ukko Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Po pierwszej udanej warce, pocątkiem Nowego Roku zamierzam kontynuować przygodę z gotowaniem...Oczywiście z zacieraniem W planach weizen, oto moja chyba niezbyt skomplikowana receptura: Słody słód pilzneński 1,5kg słód pszeniczny 2,5kg Słód Carahell Carahell ® 20-30 EBC 0,25g Chmiel Lubelski 60g granulat Drożdże Safbrew WB-06 11,5 g Zacieranie: - 44°C - 10 min - 52°C - 15 min - 63°C - 30 min - 72°C - 40 min Czas gotowania: 75 minut Chmielenie: Po 5min ? 30 g chmielu Po 45 min ? 20 g chmielu Po 70 min ? 10 g chmielu Fermentacja burzliwa 7 dni - 20-22°C cicha 7 dni - 20-22 °C Co do fermentacji cichej to zastanawiam sie czy nie zostawic w plastikowym fermentorze refermentacja 200 g glukozy Pewnie jest tu sporo niedociągnięć więc jestem otwarty na wszelkie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam nowego piwowara. Wg mnie za dużo chmielu jak na pszeniczne - ja bym dał tylko 25g lubelskiego na goryczkę a z reszty chmieli zrezygnował. Zrezygnował bym także w ogóle z cichej fermentacji - piwo ma być z definicji mętne. Ilość surowca do refermentacji lepiej oblicz dopiero po skończonej fermentacji bo nie wiadomo ile piwa wyjdzie i trzymać się sztywno 200g było by nierozsądne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam nowego piwowara. Wg mnie za dużo chmielu jak na pszeniczne - ja bym dał tylko 25g lubelskiego na goryczkę a z reszty chmieli zrezygnował. Zrezygnował bym także w ogóle z cichej fermentacji - piwo ma być z definicji mętne. Ilość surowca do refermentacji lepiej oblicz dopiero po skończonej fermentacji bo nie wiadomo ile piwa wyjdzie i trzymać się sztywno 200g było by nierozsądne. Zakładam że wyjdzie 20l ale oczywiście przyznaje Ci racje, na to przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Te drożdże są wszystkożerne więc chyba dałbym mniej glukozy, max 180 g. Chmielu zdecydowanie mniej, max 35 g, jeśli masz możliwość wybierz Perle zamiast Lubelskiego (mym zdaniem jest dużo fajniejszy). Fermentacja cicha? Zrezygnuj. Ostatnio dochodzę do wniosku, że fermentacja cicha jest bez sensu (zwłaszcza przy weizenach), na WB-06 pamiętam, że pszenica wyszła mi dramatycznie klarowna. No to tyle z mych podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 na WB-06 pamiętam, że pszenica wyszła mi dramatycznie klarowna. Robiłem 4 na tych drożdżach (to czwarte jeszcze w fermentatorze:) ) i żadne nie było klarowne. Przy takim zasypie i planach (pszeniczne) zamiast cichej proponuję (jeśli przy moim skromnym doświadczeniu mogę cokolwiek radzić ) wydłużyć burzliwą o jakiś tydzień lub dwa i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 na WB-06 pamiętam' date=' że pszenica wyszła mi dramatycznie klarowna.[/quote']Robiłem 4 na tych drożdżach (to czwarte jeszcze w fermentatorze:) ) i żadne nie było klarowne. Przy takim zasypie i planach (pszeniczne) zamiast cichej proponuję (jeśli przy moim skromnym doświadczeniu mogę cokolwiek radzić ) wydłużyć burzliwą o jakiś tydzień lub dwa i powinno być OK. Widzę że zdania co do klarowności różne, coż wyjdzie wszystko w praniu. Z chmieleniem moze faktycznie wrzuce 25-30g Perle lub Hallertau. A jak doradzilibyście ,wrzucić całośc czy dzielic lepiej na 2-3 razy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Cześć. Całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 A jak doradzilibyście ,wrzucić całośc czy dzielic lepiej na 2-3 razy? Za pierwszym razem całość, jak radzi Bielok, a przy następnej warce (taki sam zasyp) podziel na dwie porcje - będziesz wiedział jaka jest różnica :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Po wielokrotnym przekładaniu terminu ruszyłem z warzeniem weizena. Ferulikowa trwała kilkanaście minut,podobnie białkowa. Dłuższy przystanek przy 63'C (30 min) i 72'C (40 min) dalej na 76 i do filtracji. Początek filtracji był dość ciężki ale spodziewałem się tego przy pszenicy, całość filtracji nie zajęła mi jednak dłużej niż 1,5h. Po 5 minutach wrzenia wsypalem cały słoiczek chmielu Perle 30g i gotowałem tak przez godzine. Schłodzenie brzeczki poszło w miare szybko (ujemna temp na balkonie), następnie zaszczepiłem 11,5 g drozdzy safbrewWB-06. Czekam na dalszy rozwój wydarzeń...Mogę powiedziec że druga warka jest już za mną. Edytowane 28 Stycznia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Warka nr 3 - Marcowe 14°Blg Zasyp: -słód pilzneński 3,2 kg -słód monachijski 0,8 kg -słód caramunich 0,2 kg Zacieranie -63°C : 40 min -72°C : do negatywnej próby jodowej Chmielenie 75 minut -30 g Hallertau Spalt Select na początku -10 g Tettnanger 10 g na 20 min przed końcem Drożdże: -Saflager W-34/70 w temp.12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) W środę będe warzyć witbiera i to będzie moja 4-ta warka. Zamierzam uwarzyć dwie warki w niedługim przedziale czasowym po to by wychwycić ewentualne błędy i potem je wyeliminować i otrzymać w miarę optymalną wersję. W zasadzie to mocno będę się wzorować na recepturze dori . Zamierzam użyć jednak suchych drożdży Safbrew S-33 gdyż nie mam jeszcze doświadczenia z drożdżami płynnymi i zastanawiam się czy kleikować płatki- w sklepie sieci Euro dostałem płatki błyskawiczne ze Szczytna 3,50/400 g Edytowane 27 Marca 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Płatków błyskawicznych w ogóle nie trzeba kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) Płatków błyskawicznych w ogóle nie trzeba kleikować. Tak też zrobię. Po dłuższych przemyśleniach dam chyba tylko płatki pszenne(rezygnując z mąki i owsianych -jak jest podane w recepturze dori) i być może zrobię krótką przerwę w 44-45°C . Do środy jeszcze trochę czasu...Jak coś nie wyjdzie to mam jeszcze surowce na drugą warkę. Edytowane 28 Marca 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) Ostatecznie przepis na WIT-a wygłąda tak: -słód pilzneński - 2,2 kg -słód pszeniczny - 1 kg -płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg -płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg Kleikowanie:pomijam Zacieranie: -15 min. w 44°C -90 min. w 65°C -72°C - do negatywnej próby Chmielenie: 60 min. -na początku wrzenia 20g Maryńki -kolendra i curacao na dwa razy: 15 min i 5 min przed końcem Fermentacja burzliwa: -Safbrew S-33 11,5 g w temp 22-23°C Fermentacja cicha: 2 tygodnie Edytowane 29 Marca 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Zacieranie witka przebiega pomyślnie poza tym że musiałem chwilowo się przesiąść na termometr rtęciowy. Po 90 min próba pozytywna, następnie podjazd na 72°C i czekamy na negatywny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Filtracja...morderstwo, po 4 godzinach mordęgi gotuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Filtracja...morderstwo, po 4 godzinach mordęgi gotuję. A którym sposobem filtrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Filtratorem z BA...ostatni raz. Od następnej warki koniecznie muszę sprawić sobie filtrator z oplotu. W ogóle ta warka to najcięższa z wszystkich dotychczasowych. Mam nadzieje że było warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Warka nr 5 - Witbier II Słód pilzneński 2,3 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Płatki pszenne 0,8 kg Płatki owsiane 0,4 kg Zacieranie: 65°C - 60 min 72°C - 30 min Chmielenie: Maryńka 20g na początku 7g kolendry i 10g curacao - 15 min przed końcem 7g kolendry i 10g curacao - 5 min przed końcem Fermentacja: Safbrew S-33 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Warka nr 6 - Pale Ale Słody: Pale Ale 3,7 kg Carahell 0,2 Płatki jęczmienne 0,1 Zacieranie jednotemperaturowe 67°C - 60 min Podgrzanie do filtracji - 76°C Chmielenie: 60 min Marynka 30g Lubelski 30g - na 15 min przed koncem Drożdże Safale s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Obawiam się że będzie pierwsza warka wylana w kanał, niestety. Widocznych oznak fermentacji nie było, poza "syczeniem" i bąbelkami na powierzchni. Po 24 h zmierzyłem Blg i zeszło z 11 do 4...ale...zlewając piwo zauważyłem w cieczy martwą muszkę Fermentor miałem szczelnie zamknięty, rurkę zaślepioną zrobiłem jedynie kilka małych dziurek igłą. Do środka zaglądałem delikatnie 2 razy, wtedy musiało się to stać, lub podczas zlewania z gara po schłodzeniu. Nie mam pojęcie ile takich "prezentów" może tam być. Póki co, spróbowałem i nie ma kwasu, piwko jest smaczne. Ale nie daje większych szans tej warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Po trzech dniach na burzliwej (choć nie wiem czy to słowo jest odpowiednie bo fermentacja nie była zbyt efektowna) zlałem na cichą. Zeszło z 11 do 3,5°Blg czyli wygląda na to że proces przebiegł prawidłowo i nic się nie dzieje. Zobaczymy co będzie dalej, otworzę wieko za ok 2 tygodnie, może nie będzie tak źle. Zapach i smak na razie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Warka nr 7 - Weizen II pilzneński 2 kg pszeniczny 2 kg 44°C - 10 min 52 C - odebranie 1/3 zacieru dekokt: podgrzewamy do 63 C (5 min) następnie 72 C (20 min) podgrzanie do 95 C zwrot dekoktu, uzyskanie temp 63 C (przerwa 10 min) 72 C - 15 min podgrzanie do 76 C, filtracja Drożdże WB 06 zadane w temp 17°C fermentacja burzliwa 19°C fermentacja cicha: brak Edytowane 27 Września 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Warka nr 8 - Szaman Pszeniczny pilzneński 1,2 kg pszeniczny 2,8 kg 44°C - 10 min 52 C - odebranie 1/3 zacieru dekokt: podgrzewamy do 72°C (20 min) podgrzanie do 95 C zwrot dekoktu 63°C - 15 min 72°C - 25 min 76°C - filtracja Chmielenie 13 g Sybilla - 60 min Fermentacja burzliwa- WB-06 18-19°C Fermentacja cicha - brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Warka nr 9 - "Spontan Ale" Z resztek powstało coś takiego: 3,7 kg - pilzneński 0,285 kg - Pale Ale 0,15 kg - słód prażony Zacieranie 62°C - 20 min 72°C - 40 min 76°C - filtracja Chmielenie: 60 min Maryńka 28 g - w 1 min. gotowania Sybilla 12 g - w 50 min gotowania Fermentacja: Safbrew S-33 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się