przemo70 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Warka #107 21.04.2011 r. Grodzisz Skład Pszeniczny wędzony 3,5kg dzięki Gerdzio pszeniczny 3,5kg Zacieranie zasyp do 38°C/45min 63/20min 72/20min po tej przerwie dodana łuska jęczmienna, podziękowania dla wogosza , w celu polepszenia filtracji 77-78->filtracja Chmielenie/dodatki Lubelski-50g/60min Marynka /szyszka/-46g/5min Warka podzielona na dwie części i zadane: Fermentor I Wyeast 2565 Koelsch Fermentor II gęstwa Grodziszy Drożdże Warka podzielona na dwie częśc Fermentor I Wyeast 2565 Koelsch Fermentor II gęstwa Grodziszy Wyszło 41l/8°Blg Warka #105 przelana w kegi i butelki, a warka #106 przelana na cichą, jak na razie 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Trochę chcę uzupełnić moje zapiski, ponieważ sezon piwowarski w WBD już pomału się kończy. Warka #106 w dn. 28.04.2011 rozlana w 3 corneliusy i 66 but. 0,5l końcowe Blg 2,5, dziś ten koelsch jest już dość dobrze nagazowany i smaczny. Warka #107 Grodzisz dzisiaj rozlana w butelki i tak: piwo w fermentorze na koelschach zeszło do 3°Blg, natomiast na grodziszach do 2°Blg i mocno gazuje, podczas rozlewu dość mocno się pieniło. Przybyło 79 but/0,5l Na ogólne podsumowanie sezonu przyjdzie czas, dzisiaj już mi się nie chce Teraz czas na degustację, pierwsza większa impreza już w niedzielę po Warsztatach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 (edytowane) Doszły nowe sprzęty do naszego browaru /foto w galerii/. W sierpniu trzeba się zabrać ostro do roboty, bo sezon piwowarski tuż tuż, a warzelnia w rozsypce Teraz czas na urlop, jakby ktoś z szanownego koleżeństwa się nudził, może wpaść na piwko już od poniedziałku do Istebnej Edytowane 22 Lipca 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Doszły nowe sprzęty do naszego browaru. W sierpniu trzeba się zabrać ostro do roboty, bo sezon piwowarski tuż tuż, a warzelnia w rozsypce Teraz czas na urlop, jakby ktoś z szanownego koleżeństwa się nudził, może wpaść na piwko już od poniedziałku do Istebnej Albo od jutra do Pobierowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Doszły nowe sprzęty do naszego browaru. W sierpniu trzeba się zabrać ostro do roboty' date=' bo sezon piwowarski tuż tuż, a warzelnia w rozsypce Teraz czas na urlop, jakby ktoś z szanownego koleżeństwa się nudził, może wpaść na piwko już od poniedziałku do Istebnej [/quote']Albo od jutra do Pobierowa No to słoneczka życzę, bo mi tam tita, pogoda "barowa" wskazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Doszły nowe sprzęty do naszego browaru. W sierpniu trzeba się zabrać ostro do roboty' date=' bo sezon piwowarski tuż tuż' date=' a warzelnia w rozsypce Teraz czas na urlop, jakby ktoś z szanownego koleżeństwa się nudził, może wpaść na piwko już od poniedziałku do Istebnej [/quote'']Albo od jutra do Pobierowa No to słoneczka życzę, bo mi tam tita, pogoda "barowa" wskazana E jest/był lany Rohozec dam sobie radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Ja myślę, że Konicka obowiązkowo odwiedzę i coś z listy Ignaca i jak zwykle czasu zabraknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Wreszcie dzisiaj nastał dzień próby przerobionej warzelni. Na razie trwa podgrzewanie wody do temp. wrzenia. Przy temp. 60stC sprawdziłem czy wymiennik daje radę i test wyszedł pozytywnie. Cdn ...... :) A tu kilka fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 O w mordę! Nic tylko pozazdrościć!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Widac, że Wielkopolska się usprzętawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuli Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Wygląda imponująco - gratulacje! Jak testy? Automatyzacja = więcej czasu na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Trzeba będzie przeprowadzić kontrolę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Trzeba będzie przeprowadzić kontrolę Dokładnie, niezapowiedzianą, sprawdzimy legalność, kwity z Urzędu Miar, atesty, pomiary inst. elektrycznych i natężenia oświetlenia w miejscu pracy i dowalimy profilaktycznie mandacik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Na oku mam też Browar w Ostrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Za jednym zamachem się obskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Za jednym zamachem się obskoczy Można , ale jednak zrobię to w różnym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Gratulacje, niezły sprzęcik macie. Teraz będzie dużo piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Gratulacje. Ja na razie tylko czytam o Waszych konstrukcjach i próbuje sobie to jakoś poukładać w głowie. Ale gdy widzę efekty Waszych prac to łeb za mały na szczęście mnie na razie wystarcza chochla z napędem ręcznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Po wczorajszych testach, konieczne będzie kilka poprawek, pierwsza to odpowietrznik w układzie, ponieważ pompa zapowietrza się przy tłoczeniu cieczy pow. 90stC, drugim mankamentem jest trochę nieefektywne grzanie, ale to się zniweluje poprzez obniżenie palników o ok. 5 cm, to powinno pomóc. Jeśli niewiele by to dało, wtedy trzeba będzie wspawać w narożniki kawałki blachy w celu zmniejszenia ucieczki ciepła. Martwiłem się trochę o sprawność wymiennika, ale spisał się na medal. Schłodził wodę do temp. 17stC, w układzie mam w tej chwili 14,5stC. Pewnie zimą będzie jeszcze niżej. Muszę jeszcze zamontować okap, bo wczoraj działałem bez i pomimo napływu dużej ilości świeżego powietrza z zewnątrz, w pomieszczeniu było dość gorąco. Mam nadzieję, że w przyszły piątek zrobimy test już z zacieraniem. Na tapetę pójdzie koźlak ze względu na posiadane drożdże i jakby któryś z kolegów miał jakieś ciekawe receptury albo sugestie co do zasypu, chętnie się zapoznam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 No jak koźlak, to tylko wędzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Na oku mam też Browar w Ostrowie Który? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 No jak koźlak, to tylko wędzony Będzie kilka w tym i wędzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Po wczorajszych testach, konieczne będzie kilka poprawek, pierwsza to odpowietrznik w układzie, ponieważ pompa zapowietrza się przy tłoczeniu cieczy pow. 90stC, drugim mankamentem jest trochę nieefektywne grzanie, ale to się zniweluje poprzez obniżenie palników o ok. 5 cm, to powinno pomóc. Jeśli niewiele by to dało, wtedy trzeba będzie wspawać w narożniki kawałki blachy w celu zmniejszenia ucieczki ciepła. Martwiłem się trochę o sprawność wymiennika, ale spisał się na medal. Schłodził wodę do temp. 17stC, w układzie mam w tej chwili 14,5stC. Pewnie zimą będzie jeszcze niżej. Muszę jeszcze zamontować okap, bo wczoraj działałem bez i pomimo napływu dużej ilości świeżego powietrza z zewnątrz, w pomieszczeniu było dość gorąco. Mam nadzieję, że w przyszły piątek zrobimy test już z zacieraniem. Na tapetę pójdzie koźlak ze względu na posiadane drożdże i jakby któryś z kolegów miał jakieś ciekawe receptury albo sugestie co do zasypu, chętnie się zapoznam Z opisu widzę że muszę przyjechać na odbiór techniczny byłem dzisiaj u Josefika i wypadł pomyślnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Po wczorajszych testach' date=' konieczne będzie kilka poprawek, pierwsza to odpowietrznik w układzie, ponieważ pompa zapowietrza się przy tłoczeniu cieczy pow. 90stC, drugim mankamentem jest trochę nieefektywne grzanie, ale to się zniweluje poprzez obniżenie palników o ok. 5 cm, to powinno pomóc. Jeśli niewiele by to dało, wtedy trzeba będzie wspawać w narożniki kawałki blachy w celu zmniejszenia ucieczki ciepła. Martwiłem się trochę o sprawność wymiennika, ale spisał się na medal. Schłodził wodę do temp. 17stC, w układzie mam w tej chwili 14,5stC. Pewnie zimą będzie jeszcze niżej. Muszę jeszcze zamontować okap, bo wczoraj działałem bez i pomimo napływu dużej ilości świeżego powietrza z zewnątrz, w pomieszczeniu było dość gorąco. Mam nadzieję, że w przyszły piątek zrobimy test już z zacieraniem. Na tapetę pójdzie koźlak ze względu na posiadane drożdże i jakby któryś z kolegów miał jakieś ciekawe receptury albo sugestie co do zasypu, chętnie się zapoznam [/quote']Z opisu widzę że muszę przyjechać na odbiór techniczny byłem dzisiaj u Josefika i wypadł pomyślnie Zapraszam, weź też kolegę R. jako kierowcę, szybko przelecicie nową furą :) Edytowane 2 Października 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Zanim rozpoczniemy nowy sezon w naszym browarze, czas na małe podsumowanie sezonu 2010/2011. W zeszłym sezonie uwarzyliśmy 22 warki, z których pozyskaliśmy 14 hl piwa, zużyliśmy do tego 348 kg słodów i 3,4 kg ekstraktu, pochmieliliśmy je 3,77 kg granulatu i 126 g szyszki, do refermentacji poszło 4,7 kg cukru. Czas warzyć, bo piwniczka wysycha Jeśli chodzi o zmiany w instalacji, to palniki zostały obniżone o ok 3 cm, zamontowana została mocniejsza pompa a'la Josefik ponieważ poprzednia jednak nie dawała rady, lub też po prostu się zepsuła, ale to będzie sprawdzone za jakiś czas. Okap będzie zamontowany dopiero za dwa tyg. bo majster nie wyrabia Na razie musimy doprowadzić warzelnię do stanu używalności, bo sezon tuż tuż i warzyć się chce Cdn....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się