Skocz do zawartości

Pierwsze piwo - pierwsze wątpliwości


Gość Lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy kończysz chłodzenie brzeczki bierzesz łyżeczkę tej brzeczki z garnka, wlewasz do szklanki, którą do połowy uzupełniasz letnią wodą (25-28C), wsypujesz tam paczkę S-33, mieszasz i po 10 minutach same wychodzą ze szklanki- wtedy przenosisz do fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jeżeli używasz całej paczki drożdży i nie dzielisz jej, a warka tak do 30 l po co robić starter. Uwodnić i do fermentora.

Ja nawet czasami dawałem pół paczki i było dobrze. No bo już z 1/3 robiłem starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...)

Czy do startera użyłeś słód czy ekstrakt słodowy?

Suchy ekstrakt. Ma tojakieś znaczenie.

 

(...) i po 10 minutach same wychodzą ze szklanki (...)

Mi nie wychodzą i nie wiem czy to normalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...)

Czy do startera użyłeś słód czy ekstrakt słodowy?

Suchy ekstrakt. Ma tojakieś znaczenie.

Tak. Słód musisz zacierać.

Rzeczywiście, masz rację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.