Yanush Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam, jak można sie domyślic po dziale w którym zamieszczam posta jestem poczatkujacy:). fermentuje mi się druga warka z brew-kita, nie bulka ale przeczytalem u was jak to sie ma do poziomu °Blg wiec sie tym nie martwie ale nieop[okoi mnie to ze musuje. oczywiscie przy pomiarze °Blg nie byl bym soba gdybym nie skosztował odczuwalne są bąbelki... czy cos jest nie tak?? niewiem jak to sie ma do rozlewania, czy mozna zabutelkowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Drożdże fermentując produkują alkohol i CO2. Fermentują w całej objętości piwa, więc CO2 wyprodukowane "na dole" musi się przemieścić ku górze. Część z tego CO2 rozpuszcza się w piwie (ilość zależy od temperatury), a część wydostaje się poza fermentor. Jeżeli jedyną "wadą" piwa jest to, że musuje podczas fermentacji to wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Dobrze, że to wypijasz, a nie wlewasz z powrotem do fermentatora. Jak musuje to jeszcze nie butelkuj. Ile dni minęło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanush Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 minęło 5 dni jeszcze mam zamiar odczekac ale czeka do czasu az przestanie musowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Nie, masz czekać aż odfermentuje i stanie się klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Brak wydobywającego się CO2 z rurki fermentacyjnej może być spowodowany nieszczelnością fermentora. Jeśli Blg spada to ok. Przy temperaturze ok 20 st C fermentacja piw brewkitowych trwa ok 7 dni. Jak spadnie Blg do 1-2 butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Jak spadnie Blg do 1-2 butelkuj. To jeszcze zależy czy dodał cukru czy ekstraktu słodowego. Jak ekstrakt to tak nisko może nie spaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banzaj Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Mi dość szybko poleciało na ekstrakcie do 2°Blg. Ale temperatura była 22-23°C. Pewnie jeszcze dużo zależy od rodzaju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się