Jump to content

Pierwsze piwo - pierwsze wątpliwości


Guest Lukas

Recommended Posts

Witam.

Przeczytałem w jakiejś książce, że pianę podczas fermentacji należy przesuwać, a następnie usunąć.

Ale na forum cały czas czytam żeby jak najrzadziej otwierać fermentator (a najlepiej w ogóle tego nie robić).

 

Na razie nic nie robię, ale się zastanawiam czy dobrze.

Piwo nastawiłem w niedzielę (to moja pierwsza warka), w poniedziałek była piękna piana, we wtorek trochę opadła (powstał kożuch) i do dzisiaj (czwartek) nic się nie zmienia. Czy to normalne po 4 dniach fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mi się zdarzyło że piana nie zeszła chociaż było po fermentacji. Musisz polegać na pomiarach °Blg zmierz teraz i jak za kilka dni się nie zmieni to jest to koniec fermentacji i możesz przelać na cichą.

 

A co do zdejmowania piany można to robić bo podobno piwo lepiej smakuje ale zdaje mi się że to nie są jakieś nie wiadomo jakie zmiany. Dodatkowo jak jest to górna fermentacja to można przemyć zdjętą pianę i odzyskać silne drożdże

Edited by rosek
Link to comment
Share on other sites

Potłukłem areometr, a dokładniej probówkę... Podobno nie powinno się mierzyć w fermentatorze ale chyba będę musiał to zrobić jeśli nie kupię drugiego.

Możecie mi powiedzieć, tak orientacyjnie, jakie może być °Blg po 5 dniach górnej fermentacji?

 

P.S. Nie mogłem się powstrzymać i trochę spróbowałem. Jak na mój gust całkiem smaczne wychodzi.

Link to comment
Share on other sites

Potłukłem areometr, a dokładniej probówkę... Podobno nie powinno się mierzyć w fermentatorze ale chyba będę musiał to zrobić jeśli nie kupię drugiego.

Możecie mi powiedzieć, tak orientacyjnie, jakie może być °Blg po 5 dniach górnej fermentacji?

 

P.S. Nie mogłem się powstrzymać i trochę spróbowałem. Jak na mój gust całkiem smaczne wychodzi.

Przetrzyj areometr wacikiem nasączonym spirytusem i zanurz w piwie. Jeżeli na piwie jest piana, przede pełnym zanurzeniem areometru rozepchnij nim piane.

Link to comment
Share on other sites

Nie znalazłem menzurki. Kupiłem cały areometr. Dzisiaj sprawdzałem - piana opadła a °Blg < 4. Według instrukcji nie może mieć więcej niż 5. Jutro przelewam do butelek. Muszę tylko przemyśleć sposób dodania cukru.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Poczekaj jeszcze parę dni i znów sprawdź °Blg.

Dodanie cukru: zrób syrop, zagotuj, wlej do drugiego fermentatora, przelej i butelkuj. Chyba, że masz tylko jeden, to musisz sypać do butelek.

Edited by Jacki
Link to comment
Share on other sites

Guest Lukas

Dwa dni temu rozlałem piwo do butelek. Do każdej dodałem ok. 2 - 2,5g cukru w syropie (ok 0,5 łyżeczki na butelkę - tak jak było w instrukcji).

Teraz przeniosłem w chłodne miejsce.

Podczas rozlewania zmierzyłem gęstość. Miałem 4°Blg . Przed fermentacją 10°Blg . Czy w takim razie mam ok 3% alkoholu? Jak się mają °Blg do procentowej zawartości ekstraktu? Czy w składzie słodu suchego, który dodałem zamiast cukru, może być cukier (próbowałem trochę i wydawało mi się, że ten alkohol ma dziwny smak, taki , którego nie spotkałem wcześniej pijąc piwa ze sklepu)?

Edited by Lukas
Link to comment
Share on other sites

Dwa dni temu rozlałem piwo do butelek. Do każdej dodałem ok. 2 - 2,5g cukru w syropie (ok 0,5 łyżeczki na butelkę - tak jak było w instrukcji).

Teraz przeniosłem w chłodne miejsce.

Podczas rozlewania zmierzyłem gęstość. Miałem 4°Blg . Przed fermentacją 10°Blg . Czy w takim razie mam ok 3% alkoholu? Jak się mają °Blg do procentowej zawartości ekstraktu? Czy w składzie słodu suchego, który dodałem zamiast cukru, może być cukier (próbowałem trochę i wydawało mi się, że ten alkohol ma dziwny smak, taki , którego nie spotkałem wcześniej pijąc piwa ze sklepu)?

Co to za instrukcja ? Alkohol ma dziwny smak czy piwo ?

Link to comment
Share on other sites

Guest Lukas

Instrukcja dodana do brew-kita.

 

Alkohol ma dziwny smak czy piwo ?

Raczej alkohol. Piwo jest lekkie, gorzkie i goryczkowe. A smak alkoholu trochę jakby dodana była wódka. Nie wiem czy to tylko moje, subiektywne odczucie. Nie mam porównania. Zastanawiam się czy to może być również posmak powstały z emaliowanego gara. Gar nie miał żadnych odprysków, ale może nie muszą być jakieś wielkie żeby powodować zmiany w smaku.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli na wyjściu piwo miało 10 °Blg a po fermentacji zeszło do 4 to nie ma wiele alkoholu i nie powinien być mocno wyczuwalny.

W jakiej temperaturze fermentowałeś ?

A co to za suchy słód ? czy może suchy ekstrakt ?

Link to comment
Share on other sites

A smak alkoholu trochę jakby dodana była wódka

Moga to rowniez byc 'bimbrowe' posmaki znane i czesto opisywane po uzyciu cukru w brew-kicie.

Link to comment
Share on other sites

zawsze jak o tym słyszę to zastanawiam się jak "tępy" muszę mieć język, że tego nigdy nie wyczuwałem, a zdarzyło mi się zrobić trochę puszek (John Bull) i zawsze z cukrem.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lukas
Jeśli na wyjściu piwo miało 10 °Blg a po fermentacji zeszło do 4 to nie ma wiele alkoholu i nie powinien być mocno wyczuwalny.

W jakiej temperaturze fermentowałeś ?

A co to za suchy słód ? czy może suchy ekstrakt ?

Suchy ekstrakt kupiony w browamatorze.

Ten posmak to może tylko moje złudzenie. Poczekam kilka tygodni, otworzę butelkę i jeszcze raz sprawdzę.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lukas

Ale mi nie chodzi o zawartość alkoholu tylko o procentową zawartość ekstraktu w piwie. Czasami na etykietach sklepowych piw podana jest procentowa zawartość ekstraktu a nie °Blg. A ja chcę wiedzieć czy jest różnica między nimi czy nie.

Link to comment
Share on other sites

Ale mi nie chodzi o zawartość alkoholu tylko o procentową zawartość ekstraktu w piwie. Czasami na etykietach sklepowych piw podana jest procentowa zawartość ekstraktu a nie °Blg. A ja chcę wiedzieć czy jest różnica między nimi czy nie.

Na etykietach nie jest podawana zawartość ekstraktu w piwie, a tylko ekstrakt z przed fermentacji. Biorąc pod uwagę, że piwa koncernowe są odfermentowane ekstremalnie, podejrzewam, że z ekstraktu początkowego pozostały w nim tylko niecukry, stawiam na max 1% w obiętości piwa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lukas

Dzięki, właśnie o to mi chodziło.

 

W przyszłym tygodniu minie drugi tydzień od rozlania. Zastanawiam się czy można już otworzyć którąś butelkę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.