Oskaliber Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Zaczynam się szykować do swojej drugiej i trzeciej warki, do której mam zamiar zamówić surowce i spróbowałem sobie wymyślić samemu jakieś receptury (w końcu to największa frajda, a nie kopiowanie gotowych) oczywiście wzorując się na jakiś już istniejących i wymyśliłem sobie coś takiego: Dane w nawiasie koło nazwy są z ProMash i raczej w dużym przybliżeniu, nie znam np. swojej wydajności więc ustawiłem standardowe 75%. PSZENICZNE (BLG: 12.0, SMR: 3.1, IBU: 13.6) Pszeniczny 2.5kg Pilzneński 1.5kg Safbrew WB-06 Zacieranie 62C - 30' 72C - 30' Chmielenie (60min) 50' - 25g Lubelski Tutaj nie jestem pewien co z tą przerwą ferulikową. Widzę, że dużo osób ją odpuszcza i popularny jest pogląd, że nic ona nie daje. Grzanie na mojej kuchence z 40~C do 60~C też będzie mało przyjemną i czasochłonną czynnością, także chyba sobie ją odpuszcze. INDIA PALE ALE (BLG: 14.5, SRM: 10.0, IBU: 50.0) Pale Ale 4.5kg Crystal 200EBC 0.25kg Caraamber 0.25kg Pszeniczny 0.2kg Safale S-04 Zacieranie 60' - 67C Chmielenie (60min) 50' - 45g Challenger 10' - 25g East Kent Goldings Chmielenie na zimno sobie na razie odpuszczę. Nie musi to być żadne rasowe IPA, ważne żeby jako tako trzymało się stylu i było smaczne. O ile receptura na pszeniczne jest banalna i dosyć pospolita, o tyle przy IPA zacząłem trochę bardziej kombinować. Tak więc moje ostateczne pytanie brzmi, czy z tych receptur wyjdą dobre piwa i co ewentualnie byście zmienili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Do pszenicy w pierwszym piwie możesz dodać ze 100-200g jasnego słodu karmelowego. Bo WB są żarłoczne i piwo będzie wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 A ja myśle, że wymyśliłeś łatwe i fajne receptury. Piwa powinny wyjść bardzo dobre. IPA niech tylko dłużej dojrzeje. Polecam drożdże płynne / gęstwy od innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Jeszcze mam pytanie odnośnie słodów. Zamówienie będę składaj prawdopodobnie w twojbrowar.pl i szukam odpowiednika słodów Carahell i Caraamber. Ważne jest tylko, żeby był to słód karmelowy i miał mniej więcej tyle samo EBC, czy na coś jeszcze trzeba patrzeć? Czy ten nada się jako zamiennik do Carahell i ten jako Caraamber? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Dobrze kombinujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się