Barą Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Wstyd się przyznać ale strzeliłem niezłą gafę. Otóż wiozłem w samochodzie świeżo kupione drożdże (saszetkę płynnych i dwie saszetki suchych), zapomniałem o nich i zostawiłem je na noc w samochodzie (a było -10 C lub zimniej). Rano jak sobie o nich przypomniałem to z Wyeasty były już twardą kosteczką... Teraz już odtajały ale czy myślicie, że coś z nich jeszcze będzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Trudno powiedzieć, nigdy nie miałem podobnego przypadku. Myślę, że jeśli coś ma z nich być to teraz a nie powiedzmy za kilka miesięcy. Lepiej wykorzystać saszetkę w najbliższym czasie o ile coś przeżyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Drożdże mogą przeżyć - w końcu jedną z metod przechowywania gęstwy jest jej mrożenie. W każdym razie bez porządnego, kilkudniowego startera się raczej nie obejdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Ktoś ostatnio pisał że dostał paczkę z zamrożonymi i ruszyły Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Zrób starter i będziesz wiedział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted February 25, 2011 Author Share Posted February 25, 2011 Kurde, szukałem podobnych tematów wyszukiwarką a nie zauważyłem, że parę wątków wcześniej temat poruszył kolega coder . W każdym razie dzięki za odpowiedzi. Starter zrobię na pewno ale zaopatrzę się chyba w rezerwowe drożdże na wypadek jakby te mrożonki nie ruszyły (co jest możliwe przy moim szczęściu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Nie były zamrożone (i u Codera, i moje też), tylko chrzęścił w nich lód. Ale ruszyły. Starter w takiej sytuacji to mus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted March 11, 2011 Author Share Posted March 11, 2011 (edited) Melduję, że wyeasty okazały się twardzielami i pomimo doby w -10°C nie dały się złamać. Teraz ładnie pracują w starterze. Edited March 11, 2011 by sirvantes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts