Skocz do zawartości

Domowy Browar Smoczy Ząb


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #9 Weizen

 

Skład

 

Słód jasny pilzneński 2kg

 

Słód pszeniczny Weyermann 3kg

 

Chmiel aromatyczny Perle 17g

 

Drożdże piwowarskie 3068

 

Zacieranie

42°C -10'

 

56°C 30'

63°C -30'

72°C -100'

 

Z zacieraniem poraz pierwszy miałem dziwny problem przed podgrzaniem do 72°C zrobiłem próbe jodowa wyszła negatywna a po 10 min w temp 72°C już przez resztę 90' cały czas mocno pozytywna i nie bardzo wiedziałem co robić i dlaczego po 100' podgrzałem do 76' i do filtracji mam nadzieje że nie zbadziewiłem tego piwa

 

Chmielenie

0'-60' - 17g Perle

 

 

20l brzeczki o 12,5°Blg

 

po 30 min chłodzenia do temp 23°C zadałem drożdże 3068

 

po 12h od zadania ładna bieluteńka piana na 2 palce :smilies: i mam nadzieje że drożdże nie będą chciały podbijać nowego terytorium poza fermentatorem

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka#10 Weizen Biurowy

 

 

Skład

 

Słód jasny pilzneński 3kg

 

Słód pszeniczny Weyermann 3kg

 

Chmiel aromatyczny lubelski 18g

 

Drożdże piwowarskie 3068

 

Zacieranie

 

42°C -10'

56°C 30'

63°C -30'

72°C -30'

 

Chmielenie

 

0' - 60' 18g Lubelski

 

21l-14,5°Blg

 

Dzisiaj piana na 7 palców miły zapaszek :)

 

A teraz chciałbym wytłumaczyć genezę nazwy warki

"Biurowa" ponieważ słody zakupione do jej produkcji zostały za sponsorowane przez współpracowników (za każdy niecenzuralny wyraz typu kur... itp należy uiścić 1 zł ) więc w 4 osoby zebranie funduszy zajęło nam 2 dni :rolleyes:

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Weizen po otwarciu fermentatora zalatuje bardzo nieprzyjemny zapach no i czuje że jednak zbadziewiłem zacieranie no i nie wiem czy dalej trzymac czy wylac zdjecia wieczorem :/

nic nie wylewaj.

jeden z moich weizenów śmierdział tak że mnie żona prawie wyrzucała z domu. Tak więc cierpliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka 12 Weizen Niepowtarzalny

 

Zasyp

2kg pilzneński

2kg pszeniczny jasny

1kg wiedeński

40g perle

 

Zacieranie

 

20' - 45°C

40' - 53°C

40' - 62°C

50' - 72°C

 

 

Chmielenie

0'-60' - 30g perle

45'-60 - 10g perle

 

drożdże 3068

 

26l - 13°Blg

 

fermentacja w 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka skomponowana dzieki pomocy kolegi Scooby_brew

Warka #13

Dead Guy Ale

Warka na 23 L

13,5°Blg

Wydajnosc ? %

 

 

Slody:

4.08 kg pilsner

1.36 kg monachijski

0.22 kg karamelowy ciemny

 

Chmiele:

30 g Perle 60 '

30 g Lubelski 10'

 

Zacieranie

60' - 67°C

 

Drozdze:

Fermentis US-05

 

http://www.piwo.org/forum/p26751-01-10-2009-10-34-14.html#p26751

Edytowane przez Dragonfair
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.