Jump to content

Chabrowe Wzgórze, #9 Bitter

kopyr

Recommended Posts

Butelkowane: 04.09.2010

Ekstrakt: 9,6°Blg Alkohol: 4%

Piana: skąpa, znika do resztek.

Kolor: złocisto-miodowy, opalizuje. Oczekiwałbym o ton ciemniejszego, bursztynowo-miedzianego.

Wysycenie: średnie.

Zapach: słaby, nieco owocowych estrów, chmielu chyba nie czuję, ewentualnie gdzieś w tle, no chyba, że to były jakieś amerykańskie odmiany i te lekkie nuty cytrusowe to chmiel, a nie produkt drożdży (US-05?). Nuty papierowe świadczą o postarzeniu.

Smak: gdzie jest goryczka? Słaba, właściwie poziom nachmielenia niewiele różni się od średniej krajowej. Lekkie owoce i trochę tego kartonu.

Opakowanie: ascetyczna, ale pełna informacji etykieta.

Nieco już stare jak na tak słabe piwo, no i zdecydowanie zbyt słabo nachmielone, zarówno na aromat, jak i na goryczkę. Nuty owocowe przypominają mi Mastne, ale tamto ma lepszą goryczkę.

i małe sprostowanie , drożdże to Wyeast 1335-British Ale II a chmiel na aromat to cascade.

No czyli bardzo słabiutko było czuć te cytrusy. Identyczne wyczułem w Mastnym. Pytałem nawet piwowara czy zmienili chmiele, ale powiedział, że to US-05. Stąd było moje podejrzenie.

i małe sprostowanie ' date=' drożdże to Wyeast 1335-British Ale II a chmiel na aromat to cascade.[/quote']

No czyli bardzo słabiutko było czuć te cytrusy. Identyczne wyczułem w Mastnym. Pytałem nawet piwowara czy zmienili chmiele, ale powiedział, że to US-05. Stąd było moje podejrzenie.

A z ciekawości jak bardzo schłodzone je piłeś ?

i małe sprostowanie ' date=' drożdże to Wyeast 1335-British Ale II a chmiel na aromat to cascade.[/quote']

No czyli bardzo słabiutko było czuć te cytrusy. Identyczne wyczułem w Mastnym. Pytałem nawet piwowara czy zmienili chmiele' date=' ale powiedział, że to US-05. Stąd było moje podejrzenie.[/quote']

Jakieś 30-40 min po wyciągnięciu z lodówki, także raczej temp. była w porządku.

No czyli bardzo słabiutko było czuć te cytrusy. Identyczne wyczułem w Mastnym. Pytałem nawet piwowara czy zmienili chmiele' date=' ale powiedział, że to US-05. Stąd było moje podejrzenie.[/quote']

Jakieś 30-40 min po wyciągnięciu z lodówki, także raczej temp. była w porządku.

Ok wierzę :smilies: tak czy inaczej czekam aż skończę brać antybiotyki i sam poszukam tego kartonu ;-)