dziadek Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Filtracja jest dlatego taka szybka,że słód w czasie zacierania jest ułożony i w czasie podnoszenia filtratora brzeczka pod wpływem grawitacji spływa a brzeczka pod filtrem sciąga.Tak że wysładzanie i filtracja jest szybka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) a jak myjesz taki fermentor sporządzony z kega? Bo w browarach przemysłowych robią to chyba ciśnieniowo? edit: aha, już się przyjrzałem dokładniej. Keg ma u góry wycięty otwór do wsadzenia ręki tworząc zamknięcie przypominające corneliusy. Czy mógłbyś napisać, jak przerobiłeś tego kega? Czy wieczko jest z innego fermentora? Bo chyba kołnierz musi mieć trochę większą średnicę od wyciętego otworu Edytowane 20 Lutego 2010 przez ceemte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Wieczko jest z tego samego KEGa tylko przyspawany kołnierz i od spodu przylepiona uszczelka.Mycie to;ręka,gabka i OXI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 ja wzorowałem się na dziadkowym http://picasaweb.google.com/panjozek/Browar?feat=directlink#5335680743963177538 pokrywka z nierdzewki za 16, uszczelka silikonowa średnica 20cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Mój sposób jest o tyle lepszy,że mozna włożyć korek z rurką fermentacyjną.Zamknięcie to dwa nierdzewne pręty na przestrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 pomysłowe może kiedyś się dorobię 50l fermentorów, a raczej miejsca na nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się