Guest Lukas Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Witam. Przeczytałem w jakiejś książce, że pianę podczas fermentacji należy przesuwać, a następnie usunąć. Ale na forum cały czas czytam żeby jak najrzadziej otwierać fermentator (a najlepiej w ogóle tego nie robić). Na razie nic nie robię, ale się zastanawiam czy dobrze. Piwo nastawiłem w niedzielę (to moja pierwsza warka), w poniedziałek była piękna piana, we wtorek trochę opadła (powstał kożuch) i do dzisiaj (czwartek) nic się nie zmienia. Czy to normalne po 4 dniach fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Dobrze robisz, nic nie grzeb, nie usuwaj piany A co to za książka była? Z Twojego opisu wynika, że z fermentacją wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosek Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 (edited) Mi się zdarzyło że piana nie zeszła chociaż było po fermentacji. Musisz polegać na pomiarach °Blg zmierz teraz i jak za kilka dni się nie zmieni to jest to koniec fermentacji i możesz przelać na cichą. A co do zdejmowania piany można to robić bo podobno piwo lepiej smakuje ale zdaje mi się że to nie są jakieś nie wiadomo jakie zmiany. Dodatkowo jak jest to górna fermentacja to można przemyć zdjętą pianę i odzyskać silne drożdże Edited February 24, 2011 by rosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Tu jest to dyskutowane: http://www.piwo.org/forum/t4582-Deka--zbierac-czy-nie-.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 otwieraj tylko żeby zmierzyć ekstrakt, to jest najbardziej wiarygodna metoda fermentacji, piany nie ruszaj, z opisu wynika, że wszystko jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Potłukłem areometr, a dokładniej probówkę... Podobno nie powinno się mierzyć w fermentatorze ale chyba będę musiał to zrobić jeśli nie kupię drugiego. Możecie mi powiedzieć, tak orientacyjnie, jakie może być °Blg po 5 dniach górnej fermentacji? P.S. Nie mogłem się powstrzymać i trochę spróbowałem. Jak na mój gust całkiem smaczne wychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Potłukłem areometr, a dokładniej probówkę... Podobno nie powinno się mierzyć w fermentatorze ale chyba będę musiał to zrobić jeśli nie kupię drugiego.Możecie mi powiedzieć, tak orientacyjnie, jakie może być °Blg po 5 dniach górnej fermentacji? P.S. Nie mogłem się powstrzymać i trochę spróbowałem. Jak na mój gust całkiem smaczne wychodzi. Przetrzyj areometr wacikiem nasączonym spirytusem i zanurz w piwie. Jeżeli na piwie jest piana, przede pełnym zanurzeniem areometru rozepchnij nim piane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Nic z tego,. Właśnie się kazało, że areometr sięgnął dna... Pomiar niemożliwy... Muszę kupić nowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Menzurkę kup, jak areometr dobrze wskazuje to po co ci nowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 Nie znalazłem menzurki. Kupiłem cały areometr. Dzisiaj sprawdzałem - piana opadła a °Blg < 4. Według instrukcji nie może mieć więcej niż 5. Jutro przelewam do butelek. Muszę tylko przemyśleć sposób dodania cukru. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 (edited) Poczekaj jeszcze parę dni i znów sprawdź °Blg. Dodanie cukru: zrób syrop, zagotuj, wlej do drugiego fermentatora, przelej i butelkuj. Chyba, że masz tylko jeden, to musisz sypać do butelek. Edited February 27, 2011 by Jacki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 (edited) Dwa dni temu rozlałem piwo do butelek. Do każdej dodałem ok. 2 - 2,5g cukru w syropie (ok 0,5 łyżeczki na butelkę - tak jak było w instrukcji). Teraz przeniosłem w chłodne miejsce. Podczas rozlewania zmierzyłem gęstość. Miałem 4°Blg . Przed fermentacją 10°Blg . Czy w takim razie mam ok 3% alkoholu? Jak się mają °Blg do procentowej zawartości ekstraktu? Czy w składzie słodu suchego, który dodałem zamiast cukru, może być cukier (próbowałem trochę i wydawało mi się, że ten alkohol ma dziwny smak, taki , którego nie spotkałem wcześniej pijąc piwa ze sklepu)? Edited March 4, 2011 by Lukas Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Dwa dni temu rozlałem piwo do butelek. Do każdej dodałem ok. 2 - 2,5g cukru w syropie (ok 0,5 łyżeczki na butelkę - tak jak było w instrukcji).Teraz przeniosłem w chłodne miejsce. Podczas rozlewania zmierzyłem gęstość. Miałem 4°Blg . Przed fermentacją 10°Blg . Czy w takim razie mam ok 3% alkoholu? Jak się mają °Blg do procentowej zawartości ekstraktu? Czy w składzie słodu suchego, który dodałem zamiast cukru, może być cukier (próbowałem trochę i wydawało mi się, że ten alkohol ma dziwny smak, taki , którego nie spotkałem wcześniej pijąc piwa ze sklepu)? Co to za instrukcja ? Alkohol ma dziwny smak czy piwo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Instrukcja dodana do brew-kita. Alkohol ma dziwny smak czy piwo ? Raczej alkohol. Piwo jest lekkie, gorzkie i goryczkowe. A smak alkoholu trochę jakby dodana była wódka. Nie wiem czy to tylko moje, subiektywne odczucie. Nie mam porównania. Zastanawiam się czy to może być również posmak powstały z emaliowanego gara. Gar nie miał żadnych odprysków, ale może nie muszą być jakieś wielkie żeby powodować zmiany w smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Jeśli na wyjściu piwo miało 10 °Blg a po fermentacji zeszło do 4 to nie ma wiele alkoholu i nie powinien być mocno wyczuwalny. W jakiej temperaturze fermentowałeś ? A co to za suchy słód ? czy może suchy ekstrakt ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 A smak alkoholu trochę jakby dodana była wódka Moga to rowniez byc 'bimbrowe' posmaki znane i czesto opisywane po uzyciu cukru w brew-kicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 zawsze jak o tym słyszę to zastanawiam się jak "tępy" muszę mieć język, że tego nigdy nie wyczuwałem, a zdarzyło mi się zrobić trochę puszek (John Bull) i zawsze z cukrem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Jeśli na wyjściu piwo miało 10 °Blg a po fermentacji zeszło do 4 to nie ma wiele alkoholu i nie powinien być mocno wyczuwalny. W jakiej temperaturze fermentowałeś ? A co to za suchy słód ? czy może suchy ekstrakt ? Suchy ekstrakt kupiony w browamatorze. Ten posmak to może tylko moje złudzenie. Poczekam kilka tygodni, otworzę butelkę i jeszcze raz sprawdzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Zapytam jeszcze raz: Jak się maja °Blg do procentowej zawartości ekstraktu w piwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 ehh, kolego, kolego http://www.wiki.piwo.org/index.php/Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 i tu: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Ale mi nie chodzi o zawartość alkoholu tylko o procentową zawartość ekstraktu w piwie. Czasami na etykietach sklepowych piw podana jest procentowa zawartość ekstraktu a nie °Blg. A ja chcę wiedzieć czy jest różnica między nimi czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Na potrzeby naszej praktyki % wagowe ekstraktu to to samo, co stopnie Ballinga lub stopnie Plato. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Ale mi nie chodzi o zawartość alkoholu tylko o procentową zawartość ekstraktu w piwie. Czasami na etykietach sklepowych piw podana jest procentowa zawartość ekstraktu a nie °Blg. A ja chcę wiedzieć czy jest różnica między nimi czy nie. Na etykietach nie jest podawana zawartość ekstraktu w piwie, a tylko ekstrakt z przed fermentacji. Biorąc pod uwagę, że piwa koncernowe są odfermentowane ekstremalnie, podejrzewam, że z ekstraktu początkowego pozostały w nim tylko niecukry, stawiam na max 1% w obiętości piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukas Posted March 11, 2011 Share Posted March 11, 2011 Dzięki, właśnie o to mi chodziło. W przyszłym tygodniu minie drugi tydzień od rozlania. Zastanawiam się czy można już otworzyć którąś butelkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now