zgoda Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Artykuł dość stary (grudzień 2006), ale bardzo ciekawy - jak zrobić piwo wyłącznie ze słodu, o zawartości alkoholu ponad 20%? http://byo.com/stories/issue/article/issues/241-december-2006/51-21-alcohol-all-grain-beer Jak się okazuje - można, chociaż wymaga to sporo zachodu. W skrócie: myk polega na powolnym odparowywaniu brzeczki celem skoncentrowania, z 68l do 15l, rozpoczęciu fermentacji w 1 galonie brzeczki połączonym z 1 galonem dość nisko ekstraktywnego startera, a następnie stopniowym dodawaniu jednolitrowych porcji o wyższej ekstraktywności w miarę postępowania fermentacji. Użyte zostały również środki enzymatyczne, wspomagające degradację cukrów niefermentowalnych ("tabletki Beano"[1]). Ekstrakt początkowy był ok. 50°Blg, poziom goryczki ~100IBU. Ja się tego nie podejmę, ale może jakiś ekstremista się znajdzie. Przypisy: [1] "Beano tablets" (za FDA - Food and Drug Administration): each tablet follows Food Chemical Codex (FCC) standards for activity and contains 150 GalU (galactosidase units) of alpha-D-galactosidase derived from Aspergillus niger mold. The enzyme is in a carrier of cellulose gel, mannitol, invertase, potato starch, magnesium stearate, gelatin (fish), colloidal silica. 3 tablets swallowed, chewed, or crumbled onto food should be enough for a normal meal of 3 servings of problem foods (1 tablet per ? cup serving). Beano will hydrolyze complex sugars, raffinose, stachyose and verbascose, into the simple sugars - glucose, galactose and fructose, and the easily digestible disaccharide, sucrose. (Sucrose hydrolysis happens simultaneously with normal digestion.) In some cases, more enzyme than 5 drops or 3 tablets will be required, and this is a function of the quantity of food eaten, the levels of alpha-linked sugars in the food, and the gas-producing propensity of the person. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 (edytowane) Nie wiem czy miałeś do czynienia z takimi piwami /degustacja/. Ja po łyku pewnego pingwina dostałem konwulsji i takich eksperymentów na pewno nie zrobię - piwo musi być smaczne. Edytowane 14 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Nie zamierzam takiego piwa robić. Ale jakby ktoś chciał, to już wie jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Z tego co czytam jest to sposób jak zrobić gęstą i wysokoodfermentowywalną brzeczkę. Ale jakie drożdże piwowarskie przetrwały by takie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp099.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się