Skocz do zawartości

Musuje podczas fermentowania


Yanush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak można sie domyślic po dziale w którym zamieszczam posta jestem poczatkujacy:). fermentuje mi się druga warka z brew-kita, nie bulka ale przeczytalem u was jak to sie ma do poziomu °Blg wiec sie tym nie martwie ale nieop[okoi mnie to ze musuje. oczywiscie przy pomiarze °Blg nie byl bym soba gdybym nie skosztował;) odczuwalne są bąbelki... czy cos jest nie tak?? niewiem jak to sie ma do rozlewania, czy mozna zabutelkowac??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże fermentując produkują alkohol i CO2. Fermentują w całej objętości piwa, więc CO2 wyprodukowane "na dole" musi się przemieścić ku górze. Część z tego CO2 rozpuszcza się w piwie (ilość zależy od temperatury), a część wydostaje się poza fermentor. Jeżeli jedyną "wadą" piwa jest to, że musuje podczas fermentacji to wszystko OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak wydobywającego się CO2 z rurki fermentacyjnej może być spowodowany nieszczelnością fermentora. Jeśli Blg spada to ok. Przy temperaturze ok 20 st C fermentacja piw brewkitowych trwa ok 7 dni. Jak spadnie Blg do 1-2 butelkuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.