Jejski Opublikowano 4 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Mam ochotę na bardzo ciemne pszeniczne. Dysponuję słodem pszenicznym własnej roboty, pilzeńskim, karmelowy ciemny Caraaroma ® 300-400 EBC, Carafa ® Special typ II 1100-1200, Słód pszeniczny, czekoladowy 800-1200 EBC, Safbrew WB-06. Moja propozycja na zacier: 1,8 kg pilzeński 2 kg pszeniczny 300g Caraaroma 300g pszeniczny, czekoladowy 100g Carafa Zacieranie: 44st. 10m. 50st 15m. 63st. 20m. 72st. 45m. Pytanie w związku z ciemnymi słodami - czy dodawać po negatywnej próbie jodowej, czy można wcześniej? Chmielenie: 20g. lubelskiego od początku gotowania oraz 20g. na cichej. Jest to wymyślony przeze mnie koktajl na podstawie przepisów z forum i strony Towarzysze Piwowarzy proszę o konstruktywną krytykę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 W jakim celu chmielenie na zimno? W tym stylu IMO bez sensu. Słody ciemne dajemy po negatywnej próbie jodowej. Raz żeby nie zaciemniały obrazu, dwa gdyż nie ma to sensu bo są nieaktywne enzymatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Ostatecznie było tak: 2 kg pilzneński 2 kg pszeniczny 200g Caraaroma 200g pszeniczny, czekoladowy 80g Carafa Zacieranie: 44st. 10m. 50st 15m. 63st. 30m. 72st. 35m. Chmielenie: 33g. lubelskiego od początku gotowania drożdże Safbrew WB-06 Wyszło 23l 11,5 blg, tydzień burzliwej i 1,5 tygodnia cichej = 2.5 blg. Nie zastosowałem IMO . Piwko było klarowne bardzo ciemne, "czekoladowo-palone" również w smaku. Będąc na długim weekendzie w górach, poszedłem na spacerek na Słowację, w sklepie odkryłem piwko jak na załączonych obrazkach. Okazało się że jest do złudzenia podobne w smaku i wyglądzie do mojego. Różnica jak na mój gust dotyczyła głównie chmielu, jak i zawartości pszenicznego. W moim było więcej goryczki i nie było charakterystycznego aromatu żateckiego. Pragnę zaznaczyć że to moja i tylko moja subiektywna ocena. Jeśli ktoś z Was pił "Bernarda" to proszę o recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Będąc na długim weekendzie w górach, poszedłem na spacerek na Słowację, w sklepie odkryłem piwko jak na załączonych obrazkach. Okazało się że jest do złudzenia podobne w smaku i wyglądzie do mojego. Różnica jak na mój gust dotyczyła głównie chmielu, jak i zawartości pszenicznego. W moim było więcej goryczki i nie było charakterystycznego aromatu żateckiego. Pragnę zaznaczyć że to moja i tylko moja subiektywna ocena. Jeśli ktoś z Was pił "Bernarda" to proszę o recenzję. Cerny Bernard to moje ulubione piwo jednak moje odczucia co do niego są zupełnie inne. Czytam recepturę na Twoje piwko i nie mogę zrozumieć jak wyszło Ci piwo podobne do Bernarda. Po pierwsze Bernard w zasypie ma tylko słód jęczmienny u Ciebie połowa zasypu to słód pszeniczny, zrobiłeś przerwę ferulikową, użyłeś drożdży do pszeniczniaka, więc powinieneś uzyskać typowe dla Weizena pszeniczne bananowo-goździkowe aromaty, których nie ma w Bernardzie. Po drugie Bernard jak na ciemne, czeskie piwo jest dość mocno chmielony, Ty nie użyłeś za wiele chmielu, więc nie bardzo wiem skąd odczucie, że Twoje piwo jest bardziej goryczkowe. Po trzecie Bernard to piwo dolnej fermentacji, a Twoje jak zakładam było fermentowane w wyższych temperaturach, co oczywiście skutkuje zupełnie innym bukietem zapachowym. W jednym się zgadzamy Cerny Bernard to bardzo dobre piwo , zakładam również że ciemna pszenica uwarzona przez Ciebie również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Moze slody karmelowe "zatarly" inne smaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Moze slody karmelowe "zatarly" inne smaki? Bez przesady ile tych karmelowych było w tym zasypie 5%? Jak już to obstawiałbym stosunkowo duży udział pszenicznego czekoladowego, który mógł dać sporą goryczkę. W recepturze z zestawów BA na dunkel weizena, czekoladowego jest 50g. Do tego jeszcze 80g Carafy swoje zrobiło. Goryczka jest typowo palona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się