem. Chodziło mi tylko o tę konkretną recepturę - czy nie jest zdecydowanie zbyt 'rozrzutna'. Ostatno zrobiłem na bardzo podobnym zasypie 25 litrów koźlaka 17 blg. Gdybym jeszcze dodał cały podany tam ekstrakt, to miałbym 25 litrów portera - zamiast podanych w recepturze 17 litrów - czyli o 50 % więcej. Nie ma w sumie o co kruszyć kopii, czasem rzeczywiście zacieranie daje tak zadziwiające efekty jak warzenie eliksirów w Hogwarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 W recepturach powinno się podawać dla jakiej wydajności były skomponowane, rózne browary osiągajż rózne wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Chodziło mi tylko o tę konkretną recepturę Rzeczywiście wychodzi nieco słaba wydajność. Ja użyłem w swoim porterze zasyp 8,05kg + 0,7kg cukru + 1,7kg ekstraktu i wyszło mi 25 litrów 22BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Jasne, ale takie gotowanie może trwać dość długo. Niekoniecznie dużo więcej- to tylko kwestia ilości palników i powierzchnia parowania- można nastawić kilka garnków i zanim zagotuje się w największym to w mniejszych już dawno wrze i paruje oczywiście istotny też jest wyciąg aby nie zwiększyć nadmiernie wilgotności powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jeśli lagery wysładzamy do uzyskania wód wysłodkowych o wartości 2-3 BLG' date=' portery znacznie wyżej (np. 10BLG). Aby nie tracić nawet tego, co pozostało w młócie, często wysładza się dalej i robi się z tego cienkusza o BLG np. 7-10.[/quote']Zawsze można cienkusza odparować- gotując odpowiednio dłużej zredukować objętość np o połowę Na Discovery widziałem jak się robi syrop klonowy, aby go zagęścić przepuszcza się przez... filtr osmotyczny. W tym przypadku czysta woda jest odpadem. Czy ktoś to testował na brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się