josefik Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 To piwo chyba z ciekawości, bo coś na pół gwizdka i niewykorzystane moce widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 To piwo chyba z ciekawości, bo coś na pół gwizdka i niewykorzystane moce widzę Tak ostrożnie chciałem podejść do tego tematu i jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Zastosowane Gerdziowe wędzone słody zawsze przynoszą wielką niewiadomą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Kolejna warka popełniona. Dziś wreszcie coś od Trappistów Warka #110 Belgian Blond Skład pilzneński 12kg monachijski 0,80kg cara 50ebc 1kg Cukier trzcinowy 1kg Zacieranie 62-63/30min 72-73/40min 78-filtracja Chmielenie/dodatki styrian g.-80g/60min lubelski-80g/15min styrian g.60g/5min Drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Dostałem 41L, 16,5°Blg Koźlaczek Wolsztyński zszedł do 4°Blg i został zabutelkowany z dodatkiem 3,5g cukru/0,5L Urbock nadal na burzliwej 6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Policzyłem wydajność i cieniutka Ci wyszła. Czy to z racji wysokiego ekstraktu i krótszego wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ano cieniutka, ale wiesz, ja mam to w .... Wysładzanie było krótkie bo skończyło się na 6°Blg , a można było wysładzać spokojnie do 4°Blg. Jak na razie to testy i trzeba się "nauczyć" nowej warzelni. W przyszłym tygodniu planowane są dwie warki, co by było mniej czyszczenia sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Dziś z okazji Święta Niepodległości popełnimy dwie warki, a co tam Warka #111 Koźlaczek Niepodległościowy Skład pilzneński 8,50kg monachijski 6,00kg caraffa III 0,30kg cristal 60L 1,00kg Zacieranie 46/10min 53/15min 63/30min 72/10min 78-filtracja Chmielenie/dodatki marynka-50g/60min cascade-40g/15min cascade-30g/10min Drożdże Wyeast 2487 Hella-Bock Warka #112 A'la Breslauer Schwarzer Schops Skład pszeniczny 5,50kg pszeniczny palony 0,80kg pilzneński 3,00kg monachijski 1,50kg carawheat 0,55kg Zacieranie 45 zasyp 50-53/30min 62-63/60min 72-73/20min 78-filtracja Chmielenie/dodatki lubelski-50g/60min lubelski-20g/30min lubelski-20g/10min Drożdże Zymoferm Z044 /starter/ Ciekawe co z tego wyjdzie, bo to taka nasza "wariacja na temat ..." Start, połączony oczywiście z degustacją nastąpi niebawem Warka #111 wyszło 40l/17,5°Blg, warka #112 45l/13°Blg. Warka #109 przelana na cichą. Skończyliśmy ok godz.24 tylko dlatego, że filtracja Breslauera szła dość opornie, choć tego można było się spodziewać Wniosek z tego, że dwie warki jedna po drugiej to trochę uciążliwe, lepiej raz a dobrze Edytowane 12 Listopada 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 W obu warkach drożdże ochoczo podjęły pracę, te koźlakowe "jadą" ostro, trochę obawiałem się zymofermów, bo wg producenta czas ich świetności miał minąć w czerwcu, ale w fermentorach piękny biały kożuszek z tej okazji można odkapslować cosik dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 W obu warkach drożdże ochoczo podjęły pracę, te koźlakowe "jadą" ostro, trochę obawiałem się zymofermów, ... Wygląda na to że Zymofermy wystraszyły się Was A tyle piszą żeby drożdży nie stresować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 W obu warkach drożdże ochoczo podjęły pracę' date=' te koźlakowe "jadą" ostro, trochę obawiałem się zymofermów, ...[/quote']Wygląda na to że Zymofermy wystraszyły się Was A tyle piszą żeby drożdży nie stresować Miały dwie możliwości, albo ruszą albo kibel, wybrały to pierwsze na ich szczęście. Jak nie począchniesz na początku, to potem może być różnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Wczoraj polecieliśmy z "grubej rury" Warka #113 Barleywine Skład pilzneński 18kg carahell 3kg cara 50ebc 1kg biscuit 2kg amber 1kg płatki orkiszowe 0,4kg Zacieranie 50-55/30min 65-66/90min 76-77/5min filtracja Chmielenie/dodatki nugget-100g/90min cascade-40g/30min cascade-40g/15min Drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Wyszło 33L/30°Blg Z cienkusza po "barleyu" którego wyszło 25L i dodaniu 1,7L ekstraktu bursztynowego, po odparowaniu, dodaniu curacao 40g, chmielu aurora 50g i lubelski 40g, pozostało 22L/20°Blg, zadane drożdże 1388 Podczas warzenia do butelek poszła warka #109, a warka #110 przelana na cichą 3,5°Blg Edytowane 19 Listopada 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Zesz kurde tak gęsto, że aż Wam menzurkę rozwaliło : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Z tą menzurką już ponad rok chodzę do szklarza żeby mi ściął i nie mogę trafić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Ciekawe do ilu zejdzie i czy wogóle ruszy Ile daliście gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Drożdże ruszyły z kopyta. Czapa drożdżowa jest artystyczna. Przemo wstawi fotki to zobaczysz jak oko cieszy taki widok. Gęstwy daliśmy ponad pół litra na fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Żeby nie być gołosłownym to daję fotki fermentacji cienkusza /foto1/ i barleya /foto2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KasiaZ Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Ale śliczne bezy robicie:):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Tak, cały wieczór kręciliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 A swoją drogą to niezły "cienkusz" 20°Blg ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 A swoją drogą to niezły "cienkusz" 20°Blg ;-) Fakt, ten cienkusz to z tych grubszych Początkowo miał być bitter, ale ze względu na brak odpowiednich drożdży, wyszło właśnie coś mocniejszego, między tripplem a quadruplem , tak trochę "na oko" wszystko wrzucone, i chmiel i curacao, a ekstrakt był w sumie dany na wyrost, ale jak znam życie, to z takich warek na "chybił trafił", wychodzą całkiem dobre piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Dziś dzień bez warzenia ze względu na wyjazd na jutrzejszą Giełdę Poznańską ale pracownicy browaru nie mogą siedzieć bezczynnie, więc warka #110 została zabutelkowana, Blg końcowe 3,5, warka #111 pozostaje nadal na burzliwej bo zeszła tylko do 5°Blg, temp. 8°C, warka #112 przelana na cichą 4°Blg. Przy okazji sprawdziliśmy Barleya, zszedł do 15°Blg, w smaku baaardzo słodowy, straszny ulepek, ale już lekko grzeje po gardziołku jak nic nie zepsujemy "będą z niego ludzie" Edytowane 25 Listopada 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Warka #115 Urbock Skład pilzneński 4kg monachijski 4kg jęczmienny wędzony steinbach 8kg karmelowy jasny strzegom 1kg Zacieranie 45 zasyp 52-53/15min 62-63/25min 72-73/15min 78-filtracja Chmielenie/dodatki hellertau trad.+Spalter Sel.-80g/75min hellertau trad.+Spalter Sel.70g/30min hellertau trad.+Spalter Sel.60g/15min Drożdże Wyeast 2487 Hella-Bock Wyszło 47L/18°Blg, temp. fermentacji 9°C Warka #112 zabutelkowana, #111 poszła na cichą, zeszło do 4°Blg, cienkusz z "barleya" również na cichej 3,5°Blg, sam "barley" stoi nadal na burzliwej i ma 13,5°Blg CDN.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 To ja poproszę butelkę tego Urbocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Masz załatwione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Warka #116 dn. 9.12.2011r. AIPA Skład pilzneński 17kg monachijski 2kg carapils 1,50kg pale ale 1kg Zacieranie 52-53/5min 62-63/45min 72-73/30min 78-filtracja Chmielenie/dodatki amarillo-20g/90min amarillo-20g/80min amarillo-10g/70min chinook-30g/60min chinook-20g/50min citra-30g/40min citra-20g/30min simcoe-30g/20min simcoe-20g/10min Drożdże Wyeast 1056 American Ale Wyszło 71L/16,5°Blg, temp. fermentacji 18°C Warka #111 i #114 zabutelkowana, #115 nadal na burzliwej. Sprawdziliśmy co tam słychać u barleya i zszedł przez tydzień tylko 1°Blg i ma w tej chwili 12,5°Blg. Jeden fermentor pozostał nadal nie ruszony, natomiast do drugiego dodaliśmy gęstwy Belgian Strong, mam nadzieję, że drożdże jeszcze trochę popracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nowe logo Waszego Browaru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się