scooby_brew Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 (edytowane) Wydajnosc w moich piwach pszennych jest zaledwie 60%. Inni brewmasterzy mi mowili, ze to normalne, ale wydaje mi sie, ze mozna jakos temu zaradzic? W moim "domowym" piwie pszennym uzywam 50% slodu pszennego, 50% reszty. Aby otrzymac prawidlowa OG zwiekszylem ilosc calosci slodu w recepturze do 12 lbs (5.5 kg) i teraz OG jest w gornych granicach dla tego stylu piwa. Chcialbym jednak rowniez zwiekszyc swoja wydajnosc. BTW, moja wydajnosc ze slodami nie-pszennymi jest stosunkowo wysoka, ok. 75-80%+. Wszelkie porady i opinie sa mile widziane. Edytowane 13 Lipca 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Słody pszeniczne należy śrutować dużo drobniej, mają twardsze ziarna i nie maja łuski, więc można je mielić prawie na mąkę. Możesz też zrobić dekokcję, na pewno zwiększy to wydajność, a piwom pszenicznym dobrze zrobi. Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Dzieki za odpowiedz, Coder. Na Midwest Supplies Forum tez mysla, ze to pewnie slabe srutowanie; http://www.brew-wineforum.com/shwmessage.aspx?ForumID=2&MessageID=82638&TopicPage Probowalem juz infuzje 3-stopniowa (40-60-70'C) i dekokcje. Nie pomogly z wydajnoscia, mam nadzieje ze bedzie widoczna poprawa w smaku, bo to kupa pracy. Wymienilem tez moj filter do odsladzania. Moj poprzedni mial otwory wywiercone wiertlem, w nowym zrobilem naciecia pilka do metali. Nie pomoglo. Wiec chyba jest to srutowanie. Jak bede mial pewnosc na 100%, to dam znac. Edytowane 20 Listopada 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) Chcialem tylko dac wam znac, ze odnalazlem powod niskiej wydajnosci, i okazalo sie faktycznie, ze to bylo slabe srutowanie. Wystarczylo tylko osobno srutowac slod pszenny i po klopocie. Wydajnosc teraz: 68-72%. (poprzednio w niektorych wypadkach wydajnosc spadla nawet do 45%!) Dzieki za pomoc Coder! Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się