mrblaha Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Kiedy kończysz chłodzenie brzeczki bierzesz łyżeczkę tej brzeczki z garnka, wlewasz do szklanki, którą do połowy uzupełniasz letnią wodą (25-28C), wsypujesz tam paczkę S-33, mieszasz i po 10 minutach same wychodzą ze szklanki- wtedy przenosisz do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Do starterów najlepiej zostawiaj sobie 1l lub 2l brzęczki z poprzedniej warki. Wlej do petów i zamróź. Czy do startera użyłeś słód czy ekstrakt słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Jeżeli używasz całej paczki drożdży i nie dzielisz jej, a warka tak do 30 l po co robić starter. Uwodnić i do fermentora. Ja nawet czasami dawałem pół paczki i było dobrze. No bo już z 1/3 robiłem starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukas Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (...)Czy do startera użyłeś słód czy ekstrakt słodowy? Suchy ekstrakt. Ma tojakieś znaczenie. (...) i po 10 minutach same wychodzą ze szklanki (...) Mi nie wychodzą i nie wiem czy to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (...)Czy do startera użyłeś słód czy ekstrakt słodowy? Suchy ekstrakt. Ma tojakieś znaczenie. Tak. Słód musisz zacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukas Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 (...)Czy do startera użyłeś słód czy ekstrakt słodowy? Suchy ekstrakt. Ma tojakieś znaczenie. Tak. Słód musisz zacierać. Rzeczywiście, masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się