Dragonfair Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 (edited) Witam Jak już gdzieś pisałem moja przygoda z "PIWEM" zaczęła się po trosze z szybszej możliwości degustowania "trunku" niż w winach czy miodach domowych a po trochu z ciekawości "ciekawe czy taki laik jak ja potrafi zrobić coś co choć trochę będzie przypominać piwo sklepowe " no wiec stało się przejeżdżając ul Kobierzyńską w KrK zobaczyłem banerek i musiałem tam wstąpić u progu powitał mnie "PAN" (słowa uznania dla elroya) Który jeszcze bardziej mnie "zaczarował" no i wyszedłem z pierwszym brew-kitem IPA dużo czasu nie minęło i wróciłem (na drugi dzień ) no i pojawiam się tam chyba trochę za często od pierwszej wizyty od tamtej pory czyli okolu 3 tygodni temu wciągnęło mnie to nowe hobby co prawda do zacierania jeszcze długa droga (brak możliwości ) lokalowych (teściowie kręcą nosem już i tak na pokaźną kolekcje pełnych balonów z dojrzewającym winem i miodem +- 450l :rolleyes:) ale w tym roku będę się wprowadzał do własnego domku wiec wtedy "hulaj dusza piekła niema" :cool2: 1# warka Ipa z brew-kita Refermentacja 100g cukru 42 butelki leżakują 2# Warka Mexican Cerveza Brew -kit Refermentacja 150g glukozy Dzisiaj rozlane do butelek 42 Butelki leżakują Edited October 4, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
tieroo Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 Życzę powodzenia sąsiedzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 24, 2011 Author Share Posted January 24, 2011 (edited) 3# Warka Apricot Harvest Wit 9 °Blg 1.(2.4) kg Wes pszeniczny ekstrakt 2.(57) g Lubelski 3. łyżeczka kolendry 4.(14) g Curacao 5.(695)g moreli pasteryzowanych 6. Drożdże Blanche Brewferm Step by Step: Add 2.5 gallons (9.5 L) of cool water to your kettle and add the wheat malt extract. Bring to a boil and add 2 oz. (57 g) of Saaz hops. Boil for 45 minutes and add crushed coriander and bitter orange peel. Boil for 15 minutes. Cool wort and siphon to fermenter. Top up to five gallons (19 L), aerate and pitch yeast. Wait seven days then transfer to secondary and the can of Oregon apricot fruit puree. Wait five to seven days and bottle. Edited January 25, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 Życzę powodzenia sąsiedzie. Właśnie słyszałem, że się koledzy zgadali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 24, 2011 Author Share Posted January 24, 2011 Życzę powodzenia sąsiedzie. Właśnie słyszałem' date=' że się koledzy zgadali [/quote'] Ano ano można by powiedzieć ze mieszkamy po dwoch stronaci jednej ulicy E40 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 25, 2011 Author Share Posted January 25, 2011 (edited) warka #3 Piana na 7 palców fermentacja burzliwa trwa... burzliwie Edited January 30, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted January 30, 2011 Author Share Posted January 30, 2011 (edited) Warka #3 dzisiaj zlana na 5 dni cichej z morelami 3,5 °Blg kolor: karmelowy smak: no na kolana nie rzuca Po trzech godzinach cichej znowu mam Burzliwą II Edited February 5, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 5, 2011 Author Share Posted February 5, 2011 (edited) Warka#3 zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 160 g cukru wyszło 34 butelki0,5l i jedna 1,5l z zamknięciem patentowym w smaku "ciekawa" całkowity brak bananów i goździków a le moze tak ma być za to delikatna nutka moreli Edited February 5, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 9, 2011 Author Share Posted February 9, 2011 (edited) Dzisiaj stało sie zrobiłem Warke #4 pierwszy raz zacierana Zestaw z HB Warka #4 Brown Ale zacierana Słód pilzneński Weyermann 4kg Słód karmelowy Weyermann Carared? W 0,3kg Słód karmelowy Weyermann Caraaroma? 0,1kg Chmiel aromatyczny Perle 30g Drożdże piwowarskie Safale S-04 Zacieranie 1. 65'C - 40 minut. 2. 72'C - 30 minut Chmielenie 60' 0' - 15g Chmielu 50' - 15g Chmiel Wszystko przebiegło idealnie tylko niestety chłodnicy jeszcze nie mam wiec będzie czekało do rana jak się z chłodzi poza tym bajka jutro robię pszeniczne Wszem i wobec przyznaje sie jestem "UZALEŻNIONY" od warzenia Piwa EDIT: 10.02.11 Dzisiaj zadałem drożdżaki do brzeczki 20°C 12°Blg 24l piwka EDIT: 11.02.10 Po 24h od zadania drożdży fermentacja burzliwa trwa burzliwie piękna piana Edited February 16, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 10, 2011 Author Share Posted February 10, 2011 (edited) Warka #5 Hefe-Weizen Słód jasny pilzneński 2,5kg Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg Chmiel aromatyczny Lubelski 15g Drożdże Blanche Brewferm Zacieranie - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 mi Chmielenie 0' - 60' Lubelski 15g Brzeczka będzie stygła do rana Podczas chmielenia w 50 min zaobserwowałem "białe gluty" pływające w brzeczce czyżby to był osławiony przełom białkowy? 23Lpiwka 13,5°Blg Drożdżaki zadane EDIT 12.02.11 Fermentacja idzie pełna parą Edited February 16, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 Warka #4 i warka#5 6°Blg z fermentatora w ktorym jest warka #4 roznosi sie zapach słodkiej czekolady a z nr 5 tak jakby goździki /kolendra z 5 pobrałem trochę deki żeby z tego następnego Wita zastartować mam nadzieje za tak można. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 16, 2011 Author Share Posted February 16, 2011 Warka #4 BrownAle przelana nacichą 2°Blg w smaku wytrawna zapach jak by czekoladowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Podczas chmieleni a w 50 min zaobserwowałem "białe gluty" pływające w brzeczce czyżby to był osławiony przełom białkowy? Dokładnie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 (edited) Warka #5 odfermentowala do 0,5°Blg zabutelkowana z dodatkiem 147g cukru 27 but 0.5l i 13 but 0.3l (po małej Łomży) Edited February 18, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Warka #5 odfermentowala do 0,5°Blg Jesteś pewien ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 (edited) Tak jestem pewny balingometr sprawdziłem w czystej wodzie 20°C dyndało 0°Blg Edited February 27, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 (edited) Warka #6 dunkel wizen katastrofa Skład Słód jasny pilzneński 1kg Słód pszeniczny Weyermann 2,0kg Słód monachijski Weyermann typ I 1kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 50g Płatki pszeniczne 400g Chmiel aromatyczny Lubelski 30g (w dwóch porcjach po 15g) Zacieranie temp 30-40°C -80' (szukanie termometru) 40-54°C -10' 60-66°C -30' 71'°C - 30' Wysłodziłem +- 30l o 2.45 zakończyłem zabawe Chmielenie Chmiel aromatyczny Lubelski 30g 0' - 60' - 15g 60 - 70' -15g Po chmielenu zostało 24l brzeczki po ostygnieciu zadałem Drożdże Blanche Brewferm pewnie zdziwieni na widok temp zacierania hmm po 10 min od wsypania słodów termometr szlag trafil i zostal mi tylko termometr do mięsa :rolleyes: mając 2 możliwości albo zacieram z termometrem jaki mam albo wylewam wszystko do kibla postanowiłem zawalczyć ciekawe jaki to będzie miało wpływ na smak piwa Edited February 19, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 19, 2011 Author Share Posted February 19, 2011 (edited) Warka #6 fermentacja burzliwa trwa burzliwie Po wczorajszym problemie z temperatura mój browar wzbogacił się o cyfrowy miernik temp podłączony do PC projekt z WIKI Edited February 19, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 20, 2011 Author Share Posted February 20, 2011 (edited) Warka #7 Stout Skład Słód jasny pilzneński4kg Słód Weyermann Caraaroma® 0.1kg Słód Weyermann Carafa® I 0.3kg Płatki jęczmienne 0.4kg Zacieranie 65°C - 30' 72°C -30' Po negatywnej próbie jodowej dodanie Słód Weyermann Carafa® I 0.3kg podniesienie temp do75°C Wysładzanie 27l Chmielenie 0' - 50' -15g 50' - 60' - 15g Po raz pierwszy użyłem chłodnicy w 30' obniżyłem temp do 27°C i wystarczyło 30l zimnej wody 24l Zadane starterem z gęstwy S-04 Edited February 21, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 (edited) Warka #7 piękna piana na powierzchni i mnóstwo bąbelków Edited February 24, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 Warka #4 Zabutelkowana z 110g glukozy zapełniłem 31 x 0,5l i 11 x 0.33l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 (edited) Warka #8 Kolsh Zasyp Słód jasny pilzneński 4kg Słód pszeniczny Weyermann 0.5kg Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 40g Drożdże piwowarskie Safbrew S-33 Zacieranie 65°C - 30' 72°C - 20' Chmielenie 0' - 60' - Hallertauer Tradition Wyszło 19l - 14°Blg i nie wiem czy rozcieńczyć do 12.5°Blg (bo tak miało wyjść ) czy zostawić Edited February 25, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 26, 2011 Author Share Posted February 26, 2011 (edited) Warka #8 Śnieżnobiała piana na 10 cm pierwszy raz takie cuś widzę drożdzaki fermentuja w temp 14°C -15°C i zapach delikatnie chlebowy? Edited February 27, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 (edited) Warka #6 dunkel wizen katastrofa Dzisiaj zabutelkowana z 175g Cukru zeszła do 3°Blg zapełniłem 38 x 0,5l i 13 x 0,33l Edited February 27, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonfair Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 (edited) Warka#7 Stout od fermentowała do 4°Blg i polazła na cicha w smaku czuć słodowość oraz kawę Edited February 27, 2011 by Dragonfair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now