dziadek Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 Mój "browar" to Kegi 50 l.Jeden to kocioł zacierno-warzelny.Keg obcięty jak najwyżej i dospawany pas blachy o szer 20 cm.W takim kotle śmiało mieści się 50l wody.Kocioł ma wspawany kruciec 1"i zawór.Wkład filtracyjne zrobiony jest z odciętej pokrywy Kega,dospawana blacha do wysokości kotła.W pokrywie są nacięte szczeliny 1mm szer i ok.2-3cm długości,dosyć gęsto.Po zagotowaniu i schłodzeniu pompą przelewam do fermentatorów też z Kega.Gotuje na taborecie gazowym z BA.Nic się nie przypala,grubość blachu jest wystarczająca.Może zrobię kilka foto. elroy: temat, jako że ciekawy, wydzielony do osobnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 Mój "browar" to Kegi 50 l.Jeden to kocioł zacierno-warzelny.Keg obcięty jak najwyżej i dospawany pas blachy o szer 20 cm. A w jakim celu dospawałeś pasek ? Nie lepiej było zostawić oryginalne uchwyty w kegu a wyciąć tylko środek ? Pstryknij kilka fotek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 11, 2008 Author Share Posted July 11, 2008 W czasie gotowania 50l brzeczki musisz mieć zapas na pianę i aby nie kipiało i wylywało się dlatego jest podwyższone.Foto zrobione,wyśle po południu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 .W pokrywie są nacięte szczeliny 1mm szer i ok.2-3cm długości,dosyć gęsto czym nacinałeś te szczeliny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 11, 2008 Author Share Posted July 11, 2008 Szczeliny nacinałem cienką tarczą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 Szczeliny nacinałem cienką tarczą. Rozumiem, że filtr zatapiasz po prostu w zacierze po fakcie i już, prawda ? Stopień dopasowania musi być bardzo wysoki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 11, 2008 Author Share Posted July 11, 2008 (edited) Mój "browar".Są zdjęcia tylko za duże i nie mogę ich wysłać Co do filtra to jest tak:Filtr wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wsypuje słód do tego wkładu filtracyjnego i tam następuje zacieranie,co jakiś czas upuszczam trochę brzeczki i wlewam na zacier/zamiast pompy/.Po zakończeniu zacieru podnoszę filtr do góry i następuje filtracja i wysładzanie.Po filtracji dolewam gorącej wody do 50l i gotuje.Oszczędność w czasie i energii. Edited July 11, 2008 by dziadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 11, 2008 Author Share Posted July 11, 2008 Widok ogólny "browaru" Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 No Dziadek to ty masz prawdziwy browar super. Tak przypadkiem zauważyłem i mam pytanie. Czy jest tam również wędzarnia? JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 czy taki filtr ze słodem nie jest za ciężki przy wyciąganiu ? co to za pompka napędzana wiertarką ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 czy taki filtr ze słodem nie jest za ciężki przy wyciąganiu ?co to za pompka napędzana wiertarką ? Na pewno ciężki Zastanawiam się, czy nie prościej jest tak: (Zdjęcia poprzez google http://www.wcc.net/~jkmccoy/brewing/brew.htm ) Pytanie - taki wkład na którym etapie zacierania się wkłada. Od początku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 12, 2008 Author Share Posted July 12, 2008 Tak.W rogu stoi wędzarka już odkilku lat.Wkład filtracyjny może ważyć ok15 kg,przy wyciąganiu już filtruje i robi się coraz lżejszy.Kładę go na pokrywie jak na zdjęciu pierwszym tylko odwróconym i brzeczka ścieka do kotła.Pompa jest kupiona w" Winiarzu" służy do przelewania win,piw i innych art.spożywczych.Bardzo sprawna.Wkład filtracyjny wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wody zacierania , a następnie wsypuje do niego słody i w nim następuje zacieranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 12, 2008 Share Posted July 12, 2008 ta pompa to fajna sprawa - zwłaszcza cena. To się w jakiś prosty sposób czyści ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 12, 2008 Author Share Posted July 12, 2008 Po zakończeniu pompowania przepuszczam wodę z środkiem odkażajacym.Jeszcze jej nie rozkręcałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 12, 2008 Author Share Posted July 12, 2008 Kilka porad odnośnie konstrukcji z KEG.Beczki kupowałem w hurtowni z piwami po 100zł,należy znaleść dobrego spawacza KO z dobrym sprzętem spawalniczym aby spawy były dobrze pospawane/gazowo a nie elektrycznie/ a nie "posmarkane".Wszelkiego rodzaje kształteki KO można kupic w hurtowni wyrobów z KO.Pompa z"Winiarza",węże fi 19mm w Tech Silesia.com Rybnik sprzedają żądaną ilość,końcówki do węży z nakrętką SN-26 w FCPK Bytów.Końcówki do węża muszą mieć wymiar gwint 3/4" a średnica wew.węża 19-20mm,takie jest wyjście na pompie i takie rozmiary musza mieć krany spustowe aby nie komplikować sobie życia.Zycze udanych konstrukcji.Każda innowacjia jest mile widziana na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 Co do spawania nierdzewki gazowo to mam wątpliwości. Chyba chodzi Ci o spawanie elektryczne w osłonie CO2 lub argonu. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 13, 2008 Author Share Posted July 13, 2008 Tak,chodziło mi o taki rodzaj spawania,a nie elektrodami z nierdzewki i zwykłą spawarką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 A jak myślisz, czy Twoją pompą zacier dałoby się przepompować ? Będzie na tyle wydajna ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted July 14, 2008 Author Share Posted July 14, 2008 Pompa przystosowana jest do płynów.Sądze że płyn z zacieru może wy ściągnęła,ale słód by został a na końcu zatkałyby się.Do przepompowania zacieru musiałby być pompa ślimakowa.A po drugie zacier jest gorący a ta pompa jest przystosowana do zimnych płynów-Tak sądzę,ale próbować nie będę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Dziadek podesłał nowe zdjęcia które w jego imieniu zamieszczam. Przystosowanie kega jako zbiornika fermentacyjnego z zamknięciem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Terry Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 (edited) Mój "browar".Są zdjęcia tylko za duże i nie mogę ich wysłać Co do filtra to jest tak:Filtr wkładam do kotła po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wsypuje słód do tego wkładu filtracyjnego i tam następuje zacieranie,co jakiś czas upuszczam trochę brzeczki i wlewam na zacier/zamiast pompy/.Po zakończeniu zacieru podnoszę filtr do góry i następuje filtracja i wysładzanie.Po filtracji dolewam gorącej wody do 50l i gotuje.Oszczędność w czasie i energii. A jak odfiltrowujesz chmiel i osady? Za pomocą tego samego wkładu filtracyjnego (wcześniej umytego) ponownie włożonego, tym razem do wrzącej brzeczki przed wsypaniem chmielu? Bo przecież nie przetaczasz pompką chmielin? Fajnie masz to zrobione. Edited February 20, 2010 by Terry Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted February 20, 2010 Author Share Posted February 20, 2010 (edited) Zawór spustowy jest powyżej dna / jest wklęsłe/,osady pozostają na dnie a czystą brzeczke po zchłodzeniu przepompowuje do fermentatora. Edited February 20, 2010 by dziadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Terry Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 (edited) Czy mierzyłeś to jakoś (wysokość montażu zaworu), żeby nie mieć zbyt dużych strat brzeczki a jednocześnie pewność, że nie zaciągniesz chmielu i osadów? Podpytuję bo, zakładając, że nie byłoby to bez wielkiej szkody dla ilości uzyskiwanej brzeczki, takie spuszczanie całości przez zawór byłoby wygodnym, szybkim i bezpiecznym (zakażenia) sposobem. Stokroć lepszym niż obecne (przelewanie rondelkiem 1L ) i na pewno szybszym niż filtrator z ponacinanych rurek miedzianych puszczony nad garem. Edited February 20, 2010 by Terry Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted February 20, 2010 Author Share Posted February 20, 2010 Króciec wspawany jest tuż nad dolnym spawem KEGa.W czsie przepompowywania do fermentatora muszę nawet trochę przechylić kocioł aby brzeczka wyleciała a został osad.Taki układ jest o tyle dobry ,że oszczędza czas i energię.Jak będziesz nacinał szczeliny filtra to natnij mniejszą ilość aby potem dociąć jak filtrat słabo leci.W moim przypadku filtracja i wysładzanie 40L brzeczki wynosi 15-20 min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 15-20 minut ?? Kurde jestem pod wrażeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now