zgoda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Pytanie tylko do Was - co to znaczy "powoli podgrzewać"? Na normalnej kuchence na najmniejszym ogniu, czy na dowolnym palniku? A może chodzi o to żeby nie grzać palnikiem jak od spawarki? Moja mama-chemiczka mówi, że takie szkło nadaje się tylko do grzania w łaźniach mokrych (wodnej, olejowej), absolutnie nie nadaje się do bezpośredniego podgrzewania palnikiem i raczej nie nadaje się do łaźni suchych (piaskowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 płomieniem bezpośrednim lepiej nie, a jak już to małym. Najlepiej by było sterylizować startery w szybkowarze. Możesz spróbować piekarnika, albo podłożyć pod kolbę taką płytkę albo kawałek metalowej blachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 A Wy korzystacie z kolb? Jakich? Bo jak takiej kolby nie można normalnie podgrzać (zagotować w niej brzeczki do startera) to chyba pozostanę przy słoju zdezynfekowanym Kretem i/lub OXI... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Cena 20 zł i 90 zł chyba jednak o czymś świadczy. Ja mam wprawdzie kolbę 750 ml (trochę mała) . Ale grzeje na palniku gazowym bezpośrednio i po grzaniu (gotowaniu brzeczki na starter) do zimnej wody w celu ostudzenia tez bezpośrednio. Na razie żyje - kolba oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 W kwestii mieszadeł - w jaki sposób sterylizujecie sam wkład mieszadła (magnes, który wrzuca się do środka kolby)? można go gotować razem z ekstraktem czy może lepiej przetrzeć spirytusem/CLO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja gotuję razem z ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dennis Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja gotuję razem z ekstraktem. A masz taki fabryczny rdzeń do mieszadła? coś takiego? http://www.sklep.labglass.pl/RDZEN-DO-MIESZADLA-MAGNETYCZNEGO-6x20mm%284,851,101%29.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 nie walec powleczony koszulką termokurczliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja gotuję razem z ekstraktem. A masz taki fabryczny rdzeń do mieszadła? coś takiego? http://www.sklep.labglass.pl/RDZEN-DO-MIESZADLA-MAGNETYCZNEGO-6x20mm%284' date='851,101%29.aspx[/quote'] Ja posiadam taki rdzeń na razie nic mu się nie dzieje więc można gotować.W laboratorium takich rdzeni używają do mieszania gorących cieczy więc nie powinno nic się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 te rdzenie wytrzymują do 270°C więc można je nawet w szybkowarze gotować co też ja czynię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się