Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #100 . Drożdżyki zaczęły źreć jak szalone :D na piwie piękna śnieżnobiała czapa. Zasługa pewnie dobrej ilości gęstwy i dobremu napowietrzeniu, ponieważ tym razem, ze względu na test fermentorów 60l, nie można było brzeczki przelać bezpośrednio do nich, tylko via wiadro z BA, ze sporej wysokości do fermentorów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #101

Munich Helles

 

Skład

pilzneński 15kg

carapils 2kg

 

Zacieranie

52-53/10min

62-63/30min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka/szyszka/-100g/60min

lubelski/granulat/-100g/15min

 

Drożdże

WLP830 German Lager

12BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #102

Pilsner

 

Skład

pilzneński 19,2kg

carapils 1,5kg

 

Zacieranie

52-53/10min

62-63/30min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min

Hellertau Trad.+Spalter Select-50g/20min

lubelski-200g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2001 Urquell Lager

12,5°Blg

Przy okazji warka #100 przelana na cichą 3°Blg , a warka #101 trwa na burzliwej 3,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w planie:

Warka #103

Koelsch

 

Skład

pilzneński 15,6kg

castlecristal 150ebc 0,4kg

pszeniczny 1,7kg

monachijski 0,5kg

 

Zacieranie

zasyp do 44°C

65-66/30min

70-72/15min

77-78->filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/60min

Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2565 Koelsch

Przy okazji warka #100 zostanie zakegowana i zabutelkowana, a warka #101 przelana na cichą.

Start za 2h

I stało się.Koelsch już w fermentorach, na starcie ma 11,5°Blg

Warka #100 już leżakuje, zeszła do 3°Blg, warka #101 na cichej 3°Blg, warka #102 nadal na burzliwej

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masakra :D Koelsch dostał turbokopa, dziś rano wyszedł na spacer :) Temp. w fermentowni 16,5, w fermentorach spadła do 17,2. Wydaje mi się, że drożdże dopiero teraz odpowiednio się namnożyły i piana powiększyła radykalnie swoją objętość. Mycie fermentorów będzie tragiczne, nie obędzie się chyba bez karchera. W lagerowni temp. stała 12°C , tam nuda, nic nie wyłazi i siedzi cicho w fermentorach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #104

Schwarzbier

 

Skład

pilzneński 12kg

monachijski 3kg

karmelowy jasny 2kg

karmelowy ciemny 2kg

carafa III 0,85kg

 

Zacieranie

zasyp do 56°C

52-54°C/10min

62-63/20min

72/30min

77-78->filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hellertau Trad. - 110g/60min

Hellertau Trad. - 60g/20min

Hellertau Trad. - 60g/5min

 

Drożdże

Wyeast Urquell Lager

wyszło 90L, 12°Blg

 

Żeby nie marnować czasu podczas warzenia warka #101 poszła w 2 corneliusy i 67 flaszek 0,5l, a warka #102 i #103 zostały przelane na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #105 25.03.2011r.

Pilsner Wiosenny

 

Skład

pilzneński 18kg

monachijski 2kg

 

Zacieranie

52-53/10min

62-63/30min

72-73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hellertau Trad.+Spalter Select-120g/60min

Hellertau Trad.+Spalter Select-60g/20min

lubelski-200g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2001 Urquell Lager

13°Blg

To ostatni pilsik w tym sezonie, bo podobno ciepełko nadchodzi i czas na górniaki :)

 

Warka #102 poszła w 4 corneliusy i 17 but. 0,5l, a warka #103 w 4 corneliusy i 26 but. 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś dzień bez warzenia, ale co by wystraszyć pająki w piwnicy, wybrałem się na dół w celu przelania Schwarzbiera na cichą, Blg spadło do 3,5, trochę słabo, ale po cichej może zatrzyma się na 3°Blg. Pilsa nie niepokoiłem, niech grzecznie fermentuje nadal na burzliwej. Temperatura na dole 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po sezonie zakup lampy będzie u mnie priorytetem, choć jak do tej pory nie zauważyłem zgubnego wpływu owocówek na fermentujące u mnie piwo, chyba za słabo się starają, żeby dostać się do wnętrza fermentorów :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #106 8.04.2011 r.

Koelsch

 

Skład

pilzneński 15kg

castlecristal 150ebc 0,4kg

pszeniczny 2kg

monachijski 0,5kg

 

Zacieranie

zasyp do 44°C

65-66/30min

70-72/15min

77-78->filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min

Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/15min

 

Drożdże

Wyeast 2565 Koelsch

Wyszło 91l/12,5°Blg

 

Warka #104 przelana w 4 kegi i 22but/0,5l, słabo odfermentowało, bo tylko do 3,5°Blg. Piwko pomimo braku gazu jest smaczne, jak tylko nagazuje, będzie jeszcze lepsze mam nadzieję. Natomiast warka #105 Pilsner powędrował na cichą, pomiar wykazał, że zjechał do 3°Blg.

W tym sezonie coś szybko zostały zalane prawie wszystkie kegi ;) zostały jeszcze 4 i w te pójdzie pilsnerek. Trzeba będzie zwiększyć spożycie, co by opróżnić jeszcze kilka beczek do zalania przed zakończeniem sezonu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś masakra :rolleyes: Koelsch znowu próbował wyjść na spacer. Po szybkiej reakcji /zebraniu piany i pozostawieniu otwartych fermentorów/ siedzi grzecznie w środku.Muszę monitorować jego aktywność i mam tylko nadzieję, że "owocówki" się nie zorientują i nie przylecą na obiad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teściową lepiej monitoruj :smilies: bo gotowa ci tam "ładnie" posprzątać :)

Już ma powiedziane, że jak zauważy że piana zbliża się niebezpiecznie do krawędzi fermentorów, ma natychmiast meldować, inaczej karcer lub klęczenie na grochu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.