Dragonfair Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Warka #7 Stout zlany do 40x 0,5l i 5 x 0,33l od fermentował do 3,5°Blg zakapslowany z 158g cukru Edytowane 6 Marca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka #8 Kolsh zlany na cichą 5.5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Warka #9 Weizen Skład Słód jasny pilzneński 2kg Słód pszeniczny Weyermann 3kg Chmiel aromatyczny Perle 17g Drożdże piwowarskie 3068 Zacieranie 42°C -10' 56°C 30' 63°C -30' 72°C -100' Z zacieraniem poraz pierwszy miałem dziwny problem przed podgrzaniem do 72°C zrobiłem próbe jodowa wyszła negatywna a po 10 min w temp 72°C już przez resztę 90' cały czas mocno pozytywna i nie bardzo wiedziałem co robić i dlaczego po 100' podgrzałem do 76' i do filtracji mam nadzieje że nie zbadziewiłem tego piwa Chmielenie 0'-60' - 17g Perle 20l brzeczki o 12,5°Blg po 30 min chłodzenia do temp 23°C zadałem drożdże 3068 po 12h od zadania ładna bieluteńka piana na 2 palce i mam nadzieje że drożdże nie będą chciały podbijać nowego terytorium poza fermentatorem Edytowane 10 Marca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Warka#10 Weizen Biurowy Skład Słód jasny pilzneński 3kg Słód pszeniczny Weyermann 3kg Chmiel aromatyczny lubelski 18g Drożdże piwowarskie 3068 Zacieranie 42°C -10' 56°C 30' 63°C -30' 72°C -30' Chmielenie 0' - 60' 18g Lubelski 21l-14,5°Blg Dzisiaj piana na 7 palców miły zapaszek A teraz chciałbym wytłumaczyć genezę nazwy warki "Biurowa" ponieważ słody zakupione do jej produkcji zostały za sponsorowane przez współpracowników (za każdy niecenzuralny wyraz typu kur... itp należy uiścić 1 zł ) więc w 4 osoby zebranie funduszy zajęło nam 2 dni :rolleyes: Edytowane 13 Marca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 (edytowane) Warka #9 Weizen po otwarciu fermentatora zalatuje bardzo nieprzyjemny zapach no i czuje że jednak zbadziewiłem zacieranie no i nie wiem czy dalej trzymac czy wylac zdjecia wieczorem Edytowane 15 Marca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Warka #9 Weizen po otwarciu fermentatora zalatuje bardzo nieprzyjemny zapach no i czuje że jednak zbadziewiłem zacieranie no i nie wiem czy dalej trzymac czy wylac zdjecia wieczorem nic nie wylewaj. jeden z moich weizenów śmierdział tak że mnie żona prawie wyrzucała z domu. Tak więc cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 czyli w tym tygodniu przelać na cichą nie przejmując sie zapaszkiem? najgorsze jest to ze zastepnego weizena zrobiłem ze startera z deki warki #9 a #10 ślicznie pachnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 (edytowane) Warka #9Weizen zeszła do 3,5°Blg zabutelkowana z 140g cukru wyjszło 36 x 0,5l w smaku z balansowane goździki i banany chyba niepotrzebnie balem sie o tą warkę Edytowane 20 Marca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) Warka #11 American Amber Ale by Scooby_brew 23l 14°Blg US-05 Edytowane 31 Marca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Warka 12 Weizen Niepowtarzalny Zasyp 2kg pilzneński 2kg pszeniczny jasny 1kg wiedeński 40g perle Zacieranie 20' - 45°C 40' - 53°C 40' - 62°C 50' - 72°C Chmielenie 0'-60' - 30g perle 45'-60 - 10g perle drożdże 3068 26l - 13°Blg fermentacja w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Dzisiaj mój browarek zwiększył moce przerobowe zamieniłem gar 30l na kega 50l mam nadzieje że teraj piwo będzie dłużej przebywało w piwnicy i uda się coś ukryć przed moimi znajomymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Warka skomponowana dzieki pomocy kolegi Scooby_brew Warka #13 Dead Guy Ale Warka na 23 L 13,5°Blg Wydajnosc ? % Slody: 4.08 kg pilsner 1.36 kg monachijski 0.22 kg karamelowy ciemny Chmiele: 30 g Perle 60 ' 30 g Lubelski 10' Zacieranie 60' - 67°C Drozdze: Fermentis US-05 http://www.piwo.org/forum/p26751-01-10-2009-10-34-14.html#p26751 Edytowane 15 Maja 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Warka #14 Leniwy Weizen Zasyp 3kg -Pilzneński 4kg- pszeniczny jasny Zacieranie 67°C -50 ' 72°C -20' Chmielenie 20g Perle - 0' 20g Perle -10' Drożdże 3068 48l-12°Blg Edytowane 24 Maja 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Warka #15 Blue Moon Wit Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Nigdy więcej nie zamierzam warzyć piwa z 50% dodatków niesłodowanych filtracja zajęła 10h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Nigdy więcej nie zamierzam warzyć piwa z 50% dodatków niesłodowanych filtracja zajęła 10h Niesłodowaną pszenicę filtruje się bez większych trudności, płatki to zło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) niby w przepisie były płatki ale ze wgledu na koszty i posiadanie zesrutowanej pszenicy użyłem pszenicy to piwo MUSI być wybitnie smaczne bo jak nie to w życiu już takiego nie zrobię Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Warka #16 Malinowa Masakra 20l z warki #14 4x Sok malinowy Herbapol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się