Jump to content

Browar Kopyra - #64 Hefeweizen


darko

Recommended Posts

Piana nietrwała, opada do kożuszka z powodu trochę za niskiego nasycenia. Gdyby gazu było wystarczająco dużo byłaby wzorcowa. Zapach bananowy, owocowy, chlebowy, jest też guma do żucia. W smaku słodkawe, pojawiają się jakieś takie niby goździki, goryczka odpowiedni niska.

Mogłoby mieć trochę więcej gazu i być głębiej odfermentowane, bo tak jest mało orzeźwiające. Mimo to wypiłem ze smakiem, dzięki.

Link to comment
Share on other sites

Piana nietrwała, opada do kożuszka z powodu trochę za niskiego nasycenia. Gdyby gazu było wystarczająco dużo byłaby wzorcowa. Zapach bananowy, owocowy, chlebowy, jest też guma do żucia. W smaku słodkawe, pojawiają się jakieś takie niby goździki, goryczka odpowiedni niska.

Mogłoby mieć trochę więcej gazu i być głębiej odfermentowane, bo tak jest mało orzeźwiające. Mimo to wypiłem ze smakiem, dzięki.

Następny. :rolleyes: Piwo było butelkowane 07.02.2011. Fakt, faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/ Dostało 160g cukru, więc i słodkie ma prawo być.

 

EDIT: ja wiem, że to moja wina, ale wydawało mi się, że zwracałem obdarowanym na to uwagę. Trzeba poczekać jeszcze z 2-3 tygodnie.

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

Piana nietrwała' date=' opada do kożuszka z powodu trochę za niskiego nasycenia. Gdyby gazu było wystarczająco dużo byłaby wzorcowa. Zapach bananowy, owocowy, chlebowy, jest też guma do żucia. W smaku słodkawe, pojawiają się jakieś takie niby goździki, goryczka odpowiedni niska.

Mogłoby mieć trochę więcej gazu i być głębiej odfermentowane, bo tak jest mało orzeźwiające. Mimo to wypiłem ze smakiem, dzięki.[/quote']

Następny. :rolleyes: Piwo było butelkowane 07.02.2011. Fakt, faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/ Dostało 160g cukru, więc i słodkie ma prawo być.

 

EDIT: ja wiem, że to moja wina, ale wydawało mi się, że zwracałem obdarowanym na to uwagę. Trzeba poczekać jeszcze z 2-3 tygodnie.

W 11 dni to nagazuje się większość piw, nie mówiąc o pszenicznym.

Kopyr, nie napinaj się tak, dobre było :/.

Link to comment
Share on other sites

W 11 dni to nagazuje się większość piw, nie mówiąc o pszenicznym.

Kopyr, nie napinaj się tak, dobre było :/.

No więc właśnie też tak sądziłem, ale to się jakoś nie nagazowało. Cicha mu zaszkodziła.

 

Wiem, że trochę zbyt płytko odfermentowało, ale dziwi mnie właśnie to nienagazowanie. 160g cukru to trochę jest. Powinno być porządnie nagazowane.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak:

1. Zawartość jednej butelki wylałbym do słoika, zmierzył ekstrakt i dodał ćwierć łyżeczki rehydratyzowanych, neutralnych drożdży; jak zacznie fermentować i spadnie chociaż odrobinę, to znaczy że do pozostałych też warto dodać drożdży.

 

albo

 

2. Zostawił tak jak jest, prędzej czy później powinno się nagazować lepiej, ale pamiętaj, że pszeniczne z czasem traci a nie zyskuje.

Link to comment
Share on other sites

Fakt' date=' faktem powinno się już nagazować, ale coś mu nie idzie. :/[b'] Dostało 160g cukru[/b], więc i słodkie ma prawo być.

Ale wiesz, ta informacja jest niewystarczająca. Nie podałeś na ile piwa i jaka temperatura?

W wątku Browar Kopyra podałem. Jakieś 22L, temp. ok. 16°C. Aczkolwiek zrobiłem jeden numer - chciałem zamieszać żeby na pewno roztwór się rozpuścił - opaloną nad gazem łychę wsadziłem w piwo, a to jak się nie zapieni. :o Także to rezydualne CO2 bym chyba pominął. :/

Link to comment
Share on other sites

W wątku Browar Kopyra podałem. Jakieś 22L, temp. ok. 16°C. Aczkolwiek zrobiłem jeden numer - chciałem zamieszać żeby na pewno roztwór się rozpuścił - opaloną nad gazem łychę wsadziłem w piwo, a to jak się nie zapieni. :o Także to rezydualne CO2 bym chyba pominął. :/

Sorki nie pomyślałem, żeby poszukać. Uwzględniając CO2 pofermentacyjne docelowe nagazowanie powinno wyjść 2,7 v/v, czyli bardzo dobre. A te 11 dni to może być za krótko jeżeli temp. jest niska i ilość drożdży mała (piwo jest po cichej)

Link to comment
Share on other sites

A te 11 dni to może być za krótko jeżeli temp. jest niska i ilość drożdży mała (piwo jest po cichej)

No więc tak właśnie myślę. Dam mu jeszcze z 14-21 dni i mam nadzieję będzie git.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.