JakubS Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 W sporej ilosci przepisow trafia sie chmielenie 0 min. Wiki informuje - "0 min. oznacza dodanie chmielu w momencie zgaszenia ognia pod kotłem i przetrzymanie go przez całe chłodzenie brzeczki." Rozumiem, ze dotyczy to chlodzenia z wykorzystaniem chlodnicy. Czy jesli nie mam chlodnicy to powinienem wrzucic chmiel w workach do fermentatora z brzeczka przed schlodzeniem, schlodzic i wyciagnac je przed zadaniem drozdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 widzisz, prędkość chłodzenia m tu znaczenie, bo przy chłodnicy mało dodatkowej goryczki przechodzi do piwa, a jeśli dasz od razu i będziesz to powoli chłodzić to trochę to podniesie goryczkę, a oprócz tego może uciec trochę więcej aromatu. Dlatego proponuję żebyś nie wrzucał od razu, a poczekał aż temperatura spadnie poniżej 80 °C. Albo możesz podzielić ten chmiel z 0' na 2 porcje - jedną dodać od razu po wyłączeniu gotowania, a drugą jak spadnie temp poniżej 80°C . co do wrzucania chmielu w workach to przy granulacie będziesz i tak miał dużo śmieci w fermentorze, ciężko będzie Ci to oddzielić a lepiej zeby osadu przy fermentacji było jak najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Hmmm, polowe zadac po wylaczeniu palnika. Poczekac az temperatura spadnie ponizej 80 °C i wrzucic reszte. Ile powinienem zaczekac po tej czynnosci zanim zleje do fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 to zależy czy mieszasz przy chłodzeniu. Jeśli nie jak się schłodzi chmiel opadnie na dno. Jeśli mieszasz do końca to 10-15 minut i większość chmielu opadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Przez to, ze nie dysponuje chlodnica chcialbym to zlac jak najpredzej do fermentatora i wstawic do wanny z zimna woda. Jesli planuje zrobic cos takiego to ile powinienem zaczekac po wsypaniu reszty chmielu ponizej 80 °C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 a nie lepiej chłodzić w garnku, który lepiej przewodzi ciepło przez co będzie szybciej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Warze w przerobionym kegu a jakbym go probowal wstawic do wanny to moja pani by mnie z domu wygonila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 w takim razie zaproponuję coś takiego: połowa od razu, czekasz aż spadnie do 80°C przelewasz do fermentora a drugą połowę dodajesz na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Po co tyle kombinować, wrzuć ten chmiel jak tylko przelejesz do fermentora gorący ekstrakt i git. To że chłodnica chłodzi krócej to możesz dać trochę mniej chmielu, albo będziesz miał troszkę więcej goryczki. Ogólnie rzecz biorąc, chmielenie trzeba sobie wypracować metodą kolejnych prób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Ok dzieki za porady, zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Bez zadnego chlodzenia, chmiel wrzucony po skonczeniu gotowania daje goryczke taka jak sama jak gotowany 15-20min z chlodzeniem (20L brzeczki). Ciezko powiedziec jak to wyglada przy chlodzeniu w wannie... Patrz tu: http://www.piwo.org/forum/t3862-No-Time-Tulouse--0min-IPA--bez-chlodzenia-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się