Skocz do zawartości

Browar Własny


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 29

 

Piwo Grodziskie

 

Warzone 15 grudnia 2012

 

Piwo na bazie zestawu z CP z małą modyfikacją:

 

Słód pszeniczny 1,30 kg

Słód wędzony 0,70 kg

Słód pilzneński 0,50 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

 

Drożdże piwowarskie Safbrew S-33

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO + kranówa 50/50

 

Zacieranie:

 

Gotowanie 60'

 

Chmiel:

 

Wyszło 20L - 9 Blg.

 

Rozlane 05.01.2013. Blg końcowe 3 Blg

 

Refermentacja 180g cukru bezpośrednio do fermentora.

 

Wyszło 40 butelek 0,5 l

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 30

 

Pils 12,5 °Blg

Warzone 27.12.2012

 

Skład:

Słód pilzneński 4,0kg

Słód karmelowy Carapils ® 0,3kg

Chmiel goryczkowy Magnum 20g

Chmiel aromatyczny Lubelski 20g

Drożdże: W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO 50/50 .

 

Zacieranie:

45' 65°C

20' 71°C

Podgrzane do 75 °C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Magnum

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

 

Wyszło ok 21L.

 

Cicha na balkonie w przedziale temp. od -1°C do 1°C

 

Zabutelkowane 23.01.2013 Czerwone kapsle

Wyszło 42 butelki 0,5L. Końcowe °Blg zeszło na 2-3 °Blg

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 31

 

Piwo Sławkowe

Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG

 

Warzone 12.01.2013

 

Skład:

Słód pilzneński 2,70 kg

Słód wiedeński 0,65 kg

Słód monachijski 0,65 kg

Chmiel Saaz, granulat 35 g

Drożdże: Gęstwa W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO 50/50 .

 

Zacieranie:

30 min - 53°C

15 min - 63°C

30 min - 72°C

Podgrzane do 75 °C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel Saaz, granulat 35 g

 

Wyszło ok 22L.

 

Fermentacja:

W piwnicy w temp 9°C

 

Piwo poszło do butelek od razu po burzliwej.

Wyszło 44 butelki 0,5 L. Odfermentowało do 2 Blg.

Refermentacja 180 g glukozy do piwa. Piwo wcześniej zostało przelane do pustego fermentora.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 32

 

Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG

 

Warzone 19.01.2013

 

Skład:

Słód pilzneński 2,70 kg

Słód wiedeński 0,65 kg

Słód monachijski 0,65 kg

Chmiel Saaz, granulat 35 g

Drożdże: W34/70

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO 50/50 .

 

Zacieranie:

30 min - 53°C

15 min - 63°C

30 min - 68°C

Podgrzane do 75 °C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel Saaz, granulat 35 g

 

Wyszło ok 22L.

 

Chłodzone na balkonie, drożdże dodane na drugi dzień.

 

Fermentacja:

W piwnicy w temp 9°C

 

Przelane na cichą 02.02.2013. Cicha na balkonie.

Rozlane 13-02-2013.

Blg końcowe - 2 Blg.

Wyszło 42 butelki.

Refermentacja 4g glukozy na butelkę.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 33

 

Leniwiec - American Lager - 12º BLG

 

Warzone 26.01.2013

 

słód pilzneński 3 kg

słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg

ryż biały 0, 5 kg

Chmiel Marynka, szyszki, 20 g

Chmiel Lubelski, szyszki, 20 g

Drożdże Brewferm Lager

 

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

45' kleikowanie ryżu w 5 L wody

10' 55°C

60' 68°C

15' 70-72°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 21-22 l - 12 °Blg.

Chmielone na drugi dzień, po czym chłodzone na balkonie przez całą noc.

Piwo robione na leniwca i będzie miało taką nazwę :)

Drożdże dodane w poniedziałek rano.

Ostatni raz kupiłem te drożdże, bardzo wolny start, dopiero coś zaczeło się dziać w czwartek. Niezły wynik.

Ale i tak wspomogłem gęstwą W34/70 z hellesa który poszedł w butelki.

Od razu była reakcja :), mam nadzieję, że robaczki nie wyskoczą z fermentora.

 

14.02.2013 przelane na cichą i na balkon

 

20.02.2013 Leniwiec poszedł w butelki. Wyszło 39 butelek 0,5L.

Refermentacja 4g glukozy bezpośrednio do butelek + po kilka pałeczek drożdży S-23.

Takiej mieszaniny użytych drożdzy to jeszcze nie miałem :).

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 34

 

American Lager - 12º BLG

 

Warzone 02.02.2013

 

słód pilzneński 3 kg

ryż biały 0, 5 kg

Chmiel Marynka, szyszki, 20 g

Chmiel Lubelski, szyszki, 20 g

Drożdże: Gęstwa W34/70 z Hellesa

 

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

45' kleikowanie ryżu w 5 L wody

10' 55°C

60' 68°C

5' 75°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 20 l - 12 °Blg

W zestawie brakuje jednego składnika:

słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg

Po prostu zapomniałem, wyleciało mi z głowy że słód ten mam w innym miejscu . Dzisiaj patrzę do szafki a tu słód. Zobaczymy co wyjdzie.

Nauczka, aby kompletować wszystkie składniki w zestaw.

Piwo chłodzone na balkonie, dlatego drożdże dodane w niedziele rano.

 

23.02.2013 przelane na cichą. Cicha na balkonie.

 

28.02.2013 przelane do butelek. Końcowe Blg -2 Blg

Wyszło 44 butelki.

I tu zrobiłem mały eksperyment.

Do 4 butelek jako refermentacji dodałem po 4 g cukru waniliowego.

Do następnych 4 butelek dodałem laski cynamonu (różne wielkości)

Do 2 butelek kolejnych dodałem soku wiśniowego. Z tego chyba wyjdą granaty :).

Do poziomu 10 litrów w refermentorze zlałem piwo normalnie.

Resztę 10 litrów zrobiłem piwo zielone przy użyciu barwnika spożywczego. Pierwsze otwarcie butelki będzie 17.03.2013 (Dzień Św. Patryka).

Refermentacja : 180 g glukozy bezpośrednio do refermentora (nie dotyczy piwa z cukrem waniliowym) + mała szczypta drożdzy S-23 do każdej butelki (prawie, zapomniałem o kilku butelkach).

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 35

 

Marcowe - Oktoberfest 13°Blg

 

Warzone: 16.02.2013 (sprawdzić)

 

Piwo na bazie zestawu z HB (z małą modyfikacją)

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód monachijski 0.5kg

Słód karmelowy Caramunich® 0.2kg

słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 16g (szyszki)

Chmiel goryczkowy Marynka 27g (szyszki)

Drożdże piwowarskie Saflager S-23

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

40' 62°C

20' 72°C

5' 75°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło około 22-23 L - 12 °Blg

W zestawie znajduje się dodatkowo słód Karamel Pils Steinbach 0,3 kg który ostatnio zapomniałem dodać do Americam Lagera.

Stwierdziłem,że jak ostatnio mam lepszą wydajnośc to jak dołoże to się nic nie stanie. Przynajmniej sie nie zmarnuje.

Piwo chłodzone na balkonie, drożdże dodane w niedziele rano.

1/2 szaszetki S-23 + na rozruch gęstwa z W34/70.

W nocy robaczki ładnie już pracowały.

 

09-03-2013 Piwo rozlane w butelki bez cichej.

 

Refermentacja:

180g cukru + 0,5 l wody prosto do fermentora. Piwo wcześniej zlane z burzliwej.

 

Blg zeszło do 2 Blg.

45 Butelek 0,5 litra.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 36

 

Bohemskie Ciemne (Czeskie Tmave) 11°Blg

 

Piwo na bazie zestawu z HB.

 

Warzone: 23.02.2013

 

Skład:

Słód pilzneński Strzegom 3,8kg

Słód czekoladowy jasny Strzegom 400 0,3kg

Słód barwiący Strzegom 0,1kg

Chmiel goryczkowy Premiant 30g

Chmiel aromatyczny Saaz (Żatecki) 25g (w dwóch dawkach po 15g i 10g)

Drożdże piwowarskie Saflager S-23

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

30' 62°C

30' 72°C

5' 75°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

Chmiel goryczkowy Premiant od początku wrzenia

W 50 min Chmiel aromatyczny Saaz 15g

Po wyfiltrowaniu brzeczki 10g Saaz do baniaka.

 

 

Wyszło około 22 litry. Cukier około 11-12 Blg.

Chłodzone na balkonie, drożdze dodane na drugi dzień (niedziele) rano.

W poniedziałek w fernentorze piekna piana, Piwo wylądowało na balkonie.

 

09-03-2013 przelane na krótką cichą.

 

Rozlane 13-03-2013

Refermentacja: 4 g cukru na butelkę

Wyszło 43 butelki. Blg koncowe 3.

Dodatkowo szczypta drożdży S-23

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 37

 

Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG

 

Warzone 16.03.2013

 

Piwo na bazie zestawu z HB

 

Skład:

Słód pilzneński Strzegom 3,5 kg

Słód Monachijski typ I Strzegom 1 kg

Chmiel goryczkowy Northern Brewer 15 g

Drożdże: Gęstwa S-23

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO 50/50 .

 

Zacieranie:

30 min - 62°C

30 min - 72°C

Podgrzane do 75 °C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Northern Brewer 15 g

 

Wyszło ok 22L.

Piwo chłodzone na balkonie.

Gęstwa dodana na drugi dzień 17.03.2013.

 

Rozlew: 07.04.2013

Cicha fermentacja tylko 1 dzień. Piwo zeszło do 2°Blg.

Zabutelkowane 42 butelki 0,5 L .

Refermentacja:

4 g glukozy na butelkę + kilka pałeczek drożdży S-23.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 38

 

Patrykowe

Marcowe - Oktoberfest 13°Blg

 

Warzone: 17.03.2013

 

Piwo na bazie zestawu z HB:

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód monachijski 0.5kg

Słód karmelowy Caramunich® 0.2kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 16g (szyszki)

Chmiel goryczkowy Marynka 27g (szyszki)

Gęstwa Saflager W34/70

 

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

40' 62°C

20' 72°C

5' 75°C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Marynka

10' Chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło 22 litry piwa o 13 Blg. Gęstwa dodana na drygi dzień z rana czyli 18.03.2013. Piwo chłodzone na balkonie.

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 39

 

Jasne lekkie (Czeski Pils - Desitka) 10,5°Blg - zestaw surowców STRZEGOM

 

Warzone: 06.04.2013

 

Piwo na bazie zestawu z HB:

Słód pilzneński Strzegom 3,8kg

Słód monachijski typ I Strzegom 0,2kg

Chmiel goryczkowy Premiant 30g

Chmiel aromatyczny Saaz (Żatecki) 25g (w dwóch dawkach po 15g i 10g)

Mech irlandzki 5g

Drożdże: Gęstwa S-23 z Hellesa

 

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

10' 53°C

30' 62°C

30' 72°C

5' 75°C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

60' Chmiel goryczkowy Premiant 30 g

10' Chmiel aromatyczny Saaz 15 g

10' Mech irlandzki 5g (przygotowany 2 godziny wcześniej)

0' Chmiel aromatyczny Saaz 10 g (do fermentora)

 

Wyszło 21 litry piwa o 11 Blg.

 

Piwo chłodzone chłodnicą . Drożdże dodane po schłodzeniu. Burzliwa na balkonie.

Przelane na cichą 14.04.2013

Rozlew 23.04.2013

Blg zeszło do 2 Blg

Refermentacja przy użyciu cukru 4g na 0,5 L butelkę. Wyszło 40 buteleczek pół litrowych

Edytowane przez NewArK
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 40

 

Imperial IPA 19°Blg - zestaw surowców STRZEGOM

 

Warzone: 30.05.2013

 

Piwo na bazie zestawu z HB:

Słód pale ale Strzegom 5kg

Słód monachijski typ I Strzegom 2kg

Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kg

Jęczmień prażony Strzegom 0,05kg

Chmiel goryczkowy Target 60g

Chmiel aromatyczny Challenger 20g

Chmiel East Kent Goldings 15g

Drożdże piwowarskie Safale US-05

 

Woda 50/50 ro+ kranówka

 

Zacieranie:

 

40' 62°C

10' 72°C

5' 75°C

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

Do uzupełnienia

 

Warka została rozlana:

10L- zostawiłem Imperial IPA 19°Blg

Do reszty 10L dodałem 5 litrów wody i wyszło 15L IPA 12°Blg.

 

Piwo podzielone w ramach eksperymentu.

 

Sumując wyszło 25 litrów piwa.

 

Drożdże dodane na drugi dzień rano. Burzliwa w mieszkaniu w temp. pokojowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dobra zaczynamy kolejny sezon.

W miedzy czasie zrobiony Kolsch, ale zapomniałem go dodać do bloga więc różnica jednej warki nie ma znaczenia.

 

Warka nr 41

 

Piwo Marcowe Oktoberfest 12 BLG

 

Warzone 30.11.2013

 

Skład:

Słód pilzneński 1,3 kg

Słód monachijski 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

 

 

Drożdże:

Drożdże dolnej fermentacji Saflager S-23

 

 

Woda kranówa przepuszczona przez RO.

 

Zacieranie:

40' 65°C

20' 72°C

Podgrzanie do 75 °C

 

 

Gotowanie 60'

 

Chmielenie:

0' Chmiel goryczkowy Marynka 30g

50' Chmiel aromatyczny Lubelski 15 g

 

Wyszło około 21L - 12 °Blg.

Chłodzone na balkonie. Drożdże dodane na drugi dzień.

 

Fermentacja:

 

 

Rozlew:

 

 

Refermentacja:

 

i

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.