pmczarny Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 17.12.2013 - warka #37 - CDA Zaległości, zaległości... Korzystając z przedświątecznego urlopu postanowiłem uwarzyć piwo mające być tematem styczniowego spotkania "Piwowarmiaków", czyli CDA. Skład: Słody: pale - 5kg crystal 120L - 300g karmelowy 30EBC - 200g black - 150g special B - 100g coffee malt - 100g Chmiele: simcoe (11,2% alfakwasów) - 100g Zacieranie: słody wsypane do wody o temperaturze 45 stopni, stopniowe podniesienie temperatury do około 68 stopni. Czas - 90 minut. Chmielenie/gotowanie (60 minut): simcoe - 15g - FWH simcoe - 15g - 60 minut simcoe - 20g - 20 minut simcoe - 20g - 0 minut Uzyskałem nieco ponad 21l brzeczki o gęstości 1,062. Drożdże - US WEST COAST M44 Mangrove Jack's. Na cichą planuję wrzucić pozostałą część simcoe, czyli 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 06.01.2014 - warka #36 - zabutelkowana Prawie zapomniane eksperymentalne "bezchmielowe" rosanke. Brzeczka zeszła do gęstości 1,010, więc gotowe piwo (gruit? ) ma niecałe 4% alkoholu. Aromat bardzo delikatny, smak ciekawy z dość długą goryczką. To może być całkiem ciekawy trunek na lato, ale poczekam z ostatecznymi wnioskami aż się nagazuje. Wyszło 20 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 07.01.2014 - warka #37 - zabutelkowana Po przejściowych chwilowych ze zmywarką dzisiaj zabutelkowałem CDA. Ostatecznie zeszło do gęstości 1,018, więc ma około 5,7% alkoholu. Całość trafiła do 31 butelek 0,5l i 7 butelek 0,66l razem z roztworem 100g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 28.02.2014 - warka #38 - Świeża Szycha v.2 Zaległości w notatkach (jak zwykle ). Ale notatki prowadzę, więc można uzupełniać Tym razem kolejny wariant piwa na "zielonej" marynce, trzeba było zrobić miejsce w zamrażalniku Skład: Słody: pale - 3kg pszeniczny - 1kg carahell - 160g Chmiele: marynka zielona (nieznana, ale niska ilość alfakwasów) - 135g marynka granulat (7% alfakwasów) - 30g Zacieranie: słody wrzucane w miarę śrutowania do wody o temperaturze ~45 stopni, potem stopniowe podnoszenie temperatury do 67 stopni. Czas - 90 minut. Chmielenie/gotowanie (60 minut): marynka 30g - FWH marynka zielona - 60g - 60 minut marynka zielona - 30g - 40 minut marynka zielona - 40g - 20 minut Uzyskałem 23 litry brzeczki o OG=1.043. Wydajność wyszła w okolicach 81%, nie będę protestował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 16.03.2014 - warka #38 - zabutelkowana Napiąłem się żeby zabutelkować zawartość fermentatora, przy okazji pierwszy raz używając sterylizatora i suszarki do butelek. Poszło zdecydowanie szybciej (i taniej) niż przy użyciu zmywarki, podoba mi się! W każdym razie piwo odfermentowało do FG=1.012, co daje minimalnie ponad 4% alkoholu. I dobrze, na lato w sam raz! W sumie zawartość fermentatora + 40g roztworu cukru trafiła do 47 butelek 0,4l i 5 butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 11.04.2014 - warka #39 - Brown Porter Uzupełniam zapasy w piwnicy Pierwsza odsłona brown portera wyszła bardzo smaczna, więc należało powtórzyć. Oczywiście receptura nieco zmodyfikowana, ten wariant może być jeszcze bardziej kawowy w początkowym stadium niż poprzednik. Skład: Słody: pale - 3,3kg brown - 430g słód coffee - 300g crystal 60L - 300g black - 50g Chmiele: marynka (7% alfakwasów) - 35g Zacieranie: jak zwykle u mnie, czyli słody wsypane do wody o temperaturze około 45 stopni, podniesienie temperatury do 68 stopni, czas zacierania - 90 minut. Gotowanie/chmielenie (60 minut): marynka - 20g - 60 minut marynka - 15g - 10 minut Całkiem sprawnie poszło i znowu z dobrą wydajnością Wyszło bowiem 22l brzeczki o OG=1.048, wydajność około 85%. Kolor ciemniejszy niż w poprzednim brownie i dobrze, bo tamten był tak w dolnej granicy jeśli chodzi o kolor. Zapach: bomba. Po ostudzeniu metodą balkonową zadałem drożdże Mangrove Jack's M03. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 06.05.2014 - warka #39 - zabutelkowana Z poślizgiem, spowodowanym pracami przy komorze fermentacyjnej zabutelkowałem w końcu brown portera. Drożdże odfrementowały brzeczkę do FG=1.014, tak więc piwo ma około 4,3% alkoholu. Ostatecznie trafiło do 42 butelek 0,5l razem z 70g cukru. Zapowiada się smakowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 11.07.2014 - warka #40 - Rosanke #2 Trzeba pouzupełniać zapiski (chociaż specjalnie dużo tego nie ma. Warka uwarzona na II WKPD, niestety odpadła w przedbiegach, prawdopodobnie było to dla niej tak z przynajmniej tydzień za wcześnie (albo to moje pobożne życzenia ). Skład: Słody: słód pale - 1kg słód owsiany - 780g słód żytni - 220g słód caramunich - 200g słód black - 20g Chmiele i dodatki: marynka (7% alfakwasów) - 16g rumianek (suszone kwiaty) - 10g Zacieranie: w 69-67 stopniach, czas zacierania 90 minut. Gotowanie/chmielenie (60 minut): marynka 8g - 60 minut marynka 8g - 20 minut rumianek 10g - 5 minut Ostatecznie uzyskałem około 10l brzeczki o gęstości 1,039. Drożdże użyte do fermentacji - US-05. Całość po 9 dniach trafiło do butelek. Gęstość końcowa 1,010, tak więc piwo ma około 3,7% alkoholu. W tej chwili smakuje całkiem ciekawe, poprzez duży zasyp słodów owsianego i żytniego jest dosyć gęste. No i w tej chwili smakuje dużo lepiej niż w momencie oddawania na konkurs. Nauczka na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 02.08.2014 - warka #41 - pszeniczka festiwalowa Piwo uwarzone pokazowo podczas III Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego w Olsztynie. Warunki troszeczkę polowe, notatki gdzieś częściowo wywiało, więc troszeczkę z pamięci będzie Skład: słody: słód pszeniczny - 2,3kg słód monachijski - 1,3kg słód pale - 0,7kg chmiele: marynka (7% alfakwasów) - 16g Zacieranie: na lenia, w 68 stopniach przez 60 minut. Gotowanie/chmielenie (60 minut): marynka - 16g - 60 minut Wyszło +-20l brzeczki o gęstości 1,048. Drożdże - gozdawa do pszenicznych. Po półtora tygodnia fermentacji w 22 stopniach poszło do butelek. Gęstość końcowa - 1,011. Zapowiada się całkiem sensownie, na pewno dużo lepiej niż dotychczasowe pszenice na WB-06. Na razie czeka w butelkach na konsumpcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 26.09.2014 - warka #42 - Zielona Szycha 2014 Sezon piwowarski 2014/2015 czas rozpocząć A że pora akurat w sam raz, więc kolejna wariacja na temat PPA z dodatkiem świeżej marynki. Tym razem schemat zacierania i warzenia trochę pokombinowany, postanowiłem zobaczyć jakie efekty przynosi procedura zmałpowana od kolegi Portera Skład: słody: słód pale (Strzegom) - 4kg słód karmelowy 150EBC (Strzegom) - 100g chmiele: marynka granulat (7% alfakwasów) - 70g marynka zielona - 70g Zacieranie: Słody wsypane do wody o temperaturze 45 stopni, podniesienie temperatury do 67 stopni, czas zacierania - 80 minut. Do zacieru od początku trafiło 35g gratulatu marynki (wiem, ilość trochę homeopatyczna jak na tą metodę, ale podczas wysładzania tak czy siak tą ilość było czuć w brzeczce ). Gotowanie/chmielenie (40 minut): marynka granulat 35g - FWH marynka zielona - całość na ostatnie 5 minut Wyszło 21l brzeczki o gęstości 1,051. Sporo, według BrewTaget wydajność w okolicach 90%. Pierwszy raz zamówiłem słody śrutowane i nie wiem, czy to tego efekt, ale pierwszy raz miałem krystalicznie czystą brzeczkę po filtracji. W każdym razie Brzeczki nie rozcieńczałem, najwyżej piwo będzie nieco mocniejsze niż miało być Po szybkim schłodzeniu zadałem drożdże US-05 i fermentator trafił na fermentację do komory fermentacyjnej w ~18,5 stopnia celsjusza. Pachnie świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 12.10.2014 - warka #43 - Rosanke #3 Pora na kolejne piwo Jakoś nie mogłem zabrać się do warzenia rosanke. Najpierw miałem to zrobić w piątek - nie udało się, bo miałem na tyle dużo innych zajęć, że jak skończyłem to nie warto było zabierać się za warzenie - więc wybrałem konsumpcję No to może w sobotę? Akurat, rozebrałem kranik w garnku i okazało się że nie mam narzędzi i uszczelek żeby to wszystko poskładać z powrotem do kupy. Ech.. No ale w niedzielę już się udało! Skład: słody: owsiany - 2kg żytni - 1kg pale - 0,5kg Strzegom czekoladowy 1200 - 30g Chmiele i dodatki: marynka 7% alfakwasów - 15g rumianek suszony - 8g lawenda - 5g Zacieranie: Słody wrzucone do wody o temperaturze 45 stopni, potem temperatura podniesiona do 68 stopni. Planowany czas zacierania - 75 minut. Podczas mieszania widać było że będzie wesoło. Brzeczka jest gęsta, oleista. No cóż, najwyżej będzie niezła "zabawa" podczas wysładzania Przed warzeniem - cała marynka do brzeczki po filtracji. Warzenie: Czas warzenia: 60 minut. Na ostatnie 10 minut wsypane zioła. Ufff... No i tak jak przewidywałem, filtracja skończyła się małą masakrą. Ciurkało sobie, ciurkało... i skończyło po 3 czy 4 litrach. Masakra. Więc podgrzanie całości do 75 stopni, wymerdanie, odczekanie i znowu filtracja. Ciurkało... Przytkało się jeszcze raz przy około 15 litrach, manewr powtórzony, w końcu po wielkichy bólach udało się zebrać 22l brzeczki. Filtrator z tzw. "sraczrurki" przy tego typu zasypie wymięka Ostatecznie wyszło nieco ponad 19l brzeczki o gęstości 1,041. Jest dobrze. Brzeczka ostudzona przy pomocy chłodnicy, drożdże (US-05) zapodane, wiadro trafiło do komory fermentacyjnej w ~18,5 stopnia. Swoją drogą, chyba czas zacząć butelkować, bo skończyły mi się wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 13.10.2014 - warka #42 - zabutelkowana Uh, trochę chyba mi się zapomniało o stojącym w komorze fermentacyjnej wiadrze z "Zieloną Szychą". No więc trzeba było w końcu zabutelkować. Drożdże zjechały do poziomu 1,010, tak więc piwo ma około 5% alkoholu. Zapowiada się bardzo fajnie. Na razie powędrowało do 42 butelek 0,5l razem z 90g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 25.10.2014 - warka #44 - AIPA Uzupełnianie zasobów piwnicznych idzie (jak na mnie) pełną parą Tym razem ma gorzko i bardzo aromatycznie - czyli AIPA. Skład: Słody: pale Strzegom - 5kg bursztynowy Strzegom - 100g karmelowy 150 Strzegom - 100g Chmiele: marynka 7% alfakwasów - 50g el dorado 15% alfakwasów - 65g citra 10% alfakwasów - 30g Zacieranie: Słody wrzucone do wody o temperaturze 65 stopni, temperatura ustaliła się na 62 stopniach. Podgrzanie zacieru do 64 stopni, przetrzymane w tej temperaturze przez 60 minut, potem wygrzew do 75 stopni i wysładzanie. Chmielenie: marynka 50g - chmielenie zacieru el dorado 35g - FWH el dorado 30g - na cichą citra 30g - na cichą Warzenie: 60 minut Po ostudzeniu i przelaniu do fermentatora wyszło 21l brzeczki o gęstości 1,060. Wynik całkiem niezły, wydajność według BrewTarget powyżej 80%. Drożdże - wyciągnięta z lodówki dwutygodniowa gęstwa US-05. Po 10 godzinach od zadania w fermentatorze piękna, gęsta i wysoka piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 31.10.2014 - warka #43 - zabutelkowana Oj, znowu poślizg przy butelkowaniu... No ale wreszcie rosanke #3 trafiło do butelek. Drożdże odfermentowały brzeczkę do FG=1.011, tak więc piwo ma około 3,9 alkoholu. Zmniejszenie ilości rumianku wyszło mu na zdrowie, bo tym razem nie jest przytłaczający, a jedynie pałęta się gdzieś w tle. No, ale sypnąłem go 1/4 w stosunku do poprzedniej wersji Lawendę też czuć, ale również delikatnie w tle. Zapowiada się ciekawie, na razie wylądowało w 38 butelkach 0,5l razem z 140g cukru. A drożdże trafiły do słoika i czekają na następną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 07.11.2014 - warka #45 - dry stout Pora na coś ciemnego Tym razem trochę nietypowo jak na mnie, bo dry stout. Do tej pory robiłem praktycznie tylko stouty owsiane. No ale nie można przez cały czas tak samo Skład: słody: pale Strzegom - 4kg czekoladowy 1200 Strzegom - 250g palony jęczmień - 150g chmiele: marynka (7% alfakwasów) - 45g Zacieranie: Słód pale wrzucony do wody o temperaturze 66 stopni, ostatecznie po wymieszaniu temperatura ustaliła się na 64 stopniach. Po 50 minutach wrzucony słód czekoladowy i palony jęczmień, korekta temperatury, 15 minut pauzy. Podgrzanie do 75 stopni. Przerwa na ułożenie złoża filtracyjnego i filtracja. Chmielenie: marynka 45g - FWH Do garnka trafiło prawie 25l brzeczki. Gotowanie: 60 minut Po wyłączeniu grzania dolałem 2l zimnej wody, po czym chłodzenie chłodnicą do 24 stopni, zajęło to około 20 minut. Po przelaniu do fermentatora i korekcie gęstości wyszło 22,5l brzeczki o OG=1,052. Wydajność rewelacyjna, powyżej 90% (przynajmniej według BrewTarget). Drożdże - gęstwa US-05. Fermentator wstawiony do komory fermentacyjnej (temperatura 18,5 stopnia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 08.11.2014 - warka #44 - zabutelkowana Tym razem nie ma poślizgu i AIPA trafiła do butelek planowo Po tygodniu leżakowania z wypełnioną chmielem "skarpetą" pora zdekantować młode piwo do fermentatora z kranikiem i rozlać do butelek. Zapach rewelacyjny, smak też bardzo dobry, z niecierpliwością będę czekał na nagazowanie i możliwość konsumpcji (tak po prawdzie to właśnie degustuję resztkę młodego piwa zlanego do kufla, cóż z tego że bez gazu! ). Ostatecznie gęstość końcowa FG=1,011, więc piwo ma około 6,3% alkoholu. Trafiło do 39 butelek 0,5l razem z syropem z 90g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Najlepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Najlepszego Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 03.12.2014 - warka #45 - zabutelkowana Ouch, znowu duuuuży poślizg, no ale cóż, tak czasem bywa. Piwo stoi, nie ma komu je w butelki zapakować No ale w końcu "ktoś" się znalazł, znalazł się też obywatel Czas, więc w końcu zawartość fermentatora trafiła do butelek. Stout wyszedł zdecydowanie "dry", drożdże odfermentowały do FG=1.009, tak więc całkiem nisko. Piwo będzie miało zatem około 5,3% alkoholu. Do refermentacji użyłem syropu ze 100g cukru, całość trafiła do 26 butelek 0,66l i 8 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 08.12.2014 - warka #46 - Brown Porter #3 W weekend się nie udało, ale czy poniedziałek jest gorszym dniem do warzenia piwa od weekendu? NIE! Obiad zjedzony w pracy, szybki powrót do domu, wstawić wodę do podgrzania, słody kupiłem ześrutowane... Start był więc szybki. W programie warzenie brown portera. Po pierwsze - lubię. Po drugie - trzeba rozruszać drożdże przed starciem ze stoutem imperialnym Skład: słody: pale Strzegom - 3,2kg czekoladowy 400 Strzegom - 300g bursztynowy Strzegom - 200g karmelowy 150 Strzegom - 150g czekoladowy 1200 Strzegom - 120g chmiele: EKG (6,2% alfakwasów) - 48g Zacieranie: Cały zasyp trafił do wody podgrzanej do temperatury 67 stopni, następnie temperatura została podniesiona do 68 stopni. Czas zacierania - 60 minut. Po tym czasie wygrzew do 75 stopni, 10 minut na ułożenie złoża filtracyjnego i filtracja. Gotowanie: 60 minut Chmielenie: EKG 13g - 60 minut EKG 15g - 30 minut EKG 20g - 10 minut Po wyłączeniu grzałki brzeczka szybko schłodzona 2l zimnej wody, po czym schłodziłem całość do 24 stopni przy użyciu chłodnicy. Po zlaniu do fermentatora wyszły 22l nachmielonej brzeczki o gęstości OG=1.044. Minimalnie mniej niż planowałem (1.045), ale brzeczki 2l więcej. Wydajność rzędu 85%, nie ma co płakać z tego powodu Zadałem drożdże fermentum mobile FM13 irlandzkie ciemności, bezpośrednio z fiolki. Na start nie musiałem długo czekać, żwawo zabrały się za konsumpcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się