zgoda Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Dostałem właśnie od Weyermann Malz zaproszenie do nabycia Almanachu receptur piwnych autorstwa Horsta Dornbuscha. Podobno jest to jakaś "limited edition" i w ogóle cymes nie z tej ziemi. Mówiąc szczerze nie wiem co jest w środku, a cena zniechęca do eksperymentowania (?100 + ?10 za przesyłkę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Mam to i wydawnictwo zrobiło na mnie dobre wrażenie. Lepsze niż sam Horst Wymienione jest nawet Gordziskie, choć w części poświęconej "innym stylom" - czyli bez receptury. Z 3 receptur już skorzystałem, ale za wcześnie by ocenić efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 To zapytam - czy książka to same receptury, czy głównie "opis słowno-muzyczny" (historia, rys środowiskowy, tym podobne) okraszony recepturami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Wszystkiego po trochu, łącznie z anegdotkami. Każda receptura rozpisana na 1 hl, 19 l oraz na galony. Każdy styl zawierający recepturę jest oddzielnie opisany. Plus zbiór użytecznych przeliczników. Generalnie to jest wydawnictwo pomyślane dla piwowarów w browarach rzemieśłniczych w najdalszych zakątkach świata, którzy mają chęc nawarzyć dowolny ze znanych aktualnie stylów piwa. Taka kawa na ławę. Trzeba też pamiętać, że sponsorami są Weyermann, Barth i Kaspar Schulz (w recepturach sa np. tylko słody z Bambergu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Trzeba też pamiętać, że sponsorami są Weyermann, Barth i Kaspar Schulz (w recepturach sa np. tylko słody z Bambergu). To akurat dla nas plus. Lepsze to niż słody amerykańskie. Ile to ma stron? Język jak rozumiem angielski. Nie powinno być problemu ze ściągnięciem tego przez BA? Ale 4 stówy... Jakbyś mógł to wrzuć może ze dwie poglądowe strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Mam to w domu, wrzucę później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 No, no, ciekawi mnie np. taki Southern English Brown Ale na słodach z Bambergu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 No, no, ciekawi mnie np. taki Southern English Brown Ale na słodach z Bambergu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 No' date=' no, ciekawi mnie np. taki Southern English Brown Ale na słodach z Bambergu [/quote'] pale ale 60% Caraamber 15% Smoked 10% Carafa III 1 % chmielenie tylko dla goryczki Fuggles drożdże: London style Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się