przemo70 Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 (edited) Witam wszystkich. Warzenie rozpoczęliśmy z bratem cztery lata temu, ale dziś dopiero z okazji setnej warki postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na bezsenne noce i przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu Nie będę się rozpisywał, ponieważ dziś piątek, a przeważnie w piątki nasz Browarek niknie w słodowych oparach, a więc pora włączyć mieszadło Dziś na tapecie: Warka #100 Vienna Lager Skład pilzneński 12kg castle cristal 2kg carapils 2,8kg monachijski 2,5kg Zacieranie 62-63/30min 71-73/60min 78-filtracja Chmielenie/dodatki hellertau trad.-110g/60min hellertau trad.-60g/15min lubelski-50g/1min Drożdże WLP830 German Lager 12BLG Edited February 11, 2011 by przemo70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 I od razu można składać gratulacje z okazji setnej warki. Zdrowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Wasze zdrowie i kolejnej setki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 fajnie, że zaczynasz pierwszą warkę od zacierania. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 wszystkiego najlepszego z okazji setnej warki uczczę to kuflem pszenicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Wreszcie zabraliście sie za pisanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 Toż to naprawdę święto Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 (edited) Nic, tylko pogratulować setki i życzyć kolejnych! Fajnie, że podzielicie się teraz tajemnicami tak doświadczonego browaru z innymi. Wasze Edited February 11, 2011 by rubezahl Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 11, 2011 Author Share Posted February 11, 2011 Dzięki chłopaki za wsparcie to co namieszaliśmy poszło do testowych beczek 60l i jestem ciekaw efektów Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 11, 2011 Share Posted February 11, 2011 to ile tego dzisiaj zrobiliście ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 11, 2011 Author Share Posted February 11, 2011 Wyszło 81l, 12°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 jak tam mieszadło i napęd przy tym zasypie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 Spokojnie daje radę, myślę, że można by sypnąć z 10kg więcej. Czasami jak załączam na najwyższej prędkości to zaczyna "skakać", ale zredukuję do minimum, zakręci bez problemów i potem daję na full Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 motoreduktor nagrzewa się ale można go chwycić na chwilę Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 U mnie jest to samo, przy maksimum 24v po wyłączeniu skacze pomaga redukcja w dół. Taki typ chyba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 U mnie jest to samo, przy maksimum 24v po wyłączeniu skacze pomaga redukcja w dół. Taki typ chyba. Ale to mi nie przeszkadza, przy dzisiejszym zasypie ruszał na max mocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 Pogratulować tej setnej warki :).Jako że Jejski daje + za pierwszą zacieraną warkę ,to ja dam za setną Link to comment Share on other sites More sharing options...
danol148 Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 Pogratulować to do 200 warki musicie zwiększyć moce przerobowe aby ważyć po 200L czego sobie i wam życzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 12, 2011 Author Share Posted February 12, 2011 Pogratulować to do 200 warki musicie zwiększyć moce przerobowe aby ważyć po 200L czego sobie i wam życzę Wszystko pięknie, ale kto tyle wypije ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 handel kuzyn, handel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 handel kuzyn, handel Właśnie! Sprawdzisz czy da się to robić bezkarnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 handel kuzyn' date=' handel [/quote']Właśnie! Sprawdzisz czy da się to robić bezkarnie Ja mogę się zająć marketingiem na terenie Dolnego Śląska Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 a co TABU nie schodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 a co TABU nie schodzi? ciii - to temat tabu. (wybaczcie chłopaki, że nowiutki wątek troszkę zaśmiecamy ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 Gratulacje, oby tak dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now