Skocz do zawartości

WBD M&P czyli Macieja i Przema potyczki ze słodem


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #125 z dn. 23.02.2012r.

Marcowe

 

Skład

pilzneński 15kg

monachijski 4kg

carapils 1,4kg

caramunich 1kg

caraamber 0,75kg

carared 0,25kg

 

Zacieranie

52/15min

64/30min

72/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka /szyszka/ 100g/60min

tettnanger /granulat/ 80g/10min

lubelski /granulat/ 80g/5min

 

Drożdże

80L zadane 2000 Budvar Lager, 11L 2001 Urquell Lager

Wyszło 91L/13Blg

 

Warka #122 przelana na cichą 3,5Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #126 z dn.2.03.2012r.

Bitter

 

Skład

pilzneński 16kg

monachijski 2kg

cara 50ebc 3,5kg

caracrystal 1kg

caraaroma 1kg

 

Zacieranie

67/90min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

EKG 200g/60min

Fuggles 100/20min

Fuggles 50/5min

 

Drożdże

Wyeast 1768 English Bitter

Wyszło 78L/12,5Blg + 18L/10Blg

Warka #122 Pils II poszedł w kegi i flaszki, a warka #124 Pils III przelany na cichą ma 3Blg, Porter i Marcowe nadal na burzliwej.

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #127 z dn.9.03.2012r.

Pils

 

Skład

pilzneński 10kg

bojos 11,5kg

bohemian 1,5kg

 

Zacieranie

53/10min

63/30min

73/30min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

marynka /szyszka/ 150g/60min

tettnanger /gran./ 100g/20min

lubelski /gran./ 100g/10min

 

Drożdże

Wyeast 1001 Urquell Lager

Dostałem 96L/13Blg, poszło do fermentowni w 8-9stC

Na cichą przelana warka #123 Porter 6,5Blg, warka #125 Marcowe 3,5Blg, a warka #124 Pils zakegowana i zaflaszkowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jak to było zapowiedziane, poczyniliśmy warkę #128

Unfall Bitter ;)

 

Skład

pilzneński 20kg

monach 2kg

cara 50EBC 0,5kg

carahell 0,50kg

caraamber 1kg

special B 0,10kg

 

Zacieranie

67/40min

72/20min

78-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

EKG 200g/60min

EKG 50g/20min

Cascade 50g/20min

Cascade 30g/5min

Chinook 30g/5min

 

Drożdże

Wyeast 1768 English Bitter

Wyszło 85L/12,5Blg+17L/9,5Blg

 

Na cichą przelany poprzedni bitter, a warka #125 Marcowe zabutelkowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #126 Bitter zabutelkowana dn.23.03.12r

Warka #127 Pils na cichą dn.27.03.12r

Warka #123 Porter zabutelkowany dn.30.03.12r

Warka #129 z dn.30.03.12r

Witbier

 

Skład

pilzneński 6,35kg

zakwaszający 0,10kg

melanoidowy 0,50kg

pszenica niesłodowana 6kg

 

Zacieranie

53/zasyp

65/40min

72/30min

78/filtracja

W międzyczasie pszenica niesłod. wsypana do 19L wody o temp. 48/30min, potem temperatura podnoszona do 100st. Porcjami wlana do zacieru głównego w trakcie podnoszenia temp. do 72st.

 

Chmielenie/dodatki

EKG 50g/60min

Lubelski 60g/15min

Kolendra 15g/5min

Curacao 40g/5min

Słodka pomar. 20g/5min

 

Drożdże

Wyeast 3944 Belgian Wit

 

Warka #127 Pils w dn.31.03.12r przelana do kegów i flaszek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj niestety dzień bez warzenia, ale że w browarze musi się coś dziać, zabutelkowana została warka #128 Unfall Bitter, część o początkowym 9,5Blg zeszła do 2Blg i siedzi w butelkach z dodatkiem 3g cukru/but, natomiast reszta o Blg 12,5 zeszła do 3Blg i została zakegowana i zabutelkowana. Warka #129 Witbier przelany na cichą, jak na razie ma 4Blg. Na przyszły piątek planowany jest następny "Witek" ze zwiększonym zasypem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #130

Witbier

 

Skład

pilzneński 7kg

zakwaszający 0,10kg

melanoidowy 0,50kg

pszenica niesłodowana 7kg

 

Zacieranie

53/zasyp

67/40min

72/20min

78-filtracja

Kleikowanie pszenicy jak w poprzednim witku

 

Chmielenie/dodatki

Hellertau 60g/70min

Lubelski 60g/15min

Curacao 80g/10min

Kolendra 15g/5min

 

Drożdże

Wyeast 3944 Belgian Wit

 

Warka #129 Wit zabutelkowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #131

Urodzinowa Pszenica

 

Skład

pszeniczny 7kg

pilzneński 3kg

aroma 0,25kg

zakwaszający 0,10kg

 

Zacieranie

45-48/10min

55/15min

62/40min

72/40min

77-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Lubelski 40g/60min

Tettnanger 30g/15min

 

Drożdże

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Korzystając z wolnej chwili, dziś zabutelkowana została warka #130 Witbier i #131 Pszenica, czym sezon 2011/2012 uważam za zamknięty :D Teraz trzeba będzie wypić co się uwarzyło ;) a nazbierało się tego jakieś skromne 1546L :) Na nas dwóch i na pomocników współpijców pewnie i tak będzie za mało. Do zobaczyska online w następnym sezonie piwowarskim, a na imprezach live :beer: :beer: :beer:

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z wolnej chwili, dziś zabutelkowana została warka #130 Witbier i #131 Pszenica, czym sezon 2010/2011 uważam za zamknięty :D Teraz trzeba będzie wypić co się uwarzyło ;) a nazbierało się tego jakieś skromne 1546L :) Na nas dwóch i na pomocników współpijców pewnie i tak będzie za mało. Do zobaczyska online w następnym sezonie piwowarskim, a na imprezach live :beer: :beer: :beer:

 

Witam.

W tej chwili mamy 2012 jeśli się nie mylę, a coś piszesz o sezonie 2010/2011.

Jak ten czas szybko leci :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka #132

Belgian Blonde

 

Skład

pilzneński 10kg

monachijski 0,80kg

cara 50EBC 0,40kg

 

Zacieranie

62-63/30min

72-73/40min

77-filtracja

 

Chmielenie/dodatki

Styrian Goldings 4,1ak/60g

Lubelski 5.3ak 50g/15min

Styrian Goldings 4,1ak 40g/5min

Cukier trzcinowy 1kg/5min

 

Drożdże

Wyeast 1214 Belgian Abbey

Wyszło 40L/16BLG zadane drożdżami w temp. 18stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.