przemo70 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Na handelek, to trzeba by zwiększyć moce, jak danol pisał i to dość znacznie. Te nasze ilości to do bieżącej konsumpcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Warka #100 . Drożdżyki zaczęły źreć jak szalone na piwie piękna śnieżnobiała czapa. Zasługa pewnie dobrej ilości gęstwy i dobremu napowietrzeniu, ponieważ tym razem, ze względu na test fermentorów 60l, nie można było brzeczki przelać bezpośrednio do nich, tylko via wiadro z BA, ze sporej wysokości do fermentorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka #101 Munich Helles Skład pilzneński 15kg carapils 2kg Zacieranie 52-53/10min 62-63/30min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka/szyszka/-100g/60min lubelski/granulat/-100g/15min Drożdże WLP830 German Lager 12BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Warka #102 Pilsner Skład pilzneński 19,2kg carapils 1,5kg Zacieranie 52-53/10min 62-63/30min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min Hellertau Trad.+Spalter Select-50g/20min lubelski-200g/15min Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager 12,5°Blg Przy okazji warka #100 przelana na cichą 3°Blg , a warka #101 trwa na burzliwej 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Dziś w planie: Warka #103 Koelsch Skład pilzneński 15,6kg castlecristal 150ebc 0,4kg pszeniczny 1,7kg monachijski 0,5kg Zacieranie zasyp do 44°C 65-66/30min 70-72/15min 77-78->filtracja Chmielenie/dodatki Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/60min Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/15min Drożdże Wyeast 2565 Koelsch Przy okazji warka #100 zostanie zakegowana i zabutelkowana, a warka #101 przelana na cichą. Start za 2h I stało się.Koelsch już w fermentorach, na starcie ma 11,5°Blg Warka #100 już leżakuje, zeszła do 3°Blg, warka #101 na cichej 3°Blg, warka #102 nadal na burzliwej Edytowane 4 Marca 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Maciej, proszę po skończeniu warki o krótką notatkę czy brat był grzeczny mam nadzieję że ci bana nie założył na ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Maciej, proszę po skończeniu warki o krótką notatkę czy brat był grzeczny mam nadzieję że ci bana nie założył na ten wątek. Ja zawsze jestem grzeczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Drożdże koelschowe już ładnie pracują, w fermentorach 18,6°C , na zewnątrz 16,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Masakra Koelsch dostał turbokopa, dziś rano wyszedł na spacer Temp. w fermentowni 16,5, w fermentorach spadła do 17,2. Wydaje mi się, że drożdże dopiero teraz odpowiednio się namnożyły i piana powiększyła radykalnie swoją objętość. Mycie fermentorów będzie tragiczne, nie obędzie się chyba bez karchera. W lagerowni temp. stała 12°C , tam nuda, nic nie wyłazi i siedzi cicho w fermentorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 odkryć fermentory! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 odkryć fermentory! Teraz już po ptokach, co wylazło to wylazło odkryte jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Widziałem ! Koelsch szło spacerkiem w Sulechowie w kierunku Zielonej Góry, do soboty dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ja już też prawie w blokach startowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Warka #104 Schwarzbier Skład pilzneński 12kg monachijski 3kg karmelowy jasny 2kg karmelowy ciemny 2kg carafa III 0,85kg Zacieranie zasyp do 56°C 52-54°C/10min 62-63/20min 72/30min 77-78->filtracja Chmielenie/dodatki Hellertau Trad. - 110g/60min Hellertau Trad. - 60g/20min Hellertau Trad. - 60g/5min Drożdże Wyeast Urquell Lager wyszło 90L, 12°Blg Żeby nie marnować czasu podczas warzenia warka #101 poszła w 2 corneliusy i 67 flaszek 0,5l, a warka #102 i #103 zostały przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Warka #105 25.03.2011r. Pilsner Wiosenny Skład pilzneński 18kg monachijski 2kg Zacieranie 52-53/10min 62-63/30min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki Hellertau Trad.+Spalter Select-120g/60min Hellertau Trad.+Spalter Select-60g/20min lubelski-200g/15min Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager 13°Blg To ostatni pilsik w tym sezonie, bo podobno ciepełko nadchodzi i czas na górniaki Warka #102 poszła w 4 corneliusy i 17 but. 0,5l, a warka #103 w 4 corneliusy i 26 but. 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Dziś dzień bez warzenia, ale co by wystraszyć pająki w piwnicy, wybrałem się na dół w celu przelania Schwarzbiera na cichą, Blg spadło do 3,5, trochę słabo, ale po cichej może zatrzyma się na 3°Blg. Pilsa nie niepokoiłem, niech grzecznie fermentuje nadal na burzliwej. Temperatura na dole 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Pająki to sprzymierzeńcy piwowarów, zżerają wszelkie muchy. A jak wiadomo muchy to ZUOOOO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 I tego się trzymam, dlatego wchodzę w ich rewir tylko kiedy trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Ja dzisiaj u siebie zobaczyłem pierwsza owocówkę, franca przyleciała bo zwabiły ja zapachy rozlewanego piwa. Trzeba będzie lampę załączyć na noc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Po sezonie zakup lampy będzie u mnie priorytetem, choć jak do tej pory nie zauważyłem zgubnego wpływu owocówek na fermentujące u mnie piwo, chyba za słabo się starają, żeby dostać się do wnętrza fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 włazić nie włażą ale irytują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka #106 8.04.2011 r. Koelsch Skład pilzneński 15kg castlecristal 150ebc 0,4kg pszeniczny 2kg monachijski 0,5kg Zacieranie zasyp do 44°C 65-66/30min 70-72/15min 77-78->filtracja Chmielenie/dodatki Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/15min Drożdże Wyeast 2565 Koelsch Wyszło 91l/12,5°Blg Warka #104 przelana w 4 kegi i 22but/0,5l, słabo odfermentowało, bo tylko do 3,5°Blg. Piwko pomimo braku gazu jest smaczne, jak tylko nagazuje, będzie jeszcze lepsze mam nadzieję. Natomiast warka #105 Pilsner powędrował na cichą, pomiar wykazał, że zjechał do 3°Blg. W tym sezonie coś szybko zostały zalane prawie wszystkie kegi zostały jeszcze 4 i w te pójdzie pilsnerek. Trzeba będzie zwiększyć spożycie, co by opróżnić jeszcze kilka beczek do zalania przed zakończeniem sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dziś masakra :rolleyes: Koelsch znowu próbował wyjść na spacer. Po szybkiej reakcji /zebraniu piany i pozostawieniu otwartych fermentorów/ siedzi grzecznie w środku.Muszę monitorować jego aktywność i mam tylko nadzieję, że "owocówki" się nie zorientują i nie przylecą na obiad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Teściową lepiej monitoruj bo gotowa ci tam "ładnie" posprzątać Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Teściową lepiej monitoruj bo gotowa ci tam "ładnie" posprzątać Już ma powiedziane, że jak zauważy że piana zbliża się niebezpiecznie do krawędzi fermentorów, ma natychmiast meldować, inaczej karcer lub klęczenie na grochu Falcon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się