pmczarny Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 07.10.2012 - warka #25 - zabutelkowana Po otwarciu fermentatora - piękny zapach! Drożdże odfermentowały brzeczkę do FG=1,011, młode piwo ma nieco poniżej 5,9% alkoholu. Zawartość fermentatora trafiła do 43 butelek (razem z 2l rezerwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 20.10.2012 - warka #26 - AIPA Po miesiącu przerwy czas zabrać się za warzenie Tym razem w programie AIPA, chmielona wyłącznie Simcoe. Skład: Słody i surowce niesłodowane: pale (Strzegom) - 5kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 1kg Caraamber - 200g Carahell - 100g Chmiele: Simcoe (13,5% a.k.) - 100g Zacieranie: 16l wody o temperaturze ~78 stopni po wrzuceniu słodów i zamieszaniu temperatura ustalona na 66 stopni czas zacierania 2h w międzyczasie dwa razy spadek temperatury korygowany gorącą wodą Gotowanie/chmielenie: 70 minut Simcoe 30g - 60 minut gotowania Simcoe 20g - 20 minut gotowania Simcoe 20g - 5 minut gotowania Simcoe 30g - planowane na 7 dni fermentacji cichej W sumie wyszło 20,5l brzeczki o gęstości 1,061. Minimalnie mniej niż planowałem (1,062), ale nie ma co płakać. Drożdże - wyciągnięta z lodówki gęstwa US-05 z Świeżej Szychy. Teraz dwa tygodnie fermentacji burzliwej, potem tydzień cichej i w butelki. Przynajmniej taki jest plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 04.11.2012 - warka #26 - przelana na cichą Drożdże odfermentowały brzeczkę do gęstości 1,011. Może jeszcze delikatnie zejdzie podczas cichej. W każdym razie smak jak na razie jest bardzo obiecujący. Goryczka i żywiczny posmak od Simcoe bardzo mi odpowiada. Na cichą wrzuciłem jeszcze 30g tego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 11.11.2012 - warka #26 - zabutelkowana Zaległy wpis, AIPA trafiła do 43 butelek, do refermentacji użyłem zgromadzonej rezerwy. Po niemal dwóch tygodniach od zabutelkowania muszę powiedzieć, że zapowiada się obiecująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) 23.11.2012 - warka #27 - Bitter Korzystając z piątkowego urlopu postanowiłem coś uwarzyć, zwłaszcza że od poprzedniego warzenia upłynęło sporo czasu. Tym razem będzie coś lekkiego, nachmielonego wyciągniętą z zamrażalnika świeżą (zieloną, nie suszoną) marynką. Skład: Słody: słód pale (Strzegom) - 3,5kg słód karmelowy Carahell - 150g słód karmelowy Special B - 50g Chmiele: marynka (ilość alfakwasów nieznana, chmiel nie suszony) - 90g EKG - 20g Zacieranie: 19l wody o temperaturze 74 stopni po wrzuceniu słodów temperatura ustalona na 66 stopni czas zacierania 2h Gotowanie/chmielenie: czas gotowania - 60 minut 50g marynki - 60 minut 40g marynki - 15 minut EKG - 0 minut Całość odstawiona na noc na balkon celem ostudzenia. Dzisiaj zadane uwodnioną paczką drożdży US-05. Ostatecznie wyszło 21l brzeczki o gęstości 1,037. Edytowane 24 Listopada 2012 przez pmczarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Właśnie otworzyłem Świeżą Szychę Pierwsze co mi się rzuciło na kubki smakowe to korzenno-kwaskowy smak i kwiatowo-korzenny zapach. Myślałem, że w składzie znajdę imbir, bo piwo przypomina mi mój jakiś tam początkowy eksperyment właśnie z tą przyprawą. To chyba za sprawą chmielu Williamette? Lekkie, orzeźwiające piwo! Jaka była temperatura fermentacji? Po tych drożdżach (US-05) nie spodziewałbym się kwaskowatości, lekkiej, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Przypraw żadnych nie dawałem Temperatura fermentacji w okolicach 21-22 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 04.12.2012 - warka #28 - Żytnie Być na urlopie i nie wykorzystać tego czasu na warzenie piwa? Grzech! Tym razem postanowiłem zmierzyć się ze sporym zasypem płatków żytnich. Ostatecznie nie było wcale tak źle Skład: Słody i surowce niesłodowane: pale (strzegom) - 3kg płatki żytnie błyskawiczne - 1,2kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg caraamber - 200g karmelowy 120L - 120g carahell - 100g Chmiele: marynka (szyszka, nie suszony) - 30g Zacieranie: 16l wody o temperaturze 78 stopni po wsypaniu surowców temperatura ustalona na 69 stopni czas zacierania 120 minut po drodze korekta temperatury wrzątkiem Gotowanie/chmielenie: czas gotowania 60 minut cały chmiel wrzucony na początku gotowania Po gotowaniu brzeczka ostudzona przez noc na balkonie. Ostatecznie wyszło nieco ponad 20,5l brzeczki o gęstości 1,049. Zadane uwodnione drożdże WB-06. Mimo obaw problemów z filtracją nie było. Swoją drogą, będzie trzeba pomyśleć albo nad lepszą izolacją obecnej "kadzi" zaciernej, składającej się ze standardowego wiaderka z kranikiem i wkładu filtracyjnego, albo w ogóle zmienić to rozwiązanie na inne. Karimata, mimo w miarę szczelnego owinięcia nie zdaje za bardzo egzaminu. Może trzeba będzie wrócić z powrotem do lodówki turystycznej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) 07.12.2012 - warka #27 - zabutelkowana Drożdże odfermentowały brzeczkę do poziomu FG=1,008. To w efekcie daje około 3,8% alkoholu. Do refermentacji miała trafić rezerwa, ale ze względu na jej podejrzany zapach i smak użyłem roztworu 70g cukru. Zawartość fermentatora trafiła do 43 butelek 0,5l. Zapowiada się lekkie i przyjemnie gorzkie piwo Gęstwa drożdżowa "schomikowana" na później. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez pmczarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 18.12.2012 - warka #28 - zabutelkowana Przypomniałem sobie, że coś stoi w fermentatorze Piwo wyraźnie "gęstsze" niż te której robiłem do tej pory. A drożdże na dnie fermentatora przypominały dobrze ścięty budyń Najważniejsze jednak jest to, że smakowo zapowiada się całkiem ciekawie. WB-06 jak zwykle nie próżnowały i zeżarły brzeczkę do OG=1,008. Tym samym piwo ma niecałem 5,4% alkoholu. Trafiło do 43 butelek razem z roztworem 150g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 30.12.2012 - warka #29 - RIS Koniec roku, to i postanowiłem zakończyć go mocnym uderzeniem. Padło na RIS-a (to już trzecie podejście, jak na razie pierwsze było najbardziej udane). Oczywiście niestety okazało się, że mój sprzęt nie bardzo daje sobie radę z tak gęstym zacierem, więc wydajność wyszła dramatycznie niska. Oczywiście, można byłoby ją pewnie jeszcze poprawić dłużej wysładzając, a potem poprzez długie gotowanie zredukować objętość... no ale jak się nie chce, to takie są efekty. Skład: Słody i surowce niesłodowane: słód pale Strzegom - 4kg słód monachijski - 1kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 800g płatki owsiane błyskawiczne - 800g caraamber - 200g crystal 120L - 100g special B - 200g carafa I - 150g palony jęczmień - 200g Chmiele: marynka (mrożona świeża szyszka) - 50g chinook - 40g williamette - 20g Drożdże: gęstwa US-05 Zacieranie: 120 minut słody wsypane do 23l wody o temperaturze 77 stopni temperatura ustalona na 68 stopni Gotowanie/chmielenie: marynka do brzeczki przedniej czas gotowania 60 minut chinook 20g - na 60 minut gotowania chinook 20g - na 10 minut gotowania williamette 20g - po wyłączeniu grzania Ostatecznie wyszło 12,5l brzeczki o gęstości 1,090. Kiepsko, wydajność raptem 57%. Trzeba się wziąć porządnie za sprzęt (i za siebie też). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 28.01.2013 - warka #29 - zabutelkowana Tak to jest, jak fermentator nie stoi na widoku - zapomniałem o jego zawartości niemal na miesiąc. Ale uciec nie uciekło i trafiło wreszcie do butelek. Końcowa gęstość wyniosła 1,018, więc piwo może mieć nawet 9,4% alkoholu. Trafiło razem z rezerwą do 11 butelek 0,33l i 18 butelek 0,5l. Teraz zapominam o nim na trochę dłużej niż miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 11.04.2013 - warka #30 - wiejskie Trzeba pouzupełniać dane... Dużo tego nie ma, raptem jedna warka. Więcej nie było, po części ze względu na przedłużające oczekiwanie na nowy sprzęt (który w końcu "się robi" ). Ale koniec końców nie wytrzymałem i postanowiłem uwarzyć choćby symboliczną wareczkę. Symboliczną, bo w założeniu raptem 10l, za to mogłem sobie pozwolić na odrobinę eksperymentów. A więc było to tak: Skład: Słody: słód pale Strzegom - 1,50kg słód owsiany - 300g słód żytni - 300g słód karmelowy caraamber - 100g słód karmelowy crystal 120L - 50g Chmiele: lomik - 20g Inne dodatki: kolendra - 5g Drożdże: Safale US-05 (suche) Zacieranie: 90 minut 11l wody o temperaturze 75,6 stopnia temperatura ustalona na 68 stopni Warzenie: 60 minut lomik całość na 60 minut kolendra całość na 10 minut W sumie wyszło niecałe 11,5l brzeczki o gęstości 1.040. Po nocnym studzeniu rozsypałem na powierzchni saszetkę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 28.04.2013 - warka #30 - zabutelkowana Bez wątpienia zaletą tak małych warek jest to, że butelkowanie idzie w błyskawicznym tempie Ostatecznie drożdże odfermentowały brzeczkę do gęstości 1.009. Zatem młode piwo ma około 4% alkoholu. W sam raz na lato Piwo trafiło do 23 butelek 0,5l razem z 65g białego cukru. Zapowiada się całkiem interesująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 31.08.2013 - warka #31 - Oatmeal Stout Po długim okresie nicnierobienia trzeba było odkurzyć sprzęt piwowarski i zacząć trening przed sezonem. Zwłaszcza że piwnica bardzo mocno ogołocona z pełnych butelek Na rozgrzewkę postanowiłem zrobić kolejny wariant bardzo lubianego przeze mnie gatunku jakim jest stout owsiany. Skład: Słody i składniki niesłodowane: słód pilzneński - 2,5kg słód monachijski - 1kg słód owsiany - 0,72kg (wykończyłem worek ) płatki jęczmienne błyskawiczne - 400g słód palony carafa I - 300g słód karmelowy caraaroma - 200g palony jęczmień - 150g Chmiele: phoenix - 9% a.k. - 30g Drożdże: danstar nottingham (saszetka) Zacieranie: wrzucenie słodów do wody o temperaturze około 45 stopni, podgrzanie do 68 stopni, pozostawione na 60 minut, w tym czasie temperatura spadła do nieco ponad 65 stopni. Wysładzanie: 3x3l gorącej wody. Gotowanie: 60 minut, cały chmiel na początku gotowania. Ostatecznie do fermentatora trafiło 22,5l brzeczki o gęstości 1,057. Co, nie ukrywam, zdziebko mnie zaskoczyło, bo według iBrewMaster przy założonej wydajności 70% powinienem uzyskać 20l brzeczki o gęstości 1,046. Tym samym wydajność wzrosła do 87%. Jak na moje możliwości to bardzo duża wydajność i zastanawiam się, czy powodem jest powrót do zacierania w kociołku z zamontowanym usztywnionym filtratorem z oplotu, czy też wsypałem czegoś za dużo Pesymistycznie założę, że jednak czegoś sypnąłem więcej niż powinienem Swoją drogą wydaje mi się, że słód owsiany wprowadza więcej "oleistości" do brzeczki niż płatki owsiane, które stosowałem do tej pory. W każdym razie smak brzeczki bardzo zachęcający. Po ostudzeniu brzeczki przez noc na balkonie zadałem uwodnione drożdże, które wystartowały po około 6 godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 14.09.2013 - warka #31 - zabutelkowana Po dwóch tygodniach fermentacji gęstość brzeczki zjechała do 1,016. Tak więc piwo będzie miało nieco poniżej 5,4% alkoholu. Smak młodego piwa przyjemny, kawowo-czekoladowy z wyraźnie wyczuwalną nutą od słodu owsianego. Piwo trafiło do butelek razem z syropem ze 100g cukru. Wyszło w sumie 9 butelek 0,66l i 32 butelki 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 21.09.2013 - warka #32 - Pumpkin Ale Zapełniania piwnicy ciąg dalszy Tym razem za namową znajomej z pracy, jest ona miłośniczką dyni w każdej postaci, przyszła pora żeby spróbować uwarzyć piwo dyniowe. Skład: Słody i składniki niesłodowane: słód pale - 4kg słód monachijski - 1kg słód karmelowy carahell - 300g słód karmelowy crystal 60L - 100g słód karmelowy special B - 100g upieczona dynia - ~1kg Chmiele: chinook (10% a.k) - 25g Przyprawy: mieszanka do grzanego piwa/wina x2 (walało się po domu, w składzie głównie cukier ) - 80g świeżo starte: gałka muszkatołowa, cynamon, suszony imbir - ~8g Zacieranie: wszystkie słody i dynia wrzucone do wody o temperaturze około 45 stopni, potem podniesienie temperatury do 68 stopni. Czas zacierania 60 minut, w międzyczasie korekta temperatury (spadła do 66 stopni). Warzenie (60 minut) phoenix - 15g - 60 minut phoenix - 10g - 5 minut przyprawy - 5 minut Po zakończeniu warzenia dolane 2l zimnej wody celem zbicia nieco temperatury, garnek odstawiony na balkon do wystudzenia przez noc. Rano temperatura brzeczki wyniosła nieco ponad 22 stopnie. Po przelaniu do fermentatora wyszło nieco ponad 20l brzeczki o gęstości 1,060. Zadałem wybudzoną gęstwą Danstar Nottingham (stwierdziłem że w tym wypadku nie szkodzi, że to gęstwa po stoucie). Fajny kolor brzeczki, lekki brąz wpadający w pomarańczowy. Przed dodaniem chmielu czuć było delikatnie "coś" od dyni, potem aromatem zawładnęły przyprawy Smak brzeczki ciekawy, na pewno nie przesadziłem z przyprawami bo moim zdaniem nie są dominującym elementem. Zobaczy się, co wyjdzie po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 28.09.2013 - warka #33 - Zielona Szycha (polski ejl) Nie zdarza mi się zbyt często warzyć tydzień po tygodniu, ale pustki w piwnicy zobowiązują do ich wypełnienia Dzisiaj w programie polski ejl, chmielony zieloną marynką (nie suszona, zamrożona zaraz po zbiorze). Skład: Słody i surowce niesłodowane: słód pale - 4kg płatki ryżowe błyskawiczne - 250g słód karmelowy carahell - 150g Chmiele: marynka, nieznana ilość alfakwasów, 135g Zacieranie: wszystkie słody wrzucone do wody o temperaturze ~45 stopni, podgrzanie do 67 stopni, potem w przeciągu 75 minut spadek temperatury do 65 stopni. Zacieranie na rzadko, ale nie pamiętam ile wody użyłem. Chmielenie: 40g - brzeczka przednia 30g - 40 minut gotowania 30g - 20 minut gotowania 35g - po wyłączeniu Gotowanie: 60 minut. Po zakończeniu dolane w sumie chyba 3l wody celem zbicia temperatury. Brzeczka przelana do fermentatora celem wystudzenia przez noc. Rano temperatura brzeczki wyniosła 20 stopni. Po sprawdzeniu gęstości dodatkowo dolane jeszcze 2l wody, celem uzyskania OG 1,045. Znowu wyszła bardzo fajna wydajność - według iBrewMaster 82%. Drożdże - US05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 07.10.2013 - warka #34 - Brown Porter Grzechem by było nie skorzystać z urlopu Tym razem na tapecie brown porter (i testowanie paru nowych słodów). Skład: Słody: słód pale - 3,3kg słód brown - 0,5kg słód kawowy - 0,2kg słód crystal 60L - 0,2kg słód special B - 0,1kg Chmiele: williamette (5,5% alfakwasów) - 59g (wykończone opakowanie) Zacieranie: słody sukcesywnie w trakcie śrutowania wrzucane do wody o temperaturze ~45 stopni, następnie podniesienie temperatury do 67 stopni. Potem przez 90 minut spadek do 62 stopni, ponowne włączenie grzania, podniesienie temperatury do 75 stopni. Wysładzanie 4x3l. Zacierane na rzadko. Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 30g - na początku gotowania 29g - na 15 minut gotowania Po zakończeniu gotowania dolane 2l zimnej wody celem zbicia temperatury. Brzeczka trafiła do fermentatora celem wystudzenia przez noc na balkonie. Rano temperatura wyniosła 23 stopnie. Ostatecznie wyszły 22l brzeczki o gęstości 1,050. Według iBrewMaster daje to wydajność na poziomie 90%, na pewno nie będę protestował. Wprawdzie gęstość miała być sporo niższa ale nie będę rozcieńczał. W widełkach się mieści Drożdże - Mangrove Jack's M03. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) 05.10.2013 - warka #32 - zabutelkowana Nadrabianie zaległości w pisaniu... Pumpkin Ale zabutelkowane do 40 butelek 0,5l. Razem ze 100g cukru. Mam wrażenie, że przypałętała się infekcja - jest lekki kwas, na razie nie powiększający się. W aromacie (i smaku też) dominują przyprawy, chyba zdziebko przesadziłem... Gęstość końcowa to 1.017, alkohol 5,6%. Edytowane 27 Października 2013 przez pmczarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) 13.10.2013 - warka #33 - zabutelkowana Zielona Szycha trafiła do 46 butelek 0,5l razem z 90g cukru. Przyjemny aromat i smak, aczkolwiek goryczki z zielonej marynki za dużo nie ma (zdecydowanie mniej niż się spodziewałem). Cóż, przy powtórce (mam jeszcze zamrożone drugie tyle zielonej marynki) będę musiał posiłkować się marynką w granulacie żeby podbić goryczkę. Ale ogólnie zapowiada się bardzo fajne lekkie piwo. Aha, gęstość końcowa to 1.014, tak więc piwo ma minimalnie ponad 4% alkoholu. Edytowane 27 Października 2013 przez pmczarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 23.10.2013 - warka #34 - zabutelkowana Brown Porter trafił do butelek z lekkim poślizgiem Trzeba przyznać, że drożdże Mangrove Jack's M03 faktycznie płytko odfermentowują - gęstość zeszła do 1.019, tak więc piwo ma niewiele ponad 4% alkoholu. Ale aromat i smak... mmmmm... Orzechy, kawa, trochę czekolady. To może być bardzo fajne sesyjne piwo. Trafiło do 44 butelek 0,5l razem z 115g cukru. Nie mogę się doczekać żeby otworzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 02.11.2013 - warka #35 - Dark Side (RIS) Uzupełnianie zaległości z wpisami na forum Jak już wychodzi z tradycji, raz do roku (przynajmniej) trzeba uwarzyć RIS-a Lubię to piwo, pozwala na dużą swobodę w doborze składników, jest mocne, ciemne, bogate w doznania smakowe i zapachowe... w sam raz na zimowe wieczory... rok po uwarzeniu W tej chwili mam w piwnicy trzy różne warki, z czego jedna dociąga już do 4 roku leżakowania. Szkoda tylko, że tak mało zostało Ale wracam do sedna. Tym razem postanowiłem "pojechać po bandzie" i zaatakować granicę 10% alkoholu. Składniki na piwo wyglądały następująco: Skład: słody i surowce niesłodowane: słód pale (Strzegom) - 2kg słód monachijski (Strzegom) - 1kg palony jęczmień - 250g słód karmelowy ciemny special B - 100g słód crystal 60L - 200g słód kawowy - 100g słód brown - 100g ekstrakt ciemny płynny - 1,7kg miód gryczany - 1,3kg chmiele: marynka (7% alfakwasów) - 80g chinook (11% alfakwasów) - 55g Zacieranie: słody wsypane do 17l wody o temperaturze około 45 stopni, stopniowe podgrzanie do 68 stopni, czas zacierania - 90 minut. Wysładzanie: 25g chinook - chmielenie brzeczki przedniej Gotowanie/chmielenie (60 minut): ciemny ekstrakt słodowy - 60 minut marynka - 50g - 60 minut marynka - 30g - 40 minut chinook - 20g - 20 minut miód gryczany - 10 minut Ależ to wyszło gęste, słodkie i jednocześnie gorzkie! Gęstość początkowa na poziomie 1,110, czyli niemal 26blg Po ostudzeniu metodą balkonową w fermentatorze znalazło się 17 brzeczki. Drożdże - spora ilość gęstwy US-05. Jakby nie dały rady, w gotowości jest saszetka drożdży winiarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) 28.11.2013 - warka #35 - zabutelkowana Ależ jestem pod wrażeniem drożdży US-05! Początkowo planowałem dofermentować brzeczkę bayanus-ami, spodziewałem się że drożdże piwowarskie zwiną się w okolicach 10% alkoholu. A tu nic z tych rzeczy Drożdże zatrzymały się na gęstości 1,019 (!), czyli w okolicach 5blg. Niżej nie ma co nawet próbować zjeżdżać, to będzie wystarczający masakrator Z obliczeń wychodzi niecałe 12% alkoholu, tak więc plan został wykonany. Do refermentacji zapodałem 60g cukru, całość trafiła do 10 butelek 0,33l i 26 butelek 0,5l. A teraz trzeba o tym piwie zapomnieć na dłuższy czas Edytowane 14 Grudnia 2013 przez pmczarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 03.12.2013 - warka #36 - Bezchmiel Bartąski (rosanke v.1) Coś mnie napadło na warzenie w środku tygodnia Tym razem mała testowa warka, poszukiwania stylu rosanke. Wariant bezchmielowy, z prostym zestawem ziół zamiast chmielu. Skład: słody: słód pale - 1kg słód owsiany - 0,5kg słód żytni - 0,5kg zioła: piołun - 5g rumianek - 7g mięta - 5g jałowiec - 3g Zacieranie: słody wsypane do wody o temperaturze około 45 stopni, stopniowo podgrzane do 69 stopni i w tej temperaturze 60 minut. Gotowanie (30 minut): zioła (całość) - 10 minut Po wystudzeniu na balkonie zawartość trafiła do fermentatora. Wyszło około 10l bardzo mętnej i aromatycznej brzeczki o gęstości 1,040. Z piołunem trzeba uważać - 1g więcej i zawartość fermentatora mogłaby być niepijalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się