Skocz do zawartości

nonFelix, Amber Ale


kopyr

Rekomendowane odpowiedzi

O ile dobrze zapamiętałem, to piwo z ekstraktów i nazywa się Amber Ale

 

Piana: obfita, beżowa, iście betonowa, czeska, wspaniała.

Kolor: to taki baaardzo ciemny bursztyn :), raczej bym napisał, że jest brunatno-rubinowe.

Wysycenie: średnie, do wysokiego.

Zapach: słaby, wiśniowo-śliwkowy, trochę porto.

Smak: wytrawne, posmaki palone, kawy zbożowej, goryczka średnia, nieco ściągająca, lekko pustawe. Nuty śliwkowe z zapachu obecne.

 

Niezłe piwo, może nieco zbyt garbnikowe. Skąd garbniki w piwie z ekstraktów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taniny i garbniki nie dają goryczki, poniżej 80°C przestają izomeryzować a-kwasy, więc poniżej tej temperatury goryczki nie przybywa, a syf się dalej wymywa.

 

Miałem to kilka razy w moich piwach, podejrzewam długie chłodzenie nad chmielinami "sposobem naturalnym".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.